Museu de les Cultures del vi

El VINSEUM avança en el procés per ser declarat Museu d'interès nacional

La Junta de Museus de Catalunya ha informat favorablement donar continuïtat a l’expedient per la declaració del museu

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

La Junta de Museus de Catalunya ha informat favorablement a la proposta per la declaració del VINSEUM com a Museu d’interès nacional. L’expedient seguirà la tramitació fins a la seva aprovació per acord de Govern.

El Govern, d’acord amb el que estableix la Llei 17/1990, de 2 de novembre, de museus, “pot declarar com a museus d’interès nacional, els museus que, per la importància i el valor del conjunt dels béns culturals que apleguen, per les característiques generals o específiques de les seves col·leccions o perquè l’interès de llur patrimoni museístic depassa el seu marc, tenen una significació especial per al patrimoni cultural de Catalunya”.

El VINSEUM és l’equipament de referència nacional, estatal i internacional que recupera, preserva, investiga, interpreta i difon el patrimoni vinícola de Catalunya, i és per això que el Departament de Cultura el va proposar per ser reconegut com a Museu d’interès nacional. El museu promou la divulgació de les cultures del vi i del patrimoni que l’identifica, i ho fa tant des de la seva exposició permanent com des de l’acció cultural de recerca i educativa que desplega anualment.

El reconeixement del VINSEUM es deu a la singularitat de la proposta museogràfica, el valor únic del patrimoni que preserva i difon, i la voluntat de promoure les cultures del vi en clau nacional.

El VINSEUM és, a la vegada, un equipament obert que vol donar resposta a les necessitats, les inquietuds i a l’esperit de la societat del segle XXI a través de la seva acció cultural. I ho fa amb una programació on hi ha una participació directa del teixit social i cultural del territori, amb esperit de diàleg, obert a la reflexió i al debat dels reptes de la contemporaneïtat.

Una acció cultural que també es tradueix en una línia d’exposicions temporals que posen el focus en dos eixos temàtics principals: les cultures del vi català des de les òptiques més diverses i complementàries al discurs principal, i la història i el patrimoni d’origen local que ha marcat l’esdevenir del Penedès i de la seva gent.

A banda, destaca la relació de simbiosi establerta amb l’INCAVI, del Departament d’Agricultura. Des de l’any 2004, ambdues parts mantenen una relació bidireccional d’assessorament, col·laboració i participació en projectes que connecten cultura i vi.

El VINSEUM ha estat guardonat com a Millor Museu del Vi d’Europa de 2024 per Inter Vitis, la ruta cultural del vi promoguda pel Consell d’Europa.

La proposta per a la declaració del VINSEUM ha estat possible gràcies al treball conjunt de l’equip del museu i del municipi de Vilafranca del Penedès, que l’han recolzat des del primer moment.

La història del VINSEUM

La titularitat del museu és de la Fundació VINSEUM, entitat que depèn de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Aquesta fundació està constituïda per un patronat que governa i representa la institució i per una junta directiva que n’assumeix la gestió conjuntament amb la direcció. La presidència del Patronat l’assumeix el representant de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

El VINSEUM és una institució amb gairebé 90 anys d’història. L’agost de 1935 neix, en el Palau Reial de Vilafranca, el Museu de Vilafranca amb un patronat presidit per l’alcalde de la vila. El 1973 el museu incorpora l’edifici annex al Palau i el transforma en la nova seu expositiva amb el fons recentment adquirit d’ornitologia, art i mobiliari català del segle XIX, art català de la primera meitat del segle XX, art litúrgic, i ceràmica. En 1980 la Capella de Sant Pelegrí s’incorpora al museu i es rehabilita com a espai per a exposicions temporals. Als anys 90 el museu debat sobre el seu futur i engega el projecte de transformació cap a un museu adaptat a les necessitats de la societat contemporània. Entre el 1999 i 2004 s’actualitza l’inventari del fons del museu i es traça el camí per un nou projecte museològic, que s’aprova el 2001.

Durant els primers anys del 2000 es realitza el disseny del projecte arquitectònic de reforma del museu, el disseny del projecte museogràfic, una nova imatge corporativa i el nou nom del museu. Durant els anys 2006-2009 es fa una operació de trasllat de les col·leccions i el 2007 comencen les obres que preveu la fase-1 del projecte arquitectònic del museu amb la reforma de la Capella de Sant Pelegrí. El 2010 comencen les obres de reforma del Palau Reial i s’inaugura, juntament amb l’exposició provisional sobre les cultures del vi del país, l’octubre del 2012. L’any 2016 comença la fase-2 del projecte arquitectònic de reforma. S’enderroca l’antic edifici annex al Palau Reial per construir un edifici de nova planta per la nova seu.

El nou edifici del VINSEUM va ser inaugurat el mes de novembre de 2024 després de gairebé vuit anys d’obres i una inversió de 8,8 milions d’euros. Les obres de reforma i nova construcció han permès a l’equipament guanyar en superfície expositiva, uns 5.000m2, amb un increment també notable del patrimoni exposat i una millora molt destacada de l’experiència de visita.

El fons de cultura material, documental i immaterial es nodreix de les col·leccions del VINSEUM, amb 2.000 registres exposats dels més de 20.000 objectes que preserva el museu, però la complementen les peces procedents de museus i jaciments arqueològics d’arreu del país.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local