VD |
17-05-2010 19:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Fotorally Euro Slam és un projecte internacional que vol aprofundir en la manera d'entendre la diversitat cultural Europea. S'inicia com una col·laboració entre quatre metròpolis: Amsterdam, Barcelona, Hèlsinki i Manchester. La idea és crear un espai digital online (www.fotorally.eu) de fotografies preses per ciutadans de tota Europa, capturant la diversitat de les cultures europees i el seus modes de vida: l'àlbum de la família europea.
Aquest matí s'ha presentat el projecte a Vilanova i la Geltrú, a l'edifici Neàpolis, on té lloc una exposició de les primeres 37 fotografies que s'han recollit. El segon tinent d'alcalde i regidor de Desenvolupament Local, Societat de la Informació i Promoció de la Ciutat, Tomàs Álvaro, ha celebrat la implicació de Neàpolis en una nova iniciativa de foment de les noves tecnologies de la informació i la comunicació. "Cada cop s'hi desenvolupen més accions encaminades a millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes i a fer-los partícips", ha manifestat.
En aquest sentit, Fotorally és un projecte plenament necessitat de la participació ciutadana, tal com han explicat Sergi Fernández, cap de projectes de la Fundació i2Cat, i Joan Carles Lluch, gerent de Neàpolis. Per això, s'han organitzat una sèrie de iniciatives, com un concurs per recollir fotografies a les escoles i un altre de fotògrafs amateurs, que es posaran en marxa a partir del setembre. D'altra banda, hi prenen part els membres de l'associació de gent gran Compex i l'Arxiu Comarcal del Garraf, que s'encarregaran de la digitalització d'instantànies.
La dinàmica del projecte consisteix a afegir fotografies a la col·lecció. Els participants poden enviar una "foto-resposta" mitjançant una imatge pròpia associada a la primera per la semblança pictòrica o per la idea de la mateixa temàtica que representa des de un punt de vista propi i local. D'aquesta manera, els visitants del portal podran explorar les similituds i diferències de la vida diària en les diferents cultures i regions d'Europa.
El projecte actua en diferents àmbits. D'una banda, s'afavoreix la recuperació de la memòria històrica, a través de l'accés, la digitalització i la conservació del patrimoni fotogràfic que resideix en els àlbums de les famílies de la ciutat. De l'altra, es convida la participació de la gent gran i se'ls forma en noves tecnologies, com és el cas de l'associació Compex de Vilanova i la Geltrú. Finalment, es promou també la implicació de la gent jove perquè coneguin i reflexionin sobre el caràcter multicultural europeu.
Activitats
La primera activitat del Fotorally és l'exposició fotogràfica que es pot veure a l'edifici vilanoví Neàpolis. Es tracta d'un primer pas per difondre el projecte i donar a conèixer la web on es recolliran les fotografies de la ciutadania. A partir del setembre i durant un any i mig aproximadament es realitzaran diverses accions dinamitzadores: un concurs entre alumnes de primària i secundària, un concurs per a fotògrafs amateurs, el taller de digitalització amb l'entitat Compex i el servei de digitalització a càrrec de l'Arxiu Comarcal del Garraf. El projecte finalitzarà amb l'exposició d'un recull de les millors fotografies i on es farà l'entrega de premis dels concursos que s'hauran dut a terme.
En el concurs escolar hi poden prendre part tots els centres educatius del Garraf que hi estiguin interessats. Els alumnes podran penjar i descriure fotografies a www.fotorally.eu, siguin noves o dels àlbums dels seus avis. Els premis seran ordinadosr portàtils per als alumnes, en categories separades de primària i secundària, que aportin la millor cadena de imatges, així com per a les tres escoles més participatives.
En el cas del concurs de fotògrafs, les bases es publicaran a la web de la Federació Catalana de Fotografia. El premi serà també un ordinador portàtil i s'exposaran a Neàpolis les 50 millors imatges. Tots els obsequis els aportarà la Fundació i2Cat. De totes les imatges recollides, l'Arxiu Comarcal en seleccionarà aquelles que tinguin un interès històric per incloure-les en el seu fons documental.
El Fotorally es desenvolupa en el marc del Culture Programme de la Unió Europea. Des de Barcelona impulsa el projecte la Fundació i2Cat, que dinamitza també el portal www.fotorally.eu a Catalunya. La implantació del projecte a Vilanova i la Geltrú l'encapçala Neàpolis, l'organisme municipal dedicat a la promoció de les noves tecnologies, i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de la ciutat, l'Arxiu Comarcal del Garraf, la Federació Catalana de Fotografia i l'entitat de gent gran Compex.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!