Llegat extraordinari

Mor el filòleg Joaquim Molas, que va cedir la seva biblioteca personal a Vilanova i al Geltrú

Molas és un dels grans noms de la llengua i la literatura catalanes, considerat mestre de mestres i deixeble de Martí de Riquer

EIX. Joaquim Molas

EIX. Joaquim Molas

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El filòleg Joaquim Molas ha mort avui als 84 anys d'edat, després d'una llarga vida dedicada a la llengua i la literatura catalanes. Llicenciat en filologia romànica a la Universitat de Barcelona, va exercir com a lector de castellà i català a la Universitat de Liverpool i va ser professor dels estudis universitaris catalans. Catedràtic de Llengua i Literatura Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de Barcelona, va investigar la literatura medieval i l’anàlisi estilística de textos. Va dirigir diverses col·leccions que són referents en la recuperació del llegat literari català i va liderar alguns dels projectes editorials més ambiciosos des d'un punt de vista de la normalitat literària com ara "Les millors obres de la literatura catalana" o "Les millors obres de la literatura universal".

El seu extraordinari llegat va ser cedit a la ciutat de Vilanova i la Geltrú fa uns anys. La Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú va ser l'escollida pel mestre com a seu per dipositar la seva biblioteca particular, el seu fons personal literari i de recerca i alguns manuscrits importants dels escriptors i artistes catalans més representatius com ara Salvador Espriu, Mercè Rodoreda o Jacint Verdaguer, entre d’altres. Amb l’arribada del llegat de Joaquim Molas, Vilanova va completar el ventall documental per al segle XX perquè el gruix de la biblioteca de Joaquim Molas està format per bibliografia i documentació del període de les avantguardes catalanes i europees.

Molas, considerat mestre de mestres, també va liderar dos projectes d'una extraordinària magnitud: Diccionari de la literatura catalana (1965) i els cinc darrers volums de la Història de la literatura catalana (1986), encetada per Martí de Riquer i Antoni Comas. Com a crític literari, a més de fundar la revista de referència Els Marges, va deixar un llegat importantíssim, recollit a Obra crítica I (1995) i a Obra crítica II (1999). Era membre de l’Institut d'Estudis Catalans i soci de honor de la Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Molas va ser  guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1998); la Medalla d’Or de la Generalitat (2003); la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (1999), i la Medalla del Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona (2002).

Avui, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha expressat el seu condol per la pèrdua del catedràtic en Llengua i Literatura Catalana, historiador i crític literari Joaquim Molas, a qui ha recordat com “una persona llegida, sàvia i molt generosa amb les generacions més joves que li demanaven consell”.

“Tot el meu reconeixement i estima vers aquesta figura cabdal per a la nostra cultura. Ens va ajudar a saber què calia llegir i a enllaçar amb les generacions anteriors i la millor literatura d’arreu. Molas ha estat un dels pilars de l'estudi i la difusió de la literatura catalana i, indubtablement, més enllà de l'escola que va crear, ha estat un referent per a moltes generacions de filòlegs”, ha afirmat Mascarell.

El conseller de Cultura ha recordat Molas com un “investigador incansable i rigorós” i ha destacat el seu paper com “un dels grans defensors de la llengua catalana com a crític, assagista i promotor de col·leccions de llibres que han esdevingut referents inqüestionables en la recuperació del llegat literari català”. “L'abast de les seves investigacions ha estat decisiu per a la recuperació del nostre patrimoni literari; el podem considerar un dels arquitectes de les lletres catalanes per la seva gran tasca des de la universitat i desenvolupant una notable labor editorial i periodística en revistes especialitzades”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local