ACN / Javi Polinario |
Vilanova i la Geltrú
16-11-2012 09:15
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Sitges ha comunicat a la resta d'ajuntaments del Garraf la seva intenció de sortir del consorci que gestiona la televisió pública comarcal de cara al 2013. El govern sitgetà ha pres aquesta decisió perquè "no és viable la presència de Sitges al consorci", ja que no es pot permetre pagar els 200.000 euros aproximadament que ha d'aportar cada any. Aquest fet a generat incertesa en el futur de l'emissora i per això els quatre ajuntaments que queden a l'ens gestor del mitjà volen "redefinir" i "replantejar" el model de projecte televisiu. Per la seva part, Sitges vol engegar un nou servei públic de comunicació -encara per concretar- que integri la ràdio municipal i continguts televisius.
A un mes i mig d'acabar l'any, Sitges ha anunciat unilateralment que no vol continuar formant part del Consorci Teledigital Garraf: "Sempre hem cregut en una televisió amb tots junts, però per costos no podem", han dit a l'ACN des del govern local, que insisteixen en què "fins a l'últim moment hem intentat mirar com podíem seguir".
Segons han confirmat des del consistori sitgetà, la decisió "no respon a qüestions de contingut ni de model de televisió". "No hi ha debat de si s'està fent bé o malament", han afegit.
Aquest municipi, però, ja és el segon que es desvincula del projecte televisiu. I és que al febrer, l'Ajuntament d'Olivella va prendre la mateixa decisió i va sortir del Consorci Teledigital Garraf.
Però a més, la sortida de Sitges de la TDT Garraf implica que els cinc treballadors que actualment formen part de la plantilla comarcal -però que procedien de l'antiga televisió local sitgetana Maricel TV- hagin de tornar a l'Ajuntament de Sitges.
Això, però, tranquil·litza els membres que es queden al consorci, ja que el fet d'haver de prescindir d'una aportació important com la de Sitges queda compensat amb les cinc nòmines menys que haurà d'assumir el pressupost de la televisió, segons ha explicat l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta del consorci, Neus Lloveras.
Ara bé, els treballadors no ho veuen tan clar i han mostrat el seu rebuig a la decisió de l'Ajuntament de Sitges, tant pel futur laboral del personal com del mitjà de comunicació. Segons el president del comitè d'empresa de la televisió pública, Juanjo Mota, en aquests moments es troben "molt a l'expectativa" de com avancen les reunions i les decisions dels diversos ajuntaments del Garraf. Igualment, els treballadors ja han avançat que deixaran clar per escrit en un comunicat dirigit als regidors de comunicació que "la plantilla dóna suport als companys que venien de Maricel TV" i demanen "que retornin a l'Ajuntament de Sitges, però que no vagin al carrer".
Així doncs, de cara al 2013, a la televisió pública comarcal li espera un futur incert, ja que com ha dit l'alcalde de Sant Pere de Ribes, Josep Antoni Blanco, "no és el mateix ser sis que quatre, ser al 2010 que al 2013..."
Tot i així, segons Lloveras, "la voluntat de la presidència és continuar amb la televisió pública comarcal amb els quatre municipis que queden" i té "bones percepcions" per poder seguir amb un projecte sense Sitges.
De fet, els ajuntaments de Cubelles i de Sant Pere de Ribes ja han confirmat a l'ACN que continuaran com a membres del consorci sempre que no hagin d'aportar més diners i que hi hagi canvis en el model de televisió actual.
L'alcaldessa de Vilanova ha parlat de "redefinir" el projecte per "mirar la nova realitat". L'alcalde de Sant Pere de Ribes ha dit que cal "repensar" el model d'emissió de la televisió adaptant-lo "a les noves tendències de comunicació". I la regidora de Comunicació de Cubelles, Noemí Boza, vol esperar a veure quins "replantejaments" es fan i "si es reformula per donar més serveis, més proximitat i una televisió més personalitzada, sí estarem".
Aquests canvis en el model de televisió podrien passar per l'emissió a través d'Internet (IP TV), per l'Smart TV o per la televisió a la carta, per exemple.
Sigui com sigui, sembla que la televisió que continuarà en el futur mantindrà la resta de la plantilla: "no es plantegen acomiadaments ni fer fora 'freelance' subcontractats", ha informat Mota.
El futur projecte comunicatiu de Sitges
L'Ajuntament de Sitges insisteix en què fa un "replantejament" de tots els serveis públics que presta amb la idea de poder continuar tenint una ràdio i una televisió pública, englobades en un sol projecte, perquè "el govern creu en un servei públic de comunicació".
De moment, des del consistori han dit que no tenen més informació d'aquest futur projecte perquè "està en fase d'estudi", però sí que han avançat que "haurà de ser de dimensions més reduïdes".
Preguntats per si el consistori podrà mantenir els cinc treballadors que hauran de retornar a l'Ajuntament amb la sortida del consorci, fonts municipals han assegurat a l'ACN que "intentarem mantenir els treballadors, però no podem parlar de quanta gent formarà part del nou projecte global", considerant que ja compten amb cinc treballadors més de Ràdio Maricel.
"Ara estem replantejant tot el pressupost global i no es pot dir quin cost tindrà el projecte ni quant hi podrem destinar", ha dit l'executiu local, tot deixant clar que "no podem fer un servei que no es pugui pagar".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!