VNG

Homenatge al doctor Molas per la donació de la seva biblioteca i arxiu personal

Ajt Vilanova i la Geltrú. Homenatge al doctor Molas per la donació de la seva biblioteca

Ajt Vilanova i la Geltrú. Homenatge al doctor Molas per la donació de la seva biblioteca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Joaquim Molas ha escollit aquesta institució per dipositar la seva biblioteca particular, el seu fons personal literari i de recerca i alguns manuscrits importants dels escriptors i artistes catalans més representatius com ara Salvador Espriu, Mercè Rodoreda o Jacint Verdaguer, entre d'altres.

L'acte va ser presidit per l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, qui va expressar la seva gran satisfacció i orgull en poder participar en un acte tan transcendental per a la ciutat. "El llegat del doctor Joaquim Molas suposa una importantíssima ampliació del conjunt documental literari que ja tenia la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Ara, el fons de la biblioteca museu pren una rellevància excepcional, que converteix aquesta institució vilanovina en un referent per a l'estudi de la literatura catalana dels segles XIX i XX".

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Marijó Riba, va manifestar que "aquest gest generós del doctor Molas ens ha fet créixer perquè ha permès donar continuïtat a molts esforços esmerçats per moltes persones que des de l'any 1884 han treballat per un noble objectiu des de la institució balagueriana: el de posar a l'abast de la ciutadania el coneixement de la nostra història i la nostra cultura". Marijó Riba també va explicar que "amb aquesta incorporació, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer es converteix en un referent inevitable per a l'estudi de la cultura catalana dels segles XIX i XX. I és això el que ens ha permès la creació de l'Aula Joaquim Molas juntament amb la Universitat de Barcelona i de la Universitat de Lleida -en aquesta etapa inicial-, amb la intenció de preparar, promoure i convocar accions periòdiques vinculades a la cultura contemporània en general i, com dèiem, a la literatura catalana dels segles XIX i XX".

L'acte va comptar amb l'assistència del doctor Josep Maria Domingo, professor de la Universitat de Lleida, qui va glossar la figura de Joaquim Molas. "Seria impossible pensar en la nostra contemporaneïtat sense la feina del doctor Molas. La generositat d'aquesta donació fa coherència amb la generositat del mateix Molas".

Per la seva bana, la vicerectora d'Arts, Cultura i Patrimoni de la Universitat de Barcelona, Lourdes Cirlot, en la seva intervenció, es va referir al fet que el llegat es dipositi al museu vilanoví. "El Museu Víctor Balaguer és un lloc magnífic per deixar el llegat del doctor Molas. I també ens pot servir per conèixer el patrimoni literari d'aquesta biblioteca Balaguer. L'objectiu és que els nostres alumnes vinguin a fer aquí la seva recerca, els seus primers passos en els seus estudis i que aquí trobin la tradició del nostre país, dels nostres escriptors".

Finalment, Joaquim Molas va explicar les raons que l'han fet decidir a cedir aquest material bibliogràfic i documental a la institució vilanovina. "Amb 82 anys que tinc és moment d'anar tancant portes. En tenia una de pendent, que era la meva biblioteca. Sempre havia pensat que l'esforç que havia fet la meva família i jo mateix calia conservar-lo. Però calia abans trobar un lloc que tingués sentit. La biblioteca Balaguer té un pes específic important a tot el país. Aquí hi havia molt de segle XIX. La meva biblioteca conté molt de segle XX i pot completar el fons d'aquí. Pot esdevenir un fons de treball important per a la literatura i la cultura en general. Estic molt orgullós que els meus llibres i papers vinguin aquí". 

La Biblioteca Museu Balaguer, en el transcurs de la història, ha anat sumant llegats que han forjat una sòlida base de treball. A la inicial de Víctor Balaguer, s'hi van afegir alguns altres de tan notables com el de Lluís Plandiura (Llegat 1956), el del nonat Museu d'Art Contemporani dels anys seixanta a la Cúpula Coliseum o els arxius d'Enric-Cristòfol Ricart, Eduard Toldrà o Joan Magriñà.

Amb l'arribada de l'extraordinari llegat de Joaquim Molas, -deixant a banda els grup de llibres i documents del XIX- es completa el ventall documental per al segle XX perquè el gruix de la biblioteca de Joaquim Molas està format per bibliografia i documentació del període de les avantguardes catalanes i europees. Això vol dir que, al llistat de noms destacats que ja formen part del fons balaguerià (Rusiñol, Casas, Fortuny, Saura, Narcís Oller, Joan Miró, Toldrà, Ricart, etc.), podrem comptar a partir d'ara amb manuscrits de Mercè Rodoreda, Llorenç Villalonga, Joan Fuster o Salvador Espriu als quals cal afegir els que formen l'arxiu personal de Joaquim Molas mateix: correspondència, conferències, estudis, etc.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local