Ajuntament de Gelida. Gelida inaugura l'exposició de postals de principis del segle XX
Redacció |
Gelida
21-04-2015 18:39
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Gelida fa una exquisida mirada al seu passat centenari a través d’una exposició de 42 postals editades els primers anys del segle XX. L’acte inaugural s’ha fet aquest darrer diumenge a la sala municipal del carrer de la Barceloneta i ha comptat amb l’assistència de Miquel Vila Badia, igualadí que a la casa familiar va trobar diferents documents procedents de Gelida, entre els quals 33 de les postals que s’hi exposen.
L’acte el van presidir l’alcalde de la vila, Lluís Valls i el regidor de Cultura, Pep Anfruns i va comptar amb una nombrosa assistència de públic que, amb molta curiositat, repassava cada racó del poble identificant-ne els llocs emblemàtics o com era la casa o l’espai on viu a l’actualitat.
El regidor Anfruns en el seu parlament, va posar especial èmfasi en el valor que tenia per a una comunitat com la de Gelida la donació que el novembre de 2014 van fer la família Vila-Badia perquè enriqueix l’arxiu municipal en el qual qualsevol persona, sigui o no de la vila, pot pouar en la seva història: per satisfer la curiositat personal o per a la realització d’estudis professionals i acadèmics de tota mena.
Miquel Badia, a banda d’explicar com s’havia fet la troballa de les postals a la casa familiar d’unes tietes emparentades amb l’emblemàtic botiguer Ramon Llopart de cal Ramonet, va manifestar que era un apassionat de la història i que en un àmbit com el de les postals passava que des d’un poble se’n podien enviar moltes però solien quedar-ne poques per al record. Per això va contactar amb el regidor Anfruns per fer-ne donació i permetre que en gaudeixin tots els veïns de Gelida.
Badia També va explicar que en el fons familiar s’havien trobat plaques de vidre de fotografies estereoscòpiques de Gelida i que es procediria a la seva digitalització per incorporar-les a l’arxiu municipal. El botiguer Ramon Llopart disposava d’una màquina d’aquest tipus que fa dues fotografies a l’hora i permet visualitzar-les de manera tridimensional.
L’establiment del Ramonet dedicat als grans i l’adrogueria –ara ja desaparegut- tenia la botiga al capdamunt del carrer Major, on a l’actualitat hi ha la farmàcia, i el magatzem al davant, a l’actual Llibreria 7.
A més de les 33 postals procedents d’Igualada, l’exposició s’ha ampliat amb l’aportació de 9 més del ric arxiu que al llarg dels anys ha completat el gelidenc Enric Carafí i Morera.
L’exposició es pot visitar a l’antic vestíbul de l’ajuntament, fins al dia 31 de maig, els dies feiners en horari d’atenció al públic i també es poden sol·licitar visites concertades a cultura.gelida@diba.cat.
L’exposició, a més de Miquel Vila Badia i Enric Carafí Morera, s’ha fet amb la col·laboració de Joan Rosselló Raventós, Jaume Rius Pascual, Ramon Rovira Tobella, Montserrat Julià Torné, Josep Conejo Muntada, Raquel Sánchez Ferrer, Eli Huertas Navarro i Judit Pujol Salvador.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!