Homenatge al món graller

El tradicional concert Música de Gralles torna divendres per la Fira del Vendrell

Durant el concert de divendres també hi haurà un record per Jesús Trayner, que va ser graller dels Tocats de Canya

EIX. Casimiros

EIX. Casimiros

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La programació de l’Auditori Pau Casals, corresponent al Cicle de Tardor, reprèn la seva activitat aquest proper divendres 10 d’octubre, a les 22 h, amb el destacat concert “Música de Gralles”, que arriba ja a la seva novena edició, emmarcat en els actes de la Fira de Santa Teresa del Vendrell.  El concert es manté fidel als seus objectius principals: mostrar l’activitat dels diferents grups de grallers que hi ha al Vendrell, homenatjar un antic graller i convidar un grup de fora del Vendrell.

Els grups de grallers del Vendrell que participen aquest any interpretant dues peces cadascun són Les Gralles del Baix Penedès (amb les peces El graller i Marxa per a processó), Tocats de Canya (amb les obres Piccolissima serenata i Only you), Els Mosquits (amb les peces Pel teu amor i Pasdoble del Ros) i Els Aixarts (amb les peces En los jardines de Granada i M’ho han dit els teus ulls).

Els Cofins serà el grup convidat i tocarà sis peces, la darrera de les quals serà El cant dels ocells. Els grallers Els Cofins es van formar a final del 2006 arran dels diversos contactes sorgits a l'Escola Municipal de Música Tradicional del Penedès que hi ha a la vila de l'Arboç. El nom del grup prové d'una paraula típica penedesenca: un cofí és un estri d’espart de forma circular que s’utilitzava per premsar les olives i obtenir l’oli.

Els membres del grup són quatre: Conrad Arnan (gralla dolça), Júlia Solé (gralla dolça), Cristina Guasch (gralla baixa) i Gerard Guasch (timbal). El seu repertori es basa tant en música de carrer com en peces de concert, per adaptar-se, així, als diferents ambients en què la gralla pot ser present. Aquesta facilitat d’adaptació els ha portat a participar en diverses festes majors d’arreu de Catalunya acompanyant diferents balls, entremesos i colles castelleres.

El graller homenatjat enguany és Casimir Coll i Morros (1877-1939) i en el programa de mà del concert hi ha un interessat escrit de l’estudiós Salvador Arroyo que, entre altres coses, diu que “el graller Casimir Coll i Morros, Casimiro Graller (1877- 1939), va ser un sonador que ha passat a la història del món de la gralla per haver estat el cap de la colla Els Casimiros, una formació de gralles a tres veus que es va fer cèlebre durant el primer quart llarg del segle xx, per la seva qualitat d’interpretació i la seva especialització en peces ballables i de concert. Coll, durant més de trenta anys, va ser el pal de paller de la formació, afrontant i conduint una evolució que va des de la parella inicial de gralles seques, fins al quartet de gralles de claus més reconegut de la seva època, el qual va tenir el seu punt més àlgid durant el decenni 1909-1919, pel virtuosisme interpretatiu dels integrants de la colla en aquell moment”.

Durant el concert de divendres també hi haurà un record per Jesús Trayner, que va ser graller dels Tocats de Canya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local