El Vilapensa 2025 reflexiona sobre el "jo" amb una mirada oberta, participativa i plena de novetats. Vilapensa
Redacció |
Vilafranca del Penedès
14-04-2025 20:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
El Festival Vilapensa ha tornat a sacsejar la reflexió col·lectiva a Vilafranca del Penedès amb una temàtica tan essencial com complexa: el "jo" i la seva fragilitat. Amb una mirada inclusiva, crítica i creativa, la vuitena edició del festival ha ampliat públics i formats per explorar, des de múltiples disciplines i col·lectius, com es construeix, es trenca i es transforma la noció d’identitat.
Segons la Marta Palacín, codirectora del festival, abordar el “jo” era “una noció inevitable”, especialment després que l’edició anterior es centrés en la figura dels altres. “Aquesta mirada ha permès fer emergir problemes reals i diàlegs ben fèrtils entre col·lectius molt diversos”, afirma Palacín.
Una de les claus de l’èxit del Vilapensa ha estat la seva voluntat d’inclusió i experimentació. “Les idees són de tothom, també dels més petits”, assegura la codirectora, que celebra haver incorporat activitats pensades per al públic infantil i adolescent, com la doble activitat a la biblioteca Torres i Bages, la Ruta Filosòfica i l’obra de teatre Nua. Aquestes iniciatives han buscat vincular la reflexió filosòfica amb el moviment, la ciutat i l’expressió artística.
El Congrés de Bioètica al Fòrum Berger Balaguer, la Ruta Filosòfica o les conferències a l’Auditori Vinseum han omplert aforaments i despertat l’interès del públic. “Ens emociona veure persones que participen durant tota la jornada o que repeteixen diversos dies i fan valoracions qualitatives molt riques”, destaca Palacín.
Tot i el repte que suposa divulgar el pensament en un context de comunicació accelerada i sovint superficial, Palacín defensa que “la filosofia toca allò que ens interpel·la cada dia” i que la ciutadania té ganes de pensar col·lectivament. “El pensament és a les escoles, a les sobretaules, en el treball social i comunitari, i cal preservar-lo d’allunyaments i tecnicismes excessius”, apunta.
El festival ha posat especial èmfasi en l’articulació amb el territori. El professorat, el col·lectiu de mestres del Penedès, el teixit associatiu, i fins i tot els infants amb les seves màscares filosòfiques, han participat activament. “És un treball coral, de societat civil coordinada, que entén el pensament com una pràctica compartida”, resumeix Palacín.
Amb noves idees ja a l’horitzó, el Vilapensa 2025 ha deixat clar que pensar continua sent una aventura col·lectiva, transformadora i necessària. I que a Vilafranca, aquesta aventura continua creixent.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!