Festes del barri

L'associació de veïns de Sant Julià es fa càrrec de l'Àliga Nova de Vilafranca

L'Àliga del Barri de Sant Julià s'ha presentat aquest dissabte i és una obra de l'escultora vilafranquina Dolors Sans, dissenyada i construïda l'any 2003

L'associació de veïns de Sant Julià es fa càrrec de l'Àliga Nova de Vilafranca. Dolors Sans

L'associació de veïns de Sant Julià es fa càrrec de l'Àliga Nova de Vilafranca. Dolors Sans

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dissabte s'ha presentat l’Àliga del Barri de Sant Julià, un element d’imatgeria festiva que l’Ajuntament de Vilafranca ha cedit a l’associació de veïns del barri vilafranquí. Es tracta de l’àliga nova de la Festa Major, dissenyada i construïda l’any 2003 per l’escultora vilafranquina Dolors Sans, veïna del barri.

La primera ballada de l’àliga va ser a la  plaça de la Sardana dins dels actes de la festa del barri.  Els portadors de l’àliga són pares i mares de  l’AMPA de l’escola Baltà Elias del mateix barri. Aquest fet reforça la relació del barri amb l’escola i en garanteix al seva continuïtat.  L’àliga porta una corona de raïm i pàmpols naturals. A la propera sortida portarà una corona metàl·lica amb aquest mateixos elements penedesencs.

L’àliga de l’associació de veïns de Sant Julià es converteix en un element simbòlic del barri i es converteix en un element d’imatgeria popular de barri com passa a moltes ciutats de Catalunya, on els barris tenen dracs, gegants i altres elements festius. L’àliga actuarà a la festa el barri, a la fira del Gall i a  festes en altres poblacions de Catalunya.

Història de l’àliga  del barri de Sant Julià

L’any 2003 es va estrenar per la festa major una nova àliga, encarregada per la regidoria de cultura de l’ajuntament de Vilafranca a l’artista Dolors Sans .  Aquesta àliga nova va sortir per la festa Major durant 8 anys. L’any 2012 el Consell de la Festa Major de Vilafranca va decidir que no sortís i va tornar a  sortir l’àliga vella. Des d’aleshores ha estat en un magatzem municipal

L’any 2014, l’Associació de Veïns de Sant Julià de Vilafranca va fer una proposta a l’ajuntament per tal que cedís l’àliga nova a  l’Associació  de veïns  com Àliga de l’Associació de Veïns Sant Julià. El mes de juny  d’aquest any  s’ha signat un conveni entre les dues entitats segons el qual l’ajuntament cedeix l’àliga a l’associació de veïns durant un període de 4 anys.


Característiques de l’àliga

Les àligues a la imatgeria catalana són la representació de l’evangelista Sant Joan. Aquest element anava a les processons de Corpus amb els altres elements simbòlics dels evangelistes com el Lleó de Sant Marc.

L’àliga de Sant Joan es representa sempre amb les ales obertes. El fet de disposar les ales obertes o mig obertes reforça el simbolisme del volar que fa referència a la intel·ligència i la comprensió de les coses ocultes. Al mateix temps el fet de volar acosta l’àguila a la llum i al coneixement i també és un símbol de poder.

El disseny de la nova àliga s’inspira en l’àliga daurada o àliga real, una espècie d’àliga de la qual en queden algunes parelles al Penedès i Garraf. El disseny de la nova àliga va tenir en compte el perfil, la posició  i les mides similars a l’àliga vella, especialment en la seva visió de perfil. El treball d’escultura  segueix un estil naturalista, remarcant les formes, proporcions i volums de les àligues. Te en compte el detall ja que és una peça que s’observa de ben a prop. El conjunt del disseny  pretén donar un aire de majestuositat, presència i elegància a l’àliga, d’acord amb el seu simbolisme d’element noble i de poder .

L’àliga mesura 4 metres de llargada i les ales tenen una alçada de 1,65 metres. Amb les potes desplegades, l’alçada total de l’àliga  des de terra és de 2,50 metres. Amb les ales obertes es converteix en una de les àligues més grans i majestuoses de Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local