Vinseum. Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, de Vilafranca del Penedès
Redacció |
Vilafranca del Penedès
17-05-2015 11:06
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El jurat del European Museum of the Year Awards 2015 va donar a conèixer ahir al vespre els museus guanyadors de la present edició, als que optava el museu vilafranquí Vinseum, l'únic museu català nominat. Els guardonats han estat escollits entre els 42 finalistes nominats de fins a 21 països europeus. La cerimònia de lliurament dels premis va tenir lloc al Riverside Museum de Glasgow (guanyador de l’edició 2013). El Rijksmuseum d’Amsterdam, Holanda, ha resultat el guanyador de la present edició; el Premi del Consell Europeu ha estat per al Museu de les Civilitzacions Mediterrànies i Europees de Marsella; el premi Silleto ha estat per al també francés Familistère de Guise; i el Premi Kenneth Hudson ha recaigut en el International Red Cross and Red Crescent Museum de Geneva, de Suïssa.
La setmana passada, la Mitchell Library de Glasgow va acollir les presentacions públiques davant del jurat per part de tots els museus nominats. En el cas de Vinseum, la presentació va tenir ser dimecres a mig matí. El director tècnic de Vinseum, Xavier Fornos va ser l’encarregat de defensar el projecte del museu i de respondre les diferents preguntes del jurat.
La nominació al EMYA 2015 ha estat per a Vinseum una molt bona ocasió per donar a conèixer el seu projecte més enllà del territori català i per difondre les cultures del vi a Catalunya a nivell europeu. També ha estat una oportunitat per establir contactes amb professionals d'altres museus, encara que el premi havia estat per a altres instal.lacions.
Enguany una quarta part dels projectes nominats eren de temàtica marítima. De l’arc mediterrani hi havia el Byzantine and Christian Museum d'Atenes: l'Ayd?n Archaeology Museum de Turquia; el Cultural institution of national importance i el National Museum of Zrenjanin de Sèrbia; el Faust Vran?i? Memorial Centre de Croàcia i el Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, de Vilafranca del Penedès.
Predominaven els museus de ciència i també els memorials de guerra. S’han vist contrastos degut a les diferències d’escales, des dels 375 milions d’euros de la reforma del Rijksmuseum al Faust Vran?i? Memorial Centre, un centre d’interpretació d’un inventor del renaixement d’una illa croata amb només dues persones en plantilla. També s’han pogut veure grans arquitectes i grans dissenys en projectes de països nòrdics i anglosaxons. I s’han conegut projectes socials de museus que treballen amb les comunitats. Com a punt en comú es pot destacar que entre tanta diversitat els museus reivindiquen el seu paper clau en el desenvolupament econòmic i en el sentiment de pertinença de la comunitat que els acull.
Premi al Museu Europeu de l’Any
El premi al millor museu europeu de l'any és el més prestigiós en l'escala europea. Considerats com els òscars dels museu europeus, es van establir l’any 1977 pel Fòrum Europeu de Museus, sota els auspicis del Consell d'Europa i els seus 47 països membres. Atorgats per un jurat format per professionals de reconegut prestigi, el European Museum of the Year Award (EMYA) té per objectiu promoure l'excel·lència en els museus europeus i premiar cada any els museus més innovadors. D’entre els centenars de museus participants, el jurat va nominar a 42 museus, de 21 països diferents, per a l'edició 2015. Vinseum era l’únic museu català seleccionat. També era l’únic museu del vi seleccionat. El jurat va visitar el museu durant el mes de juliol de 2014 per fer una visita guiada privada i poder valorar de primera mà la proposta.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!