Oriol Pi de Cabanyes publica 'Haikus i altres poemes'. Eix
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
01-04-2025 12:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
La literatura catalana celebra una nova incorporació a la seva tradició poètica amb la recent publicació de Haikus i altres poemes, d’Oriol Pi de Cabanyes (Vilanova i la Geltrú, 1950). Aquest llibre, editat per Stonberg Editorial, recull més de 150 haikus i altres composicions líriques, mostrant una faceta inèdita de l’escriptor, fins ara més conegut pels seus dietaris i assajos.
El mateix autor, a la contracoberta, fa seva una reflexió d’Octavio Paz sobre la intersecció entre la poesia i el dietari, evocant la influència del mestre Matsuo Basho: «Todo libro de poemas es, en el fondo, un diario...». Aquesta dimensió introspectiva es reflecteix en els haikus, que capten instants amb una profunditat que recorda el que J.V. Foix definia com «el pas de l’instant amb fulgors d’eternitat». A través de la brevetat i la intensitat expressiva d’aquesta forma poètica japonesa, Pi de Cabanyes encapsula un món íntim i contemplatiu en comptades síl·labes.
L’epíleg de l’obra, signat per Teresa Costa-Gramunt, subratlla la relació entre els versos i l’entorn natural del poeta. Els haikus han nascut d’un diàleg amb la natura pròxima: el jardí que envolta la seva casa, les vinyes familiars, els camins rurals i el paisatge marítim del Garraf. Així, la lectura d’aquests poemes convida a una experiència pausada i meditativa, en sintonia amb el ritme de la natura i les estacions.
A més dels haikus, el llibre incorpora altres poemes que eixamplen el registre líric de l’autor, portant el lector des de les impressions d’un viatge al Japó fins a la contemplació d’un cap d’any a la platja. La dimensió reflexiva de l’obra s’estén també a figures històriques i culturals, com Moisès, Judes, Ramon Llull, J.V. Foix, Walter Benjamin i Lluís Maria Xirinacs, sense oblidar l’activista cultural Xavier Garcia durant la dictadura franquista o la pintura enigmàtica de Cardona Torrandell.
Amb aquesta obra, Pi de Cabanyes s’endinsa per primera vegada en el terreny de la poesia, oferint una mostra de sensibilitat que dialoga amb la tradició del haiku i amb una profunda consciència del temps i l’entorn. Haikus i altres poemes és, en definitiva, una invitació a la contemplació, a la saviesa de l’instant i a la bellesa de la síntesi poètica.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!