Reforma dels museus

Recuperen els vitralls del Cau Ferrat de Sitges

La quarentena de vitralls del museu han estat objecte d’una actuació de millora exhaustiva i detallada, que han permés recuperar la seva esplendor

En els propers mesos, els cinc medallons tornaran al seu lloc originari al Cau Ferrat i s’instal·laran als finestrals de la mateixa sala del brollador, seguint com a referència la mateixa pintura de Rusiñol on apareixen retratats

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Cau Ferrat inicia el compte enrere per a la seva reobertura, a mitjans d’aquest 2013. Les tasques de reforma i adaptació de l’edifici i de restauració de les peces del seu fons que necessitaven actuacions específiques avancen a bon ritme, i ho fan d’acord amb les línies marcades l’octubre del 2011 per l’Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona per protegir i preservar el patrimoni arquitectònic i artístic i recuperar el museu tal com era abans, però adaptat a les necessitats de futur.

Una de les actuacions de recuperació patrimonial del Cau Ferrat que es troben en un estat més avançat és la restauració dels vitralls. La quarentena de vitralls del museu han estat objecte d’una actuació de millora exhaustiva i detallada, que han permés recuperar la seva esplendor, que lluiran un cop el centre obri les portes de nou. Entre el conjunt de vitralls del Cau Ferrat, recentment s’ha dut a terme una intervenció singular: la restitució dels vitralls originals dels finestrals de la sala del brollador del museu.

Es tracta de cinc medallons de 32 centímetres de diàmetre cadascun que feia anys que no lluïen al Cau Ferrat, però que en canvi s’havien conservat als seus magatzems. Les obres de reforma i adaptació del Cau han facilitat la recuperació d’aquestes valuoses peces, que Santiago Rusiñol va disposar a finals del segle XIX en els llargs finestrals de la sala del brollador. El mateix artista els va retratar en una pintura que tenia la seva filla com a protagonista en aquesta sala i on els vitralls es mostraven darrere la figura.

Anys després, els cinc medallons van retirar-se en motiu d’una restauració de vitralls i, per motius desconeguts, les peces originals no van tornar a instal·lar-se, tot i que, afortunadament, es van conservar entre el fons del museu. Als finestrals, en canvi, es van col·locar vidres moderns en forma de quadrícula, que seguien l’esquema compositiu de les mateixes finestres.

Les cinc peces són de format rodó i tenen una unitat de disseny i estil. Quatre d’elles il·lustren motius zoomòrfics (diferents aus) i la cinquena mostra una planta. Les peces contenen una imatge central i  restan envoltades per un perímetre també de vidre. Els colors són variats i hi predominen les tonalitats blaves, grogues, marrons i verdes.

Un cop retrobats, els tècnics del Consorci del Patrimoni de Sitges els van estudiar i van comprovar que es tractava de vitralls antics, probablement del segle XVI. Les peces van traslladar-se als tallers de Vitralls J.M. Bonet, conjuntament amb la resta de vitralls del Cau, amb l’objectiu que duguessin a terme una restauració. Vitralls J.M. Bonet és una firma centenària del barri barceloní de Gràcia, autors de bona part dels vitralls originals de la Sagrada Família, així com dels instal·lats en els darrers deu anys al temple barceloní.

La tasca duta a terme als tallers ha estat fonamentalment de neteja i millora de l’estructura. Un dels tècnics especialistes, Luard Bonet, ha apuntat que “les peces estaven en força bon estat de conservació, tot i trobar-se just davant del mar; només una de les cinc ha necessitat ser emplomada de nou per assegurar la seva estructura”.

Dels 150 vidres petits que, aproximadament, configuren els cinc medallons, només se n’han hagut d’instal·lar una desena de nous, per tal de mantenir el mateix estil cromàtic de cada peça. Era casos en què els vidres havien caigut anys enrere i s’havien deixat els forats buits o bé s’hi havien posat vidres blancs.

En els propers mesos, els cinc medallons tornaran al seu lloc originari al Cau Ferrat i s’instal·laran als finestrals de la mateixa sala del brollador, seguint com a referència la mateixa pintura de Rusiñol on apareixen retratats.

El cap de col·leccions de Museus de Sitges, Ignasi Domènech, ha assenyalat que “malgrat tractar-se de vidres antics, la protecció exterior de vidre antitèrmic disposat a la façana del Cau Ferrat per a protegir l’interior de l’edifici, permetrà que els vitralls no es deteriorin i es restitueixi l’atmosfera de l’antic Cau”.

A Vitralls J.M. Bonet enllesteixen aquestes setmanes les tasques de restauració i recuperació de la resta de vitralls del Cau Ferrat. Es tracta d’una quarentena de peces de diferents finestrals, portes i altres obertures, que són objecte d’una actuació integral de recuperació: neteja, reemplomat i reintegració dels vidres desapareguts.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local