Contra les butaques buides

Xavier Albertí considera 'insostenible' la política de preus dels teatres públics

'Cal trobar fórmules perquè cap ciutadà pugui dir que no pot anar al teatre'

Albertí ha afirmat que com a director d'un equipament cultural no li interessa saber a qui votaran els ciutadans

El futur director del TNC afirma 'estirar-se els cabells' quan sent Duran i Lleida dir que hi ha obres que no s'haurien de programar

Conferència de Xavier Albertí dins del programa d'entrevistes i debats de l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya

Conferència de Xavier Albertí dins del programa d'entrevistes i debats de l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El director del TNC la propera temporada, Xavier Albertí, ha esbossat les línies que marcaran el seu pas pel teatre. Albertí ha avançat que més de la meitat de les obres que es programaran seran d'autoria contemporània i ha afirmat que la política de preus dels teatres públics és "insostenible". En paral·lel, ha demanat un teatre "ideològicament compromès" però "respectuós amb la mirada i la diferència". Per això, ha criticat les declaracions de Josep Antoni Duran i Lleida arran de l'estrena de l'obra 'Gang Bang' la temprada 2010-2011 en les que qüestionava si hauria programat l'obra en cas de ser conseller de Cultura. "M'estiro els cabells en sentir aquest tipus de declaracions", ha insistit.


Albertí s'ha compromès a fer "mans i mànigues" per modificar la política de preus dels teatres públics. Pel futur director del TNC, es troben en la paradoxa d'haver d'augmentar els recursos propis per compensar la disminució de les aportacions públiques però, a l'hora, assegura que "cal trobar fórmules" perquè cap ciutadà pugui dir que no pot anar al teatre en no poder afrontar el preu de l'entrada.

Quant a la necessitat del teatre de ser ideològicament compromès, Albertí ha afirmat que com a director d'un equipament cultural no li interessa saber a qui votaran els ciutadans sinó que es refereix a un compromís des d'on "cadascú vulgui". "Hem d'aprendre respectuós mirada i diferència", ha especificat. "Si alguna cosa em va estirar els pèls és sentir Josep Antoni Duran i Lleida afirmant que si fos conseller no programaria Gang Bang. No pot ser, i no pot ser que ningú no digui res", ha afegit.

Per Albertí, 'Gang Bang' "no era un insult contra ningú" sinó que es tracta d'una teoria de representació "precisa i preciosa" sobre la 'vaqüitat' de les relacions sexuals a l'actualitat. "No es pot insultar el Papa des d'un escenari perquè sí però quan això té la finalitat de fer una lectura profunda de la societat, aquest teatre ho ha de defensar", ha reblat.

En paral·lel, també ha manifestat la seva aposta pel teatre musical i patrimonial. Segons Albertí, sovint es creu que el patrimoni cultural "és de segona divisió" i la programació de determinats autors i obres es pren "com un peatge cultural".

El futur del director ha posat d'exemple l'obra 'La extraña pareja', que va batre rècords d'assistència de públic, un fet que respon a concebre el teatre d'una manera "no excloent". "Era una obra que unificava gent amb procedències culturals i necessitats d'identificació diverses", ha assegurat.

Finalment, Albertí ha obert la possibilitat que si els diners ho permeten, apostar per crear una companyia estable per garantir la difusió internacional de les produccions del TNC, que concep com una "obligació".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local