Museus de Sitges

La mostra "Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica" viatja per Catalunya

La mostra organitzada a Sitges i que repassa peces originals i poc conegudes de l’art modernista, es podrà veure a Sabadell, Martorell o Canet de Mar

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’exposició Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica permet situar els orígens, identificar els principals fabricants, aprofundir la tècnica i percebre l’evolució del disseny d’aquestes peces. La mostra, que es pot veure a l’Edifici Miramar de Sitges fins el 31 de maig, ha estat organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Sitges, la Diputació de Barcelona i Museus de Sitges amb l’objectiu de posar en valor la utilització d’un objecte estretament vinculat a l’arquitectura catalana entre els anys 1890 i 1930. Després de la seva estada a Sitges, l’exposició recorrerà part de la geografia catalana. El primer municipi on estarà després de Sitges, serà Vilassar de Dalt, Cerdanyola, Esplugues, Sabadell, Canet de Mar, Martorell i Ripollet. No obstant, el termini per demanar l’exposició està obert fins el proper 8 de maig.

Sitges va ser una de les pioneres en la fabricació de rajoles hidràuliques gràcies a la fàbrica cimentera de Vallcarca, propietat de Carles Butsems i Josep Fradera. L’empresa s’hi va instal·lar l’any 1903 per aprofitar la naturalesa geològica del massís del Garraf, que té forma calcària i, per tant, és idònia per a la fabricació de ciment. A Catalunya, les empreses que manufacturaven rajoles hidràuliques van comptar amb la col·laboració d’artistes i arquitectes reconeguts arreu del país, com Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Antoni Maria Gallissà o Rafael Masó. L’èxit d’aquestes catifes de ciment va traspassar els límits d’aquest estil, i els seus dissenys i es van adaptar al nou gust sorgit de l’art déco.

L’exposició a Sitges es complementa amb un programa d’activitats paral·leles, com visites guiades, tallers infantils o rutes familiars per veure exemples de rajoles hidràuliques. També es presentarà el llibre de Jordi Griset L’art del mosaic hidràulic a Catalunya el proper 8 de maig al Museu de Maricel.

 

Recorregut de la mostra


• Vilassar de Dalt: del 15 de setembre al 4 de novembre de 2015
• Cerdanyola: del 4 de novembre de 2015 al 18 de gener de 2016
• Esplugues: del 18 de gener al 30 de març de 2016
• Sabadell: del 30 de març al 17 de juny de 2016
• Canet de Mar: del 17 de juny al 18 de setembre de 2016
• Martorell: del 18 de setembre al 29 de novembre de 2016
• Ripollet: del 3 de maig al 28 de juny de 2017

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local