SANT PERE DE RIBES

El Consorci Sanitari entra al circuit de recollida de llet materna

La presidenta del Banc de Llet Materna de Catalunya, Gemma Valeta presenta als professionals del CSG com funciona el banc i anima les noves mares de la comarca a col·laborar amb donacions

CSG. La primera donant del Garraf, Ana Belén Moruno

CSG. La primera donant del Garraf, Ana Belén Moruno

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Banc de Llet Materna és un centre de nova creació del Banc de Sang i Teixits (BST) destinat a recollir l’excedent de la llet materna de mares donants, i de processar-la de manera segura i de qualitat per a garantir que els nens prematurs extrems que no puguin ser alletats per la seva mare, puguin disposar de llet materna de banc.

La llet materna de banc va dirigida bàsicament a nadons prematurs extrems, és a dir, els que pesen menys d’un quilo i mig i/o tenen 32 setmanes o menys. També està indicada pels nadons prematurs amb risc de patologia digestiva o intestinal, dèficit immunitari o en situació de risc. A més, també s’utilitza en nadons després de cirurgies de l’aparell digestiu, ja que aquesta llet és més fàcil de digerir i facilita la recuperació intestinal.

El seu consum disminueix les infeccions generalitzades greus i combat les necrosis intestinals, i aquesta llet sempre se subministra sota prescripció mèdica en un entorn hospitalari. L’objectiu del Banc de llet materna del BST és, doncs, assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que estiguin en situació de risc, que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no puguin ser alletats per la pròpia mare.

La primera donant del Garraf

Ana Belén Moruno, de 35 anys i resident a Sant Pere de Ribes és la primera donant de llet materna del Garraf. L’Ana és mare de dos fills, i va ser amb el naixement del Mateo, ara fa sis mesos que va decidir-se a col·laborar amb aquesta iniciativa perquè “vaig pensar que era una iniciativa molt bona, i una molt bona manera d’ajudar aquells nadons que ho necessiten”, explica. A més a més, “extreure’m la llet no em suposa un sobreesforç, tot al contrari, m’ajuda a produir-ne més i també a descarregar els meus pits en moltes ocasions. Busco el moment en què em trobo més tranquil·la per fer-ho, quan el Mateo dorm, i com que tot just li estic introduint els cereals, aprofito per extreure’m les tomes de llet que li tocarien i que no pren”.

Destaca sobretot la comoditat que té a l’hora d’omplir els pots que li proporciona el banc. “Només haig de dedicar entre 10 i 15 minuts, i no haig d’omplir un mínim o un màxim de pots, només el que jo vulgui o pugui extreure’m i durant el temps que jo decideixi. Animo a les mares que donem el pit sense problemes a fer-ho. Ens ho posen molt fàcil. Ens proporcionen els pots per la llet, un tirat i ens ho passen a recollir per casa nostra a l’hora que ens vagi bé. Quan se li pregunta per com viu aquesta experiència, l’Ana Belén es mostra entusiasta: “no pot ser més fàcil ni més gratificant, jo estic encantada amb l’experiència i tant de bo ho hagués sabut abans. És una gran satisfacció saber que estem ajudant a aquells nadons prematurs d’una manera tan senzilla”.

La llet materna, un benefici evident

L’Organització Mundial de la Salut recomana alimentar el nadó exclusivament amb lactància materna durant els primers sis mesos de vida, ja que aquesta li aporta els beneficis nutricionals necessaris per créixer.La llet materna conté proteïnes, anticossos i greixos que garanteixen el creixement i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents, com ara la diarrea i la pneumònia. També s’ha demostrat beneficiosa per al desenvolupament neurològic i visual.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local