Ricard Terré. Ricard Terré (1928-2009). La meva fotografia
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
13-11-2014 21:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Divendres a dos quarts de set s'inaugura al Centre d'Art Contemporani La Sala l'exposició "Ricard Terré (1928-2009). La meva fotografia", una selecció de 73 peces d'aquest autor cabdal de la fotografia catalana, algunes molt conegudes, però també alguna joia oculta.
L'exposició està comissariada per Laura Terré, investigadora, crítica fotogràfica i filla de l'autor. És una mostra antològica al voltant del món dels nens i de la seva mirada particular, una temàtica que Ricard Terré sovintejava molt al llarg de la seva carrera.
La regidora de Cultura, Marijó Riba, s'ha mostrat molt agraïda a la comissària per portar aquesta exposició a Vilanova, on Laura Terré viu i conserva el llegat del seu pare, i ha recordat que "en aquesta temporada de tardor de La Sala tornem a la fotografia, i ho fem amb una exposició de luxe, que emociona".
Precisament les emocions era el que guiava la tasca de Terré, segons ha explicat la seva filla, que s'ha mostrat molt satisfeta perquè "Ricard Terré ha tornat a la vida gràcies a La Sala, i jo espero que les parets de La Sala també retornin a la vida gràcies a Ricard Terré". La comissària ha recordat que es tracta d'una exposició única, i que ha escollit les fotografies especialment per a Vilanova. I ha reptat els visitants a reconèixer-se en una fotografia feta a Vilanova l'any 1956.
Com a material complementari a la mostra es podrà veure el documental "Ricard Terré. La voz de la imagen", produït pel ministeri d'Educació, Cultura i Esport d'Espanya, rodat per López Linares i guió de Publio López Mondéjar. També compta amb dues vitrines amb material publicat i els textos a la paret amb cites del propi fotògraf.
Sobre l'autor
Ricard Terré (5 de juliol de 1928, Sant Boi de Llobregat – 29 d'octubre de 2009, Vigo) s'inicià en el món de l'art com a pintor i caricaturista i no començà a practicar la fotografia fins a l'any 1955, quan va entrar en contacte amb els membres de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya. Amb Ramon Masats i Xavier Miserachs portà a terme la primera exposició fotogràfica l'any 1957. L'any 1958 s'integrà en el grup Afal (Agrupació Fotogràfica d'Almeria) on passà a formar part del comitè directiu i participà en totes les seves activitats. A finals de la dècada dels 60 abandonà la pràctica de la fotografia. L'any 1982 reprèn la seva activitat com a fotògraf i participa en diverses exposicions individuals i col·lectives nacionals i internacionals. Considerat com un dels fotògrafs més destacats de la seva generació, va revolucionar la fotografia documental per la seva manera d'apropar-se als temes, intentava interferir en la realitat el menys possible. Interessat en el missatge a transmetre i no tant en la forma, buscava una visió humana a través dels sentiments. Darrerament ha crescut la seva projecció internacional de la mà de l'agència Vú de París. L'any 2008 va rebre el premi Bartolomé Ros a la millor trajectòria fotogràfica, atorgat pel festival de fotografia PhotoEspaña.
Ricard Terré. "La meva fotografia" pretén crear un conjunt per tal de presentar el discurs estètic de l'autor. Cronològicament es pot considerar una exposició antològica, ja que abasta 50 anys de producció fotogràfica de Ricard Terré amb tots els gèneres tractats per l'autor: paisatge, retrat, natura morta i reportatge, tot girant entorn del factor humà que defineix la seva fotografia. Les fotografies són totes en blanc i negre, i abraçen 5 àmbits temàtics: Carnavals a Galícia, Processons de Setmana Santa a Barcelona i Portugal, Rituals de la mort i exvots, Nens de totes les èpoques, a Catalunya, Galícia i Portugal, i gent de tot arreu.
Activitats complementàries
Dijous 20 de novembre a les 19 h: "La nostra fotografia. Taula rodona". Hi participen les fotògrafes Colita (Premi Nacional de Fotografia) i Pilar Aymerich, modera la taula Laura Terré, i comptarà amb l'assistència de Ricard Terré, fill del fotògraf.
Els fotògrafs de la generació de Ricard Terré van capgirar la manera d'entendre la fotografia durant la dictadura. Colita i Pilar Aymerich, com a fotògrafes de la Transició, explicaran les claus que defineixen la seva fotografia en relació a l'obra dels fotògrafs dels cinquanta: el compromís amb l'humanisme, l'estètica del blanc i negre, el concepte d'instant decisiu i els referents fotogràfics.
Dissabte 22 i diumenge 23 de novembre: "Fotos en conserva. Mitjans casolans per guardar les teves imatges". 1a sessió: "El meu arxiu fotogràfic", dissabte de 16 a 20 h. 2a sessió: "Conservar i digitalitzar les fotografies a casa". Diumenge de 10 a 14 h. Preu: 20 euros per persona. Places limitades. Cal reserva prèvia.
Diumenge 14 de desembre a les 12 h: Visita comentada a la mostra a càrrec de la comissària.
Diumenge 4 de gener a les 12 h: Visita comentada a la mostra.
Visites comentades per a grups, amb reserva prèvia, i visites escolars per a tots els cicles educatius, amb reserva prèvia, al telèfon 93 816 90 01 o a lasala@vilanova.cat.
La mostra es podrà visitar fins al 4 de gener 2015 a la Sala de les Voltes del Centre d'Art Contemporani LA SALA. L'entrada és gratuïta, i l'horari és de dimarts a dissabte de 18 a 20 h, dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14 h, i dilluns tancat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!