Festival Cinema Sitges. Els mons onírics guanyen protagonisme a Sitges en una pantalla que també exhibeix suspens
Redacció |
Sitges
05-10-2014 19:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La distancia és el segon film de Sergi Caballero, després del multipremiat Finisterrae, que Sitges va programar el 2010 i que es va presentar a més de seixanta festivals d’arreu. Ara, amb La distancia, firma una pel·lícula fascinant on barreja suspens i ciència ficció. Protagonitzada per un trio de nans russos amb poders sobrenaturals que han de portar a terme un robatori a una central tèrmica de Sibèria, Caballero ha reunit un equip d'actors no professionals, alguns dels quals han estat avui a Sitges, com Alberto Martínez, Roland Olbeter, Miguel Lagostz i l'estrella internacional de porno Sophie Evans.
Segons el mateix director, la pel·lícula és un "espai visual i sonor" on el so és especialment important. Caballero ha destacat la feina del compositor Pedro Alcalde, que ha desmuntat el concepte lògic de banda sonora per a proporcionar una atmosfera que quadra amb les realitats que visualment mostra la cinta, com la comunicació telemàtica entre els nans.
Caballero ha subratllat el fet que ell vingui del món de la música i ha explicat que el seu mètode de treball parteix sempre d'una "imatge mental que serveix d'excusa". Amb Finisterrae la idea era "el camí de la road movie" i amb La distancia la idea és "el robatori". La localització de la pel·lícula també ha estat un element rellevant per al director: "el lloc es converteix en un actor més" i és a partir d'aquí on "la història evoluciona".
La jornada d’avui diumenge ha tingut un altre protagonista descatat: Mike Cahill, que va guanyar el Mèlies d'Or en l'edició del 2011 amb Another Earth, i que ha presentat el drama de ciència ficció I Origins. La pel·lícula explora temes sobre la identitat i l'essència de l'ésser humà a partir de dues visions: per una banda, la científica, amb la identificació biomètrica de l'iris ocular i, per l'altra, a partir la creença, que "els ulls són la porta de l'ànima", segons ho ha definit Cahill. El director ha explicat que la idea de la pel·lícula va sorgir durant una època en que es va endinsar en l'estudi de la biomètrica de l'iris i de l'admiració que li va generar al descobrir que els ulls són "l'única part del cos que no canvia des de la seva formació a l'úter matern".
Però I Origins, no és només tecnologia, el film és també una història d'amor entre Sophie i Ian, que representen aquests dos punts de vista aparentment oposats però que acaben en un mateix lloc. Segons l'actriu Astrid Berges-Frisbey, que interpreta el paper de Sophie, gràcies a aquesta part emocional el film aconsegueix que "la història l’interessi".
La sala de rodes de premsa també ha rebut avui a l’equip de Pos eso, encapçalat pel seu director, Sam, que ha presentat aquest treball d’animació projectat ahir al Festival. Sam ha estat presentat pel subdirector del Festival, Mike Hostench, que ha qualificat Pos eso com un “exemplar stop motion, fet al nostre país i del qual podem mostrar-nos molt orgullosos”, segons l’ha definit del director del Festival. Sam, que ha vingut acompanyat de l'actor Josema Yuste i l'actriu Esperanza Felipe, ha assegurat que la història de la bailaora Trini que explica en el film no és partir d'idees originals, sinó que és "una còpia" del que veu a la seva quotidianitat, com la seva veïna o el que apareix a la televisió.
Sitges 2014 ha incorporat enguany una nova secció dins l’ampli arbre del Fantàstic: la Secció Oficial Fantàstic Òrbita, que ahir es va obrir amb In Order of Disapearance, de Hans Peter Moland, i que avui ha presentat la britànica Montana, de Mo Ali. La Secció Òrbita reuneix tretze thrillers, amb especials elements propers als gèneres fantàstic, policíac i d’acció. La major part d’aquests films estan programats per als propers tres dies.
La sala Tramuntana ha acollit avui la presentació de Pantalla rasgada, el llibre oficial del Festival escrit per Desriée de Fez i Jordi Sánchez Navarro i que recull 15 entrevistes a directors, productors i guionistes que parlen de pel·lícules relacionades amb el món dels somnis. El mateix espai ha estat la pantalla d’una nova sessió de la secció Serial Sitges, dedicada a les sèrie de TV i que ha estat dedicada avui a l’exitosa Juego de tronos.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!