VNG

Es crea el circuit municipal d'atenció a les dones maltractades

El circuit ha estat elaborat per un grup de treball nomenat per la Comissió de Seguiment del Protocol

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’objectiu del circuit, que serà seguit per les persones professionals implicades en l’àmbit de la violència masclista, és donar una resposta adequada, coordinada, transversal, integral i àgil. En aquest sentit, el circuit estructura el sistema d’atenció a les víctimes, és a dir, representa el recorregut que pot fer una dona que es troba en situació de violència masclista.

Per aconseguir un bon funcionament i poder actuar de manera més ràpida i eficaç, donant una bona atenció a les dones que pateixen violència i evitant la victimització secundària, és imprescindible la coneixença i la complicitat dels diferents agents que intervenen en aquestes situacions. Això s’aconsegueix a partir d’un treball en xarxa, tenint establerts canals estables de coordinació per poder prendre decisions més fàcilment sobre possibles accions a emprendre i noves línees d’intervenció.

El circuit, que ha estat elaborat per un grup de treball nomenat per la Comissió de Seguiment del Protocol, ha estat possible gràcies al treball conjunt de:

Policia Local
Mossos d’Esquadra
Hospital de Sant Antoni Abat
Hospital Sant Camil
Equip d’Atenció Primària Vilanova I
Equip d’Atenció Primària Vilanova II
Equip d’Atenció de Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR)
Centre de Salut Mental
Programa de suport a la primària
Serveis Socials
Espai d’Equitat
Jutjat d’Instrucció número 6, exclusiu de violència sobre la dona
Creu Roja
Associació de Dones la Frontissa

El Circuit municipal d’atenció a dones que pateixen violència masclista estableix, basant-se en la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, les formes de violència masclista que es poden patir, com la física, psicològica, sexual i econòmica, i els seus àmbits, com el de la parella, familiar, laboral o social i comunitari.

El circuit fa especial referència a l’atenció a les dones que pateixen violència masclista, de manera que contempla una sèrie d’accions destinades a facilitar la superació d’aquestes situacions i les conseqüències generades per l’abús en els contextos personals, familiars i socials, tot garantint la seguretat i facilitant la informació necessària sobre els recursos i els procediments necessaris per resoldre la situació.

En aquest àmbit de l’atenció es vetlla també perquè els equips facilitin una atenció de qualitat i evitin la victimització secundària (maltractament addicional produït pels dèficits quantitatius i/o qualitatius de les intervencions efectuades pels equips responsables).

A més, el circuit també fa referència a altres actuacions com les de prevenció, detecció i recuperació.

3 anys de treball

Les iniciatives municipals en la problemàtica de la violència masclista van començar ja al 2006 amb la publicació, per part de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, del Protocol Municipal d’Accions contra la Violència de Gènere, en el qual es reflectien els diferents serveis de la ciutat que intervenien en l’atenció a les dones que havien patit violència. Un any més tard es va crear la Comissió de Seguiment del Protocol, integrada per persones professionals del consistori, que es va ampliar l’any 2008 amb els diferents agents del municipi i que aquest ha estat l’encarregada de nomenar el grup de treball per a la creació del circuit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local