Ajuntament de Vilafranca. Presentació del Most Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava
Redacció |
Vilafranca del Penedès
29-10-2013 16:57
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Del 7 al 10 de novembre se celebra la tercera edició del Most, Penedès Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, organitzat per Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) i el Cine Club Vilafranca. El festival oferirà una acurada selecció de les millors peces audiovisuals relacionades amb el món de la vinya, el vi i el cava. El festival brindarà pel bon cinema amb la preestrena de pel·lícules de grans directors i una bona selecció de curts. El seu centre neuràlgic serà Vilafranca del Penedès, però s’escamparà també per tota la comarca, amb projeccions i activitats vinculades a l’univers vitivinícola, cinematogràfic i enoturístic.
La Secció Collita 2013, els millors audiovisuals internacionals especialitzats
La secció Collita 2013 ha rebut enguany 41 peces audiovisuals provinents de 16 països, entre ells Espanya, França, Canadà, Argentina, Mèxic, Estats Units, Anglaterra, Xile i Grècia, de les quals se n’han seleccionat divuit. El Jurat Oficial premiarà els millors treballs amb cinc guardons: Gran Premi del jurat (valorat en 1.000 euros), Premi al millor treball de ficció, Premi al millor treball documental, Premi Arrels i Premi Projecció internacional. El lliurament dels premis tindrà lloc el diumenge 10 de novembre, Dia Europeu de l'Enoturisme, en l'acte de cloenda del festival.
Entre elles, hi ha documentals tan destacats com Red Obsession, que es va presentar a la Berlinale, narrat amb la veu de l'actor Russel Crowe i amb la factura d'una producció de Hollywood; Deconstruint el vi català, una radiografia de l'estat actual d'una beguda i d'una cultura que va arribar a Catalunya fa 2.700 anys i que forma part de la identitat d'un poble; Les Cabotines, Le vin féminin, la història de dues dones que, trencant tots els estereotips, assoleixen el seu somni: restaurar un antic celler i elaborar grans vins, i Pelican's Watch, una producció grega guardonada amb el Gran Premi del Jurat al Festival Oenovidéo. Així mateix, es podrà presenciar una sessió amb els millors audiovisuals promocionals i una amb els millors curtmetratges internacionals de ficció que tenen una forta vinculació amb l'univers vitivinícola.
La secció Gran Reserva, quatre grans pel·lícules no estrenades comercialment
Gran Reserva és una secció conformada per una selecció de grans films que s’han projectat en festivals i que s’estrenaran comercialment properament. A la inauguració, el dijous 7 de novembre, es podrà veure When pigs have wings (Un cerdo en Gaza), el debut en la direcció de l’uruguaià Sylvain Estibal, amb el qual va guanyar el premi César del cinema francès a la millor opera prima. És una comèdia universal que, amb tendresa i bon humor, s'acosta a la realitat de la Franja de Gaza sense posicionaments polítics i amb molta delicadesa.
El divendres 8 de novembre serà el torn de Le Week-end, un film que retrata amb delicadesa, profunditat i notes d'humor el cap de setmana a París d’una parella al voltant de la seixantena. La història està escrita pel novel·lista britànic Hanif Kureishi i dirigida per Roger Michell, creix en mans dels actors Lindsay Duncan i Jim Broadbent, aquest últim premiat al festival de Sant Sebastià amb la Concha de Plata al millor actor.
El dissabte 9 de novembre es projectarà Frances Ha, l’última joia del cinema independent nord-americà, encara inèdita al nostre país. Dirigida i escrita per Noah Bambauch, considerat el deixeble més avantatjat de Woody Allen, està protagonitzada per Greta Gerwig, que ha estat comparada amb la delicadesa emocional de Mia Farrow i la espontaneïtat de Diane Keaton.
A la clausura, el diumenge 10 de novembre, els espectadors tindran ocasió de veure Lore. Aquesta adaptació de la novel·la El cuarto oscuro, de Rachel Seiffert, és el retrat d’un viatge iniciàtic que suposarà el prematur salt de l’adolescència a una primerenca maduresa. Un magnífic film amb una indiscutible i poc comuna proposta visual. Dirigida per l’australiana Cate Shortlant, Lore va ser seleccionada per Austràlia per competir per l’Oscar al millor film de parla no anglesa.
Brot, Mini Most Filmets i altres activitats paral·leles
A banda de les seccions Collita 2013 i Gran Reserva, el festival de cinema ubicat al Penedès oferirà també projeccions i activitats complementàries tant per als adults com per als més petits:
– Brot. És la nova denominació de la Mostra de Curtmetratges, que aquest any arriba a la 18a edició tot presentant els millors treballs de l’any del nostre país en format curt. Les 21 peces participants competiran pel Premi del Jurat i el Premi del públic, valorats en 500 euros cadascun, així com per un nou premi creat enguany, el Premi del Jurat Jove. Aquesta secció té com a jurat a Antonio Barrero, Director del Fic-Cat, Àlex Casanovas, actor i Mar Ulldemolins, actriu.
– Mini Most Filmets. El Most Festival reserva un lloc privilegiat als més petits: el Mini Most. Projecció de curtmetratges d'animació infantils fruit de la col·laboració amb el Festival Filmets. La sessió s'acompanyarà d'un tast de most natural. Com a novetat, aquest any s'oferirà un taller per als més menuts basat en la construcció de zoòtrops.
– Activitats paral·leles. Aquest any, el Most Festival posa especial interès en potenciar les activitats que complementaran les projeccions del festival, per tal d'arribar a públics més heterogenis i diversificar l'oferta cultural. La programació es completa amb diferents actes per satisfer els gustos de tots els públics: la trobada de blocaires i internautes Most&Blogs; Vins de pel·lícula, una introducció simultània al cinema i al vi; la Disco Most amb beats, hits i melodies bensonants del festival; el Menú Most servit a diferents restaurants del Penedès; la recuperació d’audiovisuals premiats en anteriors edicions als Hits Most i les degustacions Most a la Carta, entre d'altres.
Els Premis Most: Sergi López, Candela Peña i Pere Arquillué
Els actors catalans Sergi López, Pere Arquillué i Candela Peña rebran els Premis Most en reconeixement a la seva dilatada i contundent trajectòria professional. Tots tres visitaran el Penedès per recollir els guardons, de caràcter honorífic, durant els dies del festival.
L'entrega del Premi Most a Pere Arquillué tindrà lloc el dia de la inauguració del festival. Arquillué, un dels actors més reconeguts de l’escena catalana, ha treballat en una dotzena de films, entre els quals destaquen El perquè de tot plegat, de Ventura Pons i A la ciutat, de Cesc Gay. Actualment, dóna vida al personatge de Claudi Guitart a la sèrie La Riera.
L'entrega del Premi Most a Candela Peña es farà efectiu el dissabte 9 de novembre. L'actriu, nominada al Goya en sis ocasions, l’ha guanyat tres vegades: millor actriu de repartiment per Te doy mis ojos (2003), millor actriu per Princesas (2005) i millor actriu de repartiment per Una pistola en cada mano (2012), paper que també li va valer un Premi Gaudí.
Finalment, el vilanoví Sergi López rebrà el Premi Most en l'acte de cloenda. Actor polifacètic, va iniciar-se en el món de la interpretació professional als 32 anys. El 2001 va rebre el premi César al millor actor i el premi al millor actor europeu. Al teatre ha participat en diversos muntatges; entre ells, cal destacar Non solum, que l'ha fet trepitjar els escenaris d'arreu del país.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!