EL LLEGAT DE MAGRINYÀ

Exballarins del Ballet del Gran Teatre del Liceu homenatgen la figura de Joan Magrinyà

La recentment creada Associació Licexballet vol recuperar la memòria històrica del ballarí i coreògraf vilanoví amb un gala al Teatre Principal

EIX. Exballarins del Ballet del Gran Teatre del Liceu homenatgen la figura de Joan Magrinyà

EIX. Exballarins del Ballet del Gran Teatre del Liceu homenatgen la figura de Joan Magrinyà

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El dissabte 14 de desembre, a partir de les nou del vespre, el Teatre Principal de la nostra ciutat acollirà la Gala Homenatge a Joan Magrinyà, on la dansa serà la gran protagonista de la vetllada.

La presentació de la gala, aquest dilluns, va servir també per presentar la recentment creada Associació Licexballet, formada majoritàriament per exballarins del Ballet del Gran Teatre del Liceu i deixebles del mestre.

Coincidint amb el 110 aniversari del seu naixement, la Gala té per objectiu recuperar la història del Ballet del Gran Teatre del Liceu i donar a conèixer encara més, la gran tasca que com a ballarí, coreògraf i mestre de dansa va fer Joan Magrinyà, tot un referent de la dansa, no només a Catalunya, sinó a tot l'Estat espanyol.

Marijó Riba, regidora de Cultura, va incidir en el fet que "la gala vol ser l'inici d'unes activitats que permetin tornar a fer present la figura del mestre i el món de la dansa a la nostra ciutat".

Per la seva banda, Carme Cavaller, representant de Licexballet, va explicar que "la dansa a Catalunya i a l'Estat espanyol no es pot entendre sense la figura de Magrinyà. A la mort del mestre ens vam reunir deixebles d'ell i vam començar a treballar en la memòria històrica tant de Magrinyà com de nosaltres mateixos com a membres que vam ser del Ballet del Liceu". L'objectiu de l'associació objectiu és fomentar la dansa i fer que perduri la petjada que va deixar el mestre, tant en dansa clàssica, contemporània, espanyola i l'escola Bolera. "El mestre portava noves tendències cada any arran dels seus viatges. Així ens va ensenyar la tècnica de Matt Mattox -de Siete novias para siete hermanos- , on vam començar a ballar obrint els dits".

Així mateix, Tomàs Manyosa, també membre de Licexballet, va explicar en què consistirà la gala del dia 14. "Incorporem totes les disciplines que va recollir Magrinyà com a ballarí, coreògraf i mestre de dansa. Hem buscat ballarins, sobretot catalans, d'alt nivell per fer la gala".

En la primera part de l'espectacle hi haurà l'actuació dels alumnes de l'Institut del Teatre des de 3r fins a 6è curs. En total seran 60 nois i noies que participaran en aquesta part.

Quant a la segona part, hi actuaran professionals, molts d'ells també sortits de l'Institut, que repassaran les quatre disciplines: dansa clàssica, contemporània, espanyola i escola Bolera. Entre d'altres noms, esmentar la participació de la vilanovina Belén Cabanes, Anna Ramírez, Cristina Casanova, les companyies IT Dansa, El Magatzem o En Face.

Per als representants de l'Associació Licexballet, "la dansa és, de totes les arts escèniques, potser la que va al darrera i la nostra obligació és posar-la al capdavant". Per això la seva pretensió és fer coses al voltant de la dansa: conferències, cursos, classes magistrals... I per això properament disposaran d'una pàgina web pròpia. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local