Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava

El Festival Most estrena a Barcelona "Natural Resistance"

Jonathan Nossiter, que fa 10 anys ja va sacsejar el sector amb Mondovino, va presentar el seu nom treball on parla de les amenaces i de la voluntat de resistència dels petits agricultors

Most Festival. El Festival Most estrena a Barcelona

Most Festival. El Festival Most estrena a Barcelona "Natural Resistance"

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Filmoteca de Catalunya va acollir ahir vespre la tradicional prèvia del Most a Barcelona, una projecció que va estrenar a Espanya el documental Natural Resistance de Jonathan Nossiter i que va donar el tret a sortida a la quarta edició del festival que s'inaugura avui a Vilafranca del Penedès. L'acte va comptar amb la presència dels directors del festival, Josep Maria Escofet i Xavier Fornos; el director de cinema Jonathan Nossiter; i el director adjunt de la Filmoteca, Octavi Martí. També hi va haver representació institucional de l'Ajuntament de Vilafranca, màxim patrocinador del Festival, i de l'Ajuntament de Sant Sadurní.

El director adjunt de la Filmoteca, Octavi Martí, va obrir l'acte tot remarcant que “els festivals ens aporten a la nostra sala, temàtiques, imatges i països que generalment no tenim” i va lamentar “haver trigat 4 anys ha trobar-se amb el Most Festival” tot indicant la seva voluntat de seguir treballant conjuntament.

Per la seva part, el director de cinema Jonathan Nossiter, per molts conegut pel documental que va firmar fa deu anys sota el nom de Mondovino, va agrair la invitació i va convidar a tots els assistents i futurs espectadors de la pel·lícula a gaudir de la feina que fan “els artesans de la terra” tot valorant l'aspecte cultural del vi. “Fa dos mil anys, la cultura no era altra cosa que treballar la terra. Va ser molt després que se li va canviar el sentit a la paraula”. Seguint amb el seu discurs, Nossiter va parlar de l'amenaces que tenen els agricultors “que són exactament les mateixes que tenen els fotògrafs, els cineastes, les filmoteques o qualsevol altre actor cultural, que seran expulsats del  sistema  politco-econòmic del futur”, va dir.

La projecció de Natural Resistance, amb la presència del director Jonathan Nossiter, es repetirà demà divendres a les 22h al Teatre Casal de Vilafranca.

Gala d'inauguració amb Josep Maria Pou

Aquest any, el Most arrenca amb una inauguració molt especial, que comptarà amb la projecció de El amor es extraño, film d’Ira Sachs aclamat per la crítica. Durant l’acte es concedirà el Premi Most a l’actor Josep Maria Pou. La nit serà presentada per Màbel Martí, que repeteix per segon any el seu paper de presentadora del festival. La pel·lícula forma part de Gran Reserva, i explica la història d’un matrimoni homosexual i totes les peripècies que viuen després de tornar de la seva lluna de mel, i que ha estat descrita com una alenada d’aire fresc en la comèdia romàntica.

El dia 8 de novembre es durà a terme l’entrega del segon Premi Most a la cineasta Isabel Coixet, en un acte en què es projectarà un nou filma Gran Reserva: Zoran, mi sobrino bobo, una pel·lícula que explica la història d’un vinater instal·lat al Friuli, una bucòlica regió a la frontera entre Itàlia i Eslovènia. Una cinta que es va fer amb quatre premis del festival de Venècia 2013.

La cloenda del Most Festival se celebrarà el dia 16 de novembre i comptarà amb la presència de Rosa Novell, que rebrà el tercer dels Premis Most, en una jornada en què es projectarà Rastres de Sàndal, un film en què l’actriu apareix i que està basat en la novel·la homònima d’ Asha Miró i Anna Soler-Pont. La pel·lícula està protagonitzada per Nandita Das i Aina Clotet, que també serà present la nit de la projecció. La cinta explica la història de Mina (Nandita Das), una actriu índia d’èxit a Mumbai que no pot oblidar la seva germana Sita (Aina Clotet), de qui va ser separada per força després de la mort de la seva mare. Trenta anys després, Mina s’assabenta que Sita està bé i viu a Barcelona. La pel·lícula va guanyar el Premi del Públic del passat Festival de Cinema de Montreal i s’estrena a les sales a partir del 28 de novembre.

Les tres pel·lícules formen part de la secció Gran Reserva, una selecció de grans films que s’han projectat en festivals i que s’estrenaran comercialment en els pròxims mesos. La secció es completa amb Diplomacia, que es podrà veure el dissabte dia 15. La cinta de Volker Schlöndorff (guanyador de l’Oscar per El tambor de hojalata) conjuga fermesa narrativa i rigor històric en un duel interpretatiu que narra el final de la Segona Guerra Mundial en el moment que el governador militar alemany Dietrich Von Choltitz estava a punt d’executar les ordres de Hitler de fer volar pels aires els punts estratègics i emblemàtics de París. El film s’ha endut dos premis a la Seminci, Semana Internacional de Cine de Valladolid, al millor director i al millor actor per Niels Arestrup.

Secció Collita 2014: una bona anyada

La Secció Collita destaca aquest any per la varietat de formats i gèneres que inclouran les 22 cintes seleccionades a competició. Les pel·lícules aborden el món del vi des de perspectives molt diverses, que van des de tràilers de cine a la semi-ficció, música clàssica, dansa o animació.

Dins d’aquesta secció però fora de competició, el Most projectarà Natural Resistance, de Jonathan Nossiter, autor de Mondovino, i comptarà amb el director per presentar les dues projeccions que se’n faran: la primera el dia 5 de novembre a la Filmoteca de Barcelona, en la que suposarà l’estrena a l’Estat espanyol de la pel·lícula en una prèvia del Most a la ciutat comtal. Posteriorment, Natural Resistance es podrà veure a Vilafranca, dins del marc del Festival, el dia 7 de novembre. 10 anys després de Mondovino, Nossiter torna a abordar el tema amb un elogi al vi natural italià i la tradició rural. Els seus quatre protagonistes són treballadors de la terra amb un absolut respecte a la naturalesa, allunyats de les lògiques de mercat.

Entre els títols s’hi poden trobar Somm, un documental que explica la història de quatre sommeliers que volen aprovar un prestigiós examen Master Sommelier, una prova dificilíssima; La part des anges, que retrata quatre joves vinaters francesos en una manera de pensar i viure que barreja la tradició i la modernitat; Vino para robar, una ficció de qualitat que ja ha estat premiada a diversos festivals, i Generation Wine, que acostarà una realitat tan poc tractada com els vins a Sudàfrica. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local