Tradició i festa

El Campus Joan Amades de Cultura Popular planteja la segona edició amb ambició nacional

Entre el 9 i el 12 de juliol els organitzadors aspiren a posar en valor el patrimoni immaterial conservat mitjançant la tradició festiva

EIX. Presentació de la segona edició del Campus Joan Amades de Cultura Popular a Vilanova

EIX. Presentació de la segona edició del Campus Joan Amades de Cultura Popular a Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sant Quintí de Mediona s’ha posat en marxa per preparar el II Campus Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional del Penedès amb l’objectiu de convertir aquest espai de reflexió en un punt de trobada d’àmbit nacional. El director del Campus, el folklorista vilanoví Bienve Moya, premi Nacional de Cultura en categoria de Cultura Popular, considera de vital importància prendre des d’aquesta convocatòria el relleu de la que va ser l’Escola d’estiu de la Festa i que es va celebrar a Llívia durant 16 anys.

El mateix Bienve Moya acompanyat de l’alcalde de Sant Quintí de Mediona, Ramon Creixell, i el primer tinent d’alcalde del municipi, Pol Pagès, va presentar ahir la programació de l’edició que se celebrarà enguany entre el 9 i el 12 de juliol a la població de l’Alt Penedès.

El Campus va dirigit a professionals de l’educació —mestres, monitors d’esplai— persones vinculades a entitats i associacions culturals lligades a les festes populars i tradicionals, amants de la música popular, persones que treballen en la confecció de vestuari festiu i tradicional o en diferents àmbits de l’organització de les festes, estudiants o simplement curiosos.

La voluntat de l’organització és aconseguir l’equilibri perfecte entre la part pedagògica i de formació i la part festiva. Per això, durant els quatre dies que durarà el Campus a més de les classes teòriques i pràctiques sobre diferents aspectes de la cultura popular i festiva tradicional, els assistents podran gaudir de diferents activitats d’oci, lúdiques i gastronòmiques de Sant Quintí de Mediona. Bienve Moya creu que és molt important aprofitar el Campus Joan Amades per «aportar coneixement, qualitat, i fidelitat als orígens de la festa» tan pròpia del país.

El programa preveu cursos de Coneixement Musical, Manipulació i confecció de titelles, Confecció d’inxes, El vestit dels Balls Blancs, Coneixement i Confecció del Castell de Focs Barroc, a més d’una Mostra de Jocs Tradicionals, La Tècnica en els Castells, La Gestualitat Catalana o una conferència sobre El 125è aniversari del naixement de Joan Amades, oberta a tothom. Precisament, la coincidència de l’efemèride permet recordar encara amb més motiu la vinculació d’Amades amb Sant Quintí de Mediona i la relació de la tradició festiva del Penedès i la que el reconegut folklorista va recollir en el seu Costumari Català.

El Campus Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional del Penedès va néixer l’any 2014 relacionat amb l’Espai Joan Amades, un projecte de llarg recorregut amb el qual l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona vol donar un impuls al ric patrimoni immaterial que conserva la vila amb balls i agrupacions centenàries que involucren pràcticament a tota la població. L’esperit acollidor i integrador de les associacions festives ha estat clau per la història de Sant Quintí de Mediona i ara el municipi el vol posar a l’abast i al servei del país per enriquir les festes i la cultura popular. El tàndem cultura / natura s’uneixen en aquest projecte sobre la cultura popular i Joan Amades, amb vocació nacional però alhora universal.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local