EIX. Tony Keeler: Looking around, observant amb passió
Isidre Roset |
Sitges
16-11-2014 19:23
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El seu nom és Herbert Keeler Klipstein però tothom el coneix com a Tony Keeler, el fotògraf americà que fa més de 50 anys viu a Sitges. Ara l’associació fotogràfica Dotze Gats li ha dedicat una exposició retrospectiva en la que es mostren alguns dels seus intensos retrats i d’entre ells el més conegut, Dalí a Portlligat.
Enric de Santos, arquitecte, fotògraf i professor de fotografia d’IDEP, és qui signa el text del catàleg que s’ha editat amb motiu de l’exposició que està oberta a la galeria tller Dotze Gats al carrer de l’olivera 19, al Poble Sec de Barcelona. El diari Ara, en la seva edició del 7 de novembre reproduïa en la doble pàgina central la fotografia que Tony Keeler va fer a una jove africana de la regió del Sahel.
En la inauguració no hi va faltar la música perquè Tony Keeler és un artista que estima el ritme i la dansa trepidant, així com l’autenticitat de les arrels, ja siguin flamenques o africanes. En aquesta ocasió fou Simonal Bié i Idrissa Diarra qui varen posar notes a les imatges d’aquest mestre de la mirada, artista total que utilitza la càmera per captar sensacions, moments irrepetibles a través del retrat.
Tal com comenta Enric de Santos sobre les fotografies de Tony Keeler: Els seus retrats em recorden a esbossos en l’espai. Plasma sobre els seus negatius únicament allò que li atreu, només el que a la seva mirada li interessa, deixant en segon pla, en moltes ocasions inexistent, el superflu o banal. Cada mirada captada per Tony Keeler transmet un sentiment, no hi ha ni una sola que et deixi indiferent.
La faceta de viatger ha portat Tony Keleer a les regions més allunyades o inhòspites però la seva observació sempre ha sabut captar la humanitat de les persones que ha retratat. Les gents d’Andalusia, país que va recórrer amb moto durant els seus anys joves, o les dones del Nepal, de la India, de Cuba, d’ Eivissa, de Cadaqués i també els retrats sitgetans amb els que es guanyà el pa diari, memorables retrats fets a la barana del passeig, són plenament Keeler, identificables i no cal que mirem la signatura del fotògraf perquè el seu estil, la seva manera de abordar el rostre, la seva mirada és única i el defineix com reconeixem els grans mestres del jazz o les fites en pintura.
Sitges ha estat i segueix essent per a Tony Keeler el lloc ideal per viure i conviure, l’espai urbà i humà que li ha permès viure distretament, a la seva manera, però també alimentant la curiositat, cultivant un esperit inquiet i inquisitiu que s’expressa magistralment mitjan el retrat fotogràfic. Sitges, la casa del carrer Tacó, és la Ítaca on Tony ha tornat desprès de rodar món i esprémer-ne l’essència en forma de fotos. Linda ha fet i desfet el tapís com aquella Penélope mítica. L’odissea de Tony Keeler és explicada a través dels rostres anònims i també dels rostres més famosos, com el de Salvador Dalí, el de Fernando Rey i el dels hippies d’Eivissa. Si Joaquim Sunyer va saber immortalitzar el moment Noucentista amb la seva Pastoral, Keeler ha nodrit d’imatges el nostre imaginari col•lectiu contemporani. Ell és qui construeix sentit, ordenant el món a través de rostres i mirades.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!