Orfebreria

El Museu Deu presenta "Un tresor retrobat"

No és la primera vegada que el Museu exposa part d’aquesta col·lecció d’una manera monogràfica

El Museu Deu presenta

El Museu Deu presenta "Un tresor retrobat". Ajuntament del Vendrell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest proper divendres, a dos quarts de vuit del vespre, tindrà lloc al Museu Deu l’acte inaugural de l’exposició titulada “Un tresor retrobat: la col·lecció d’orfebreria”. Aquesta exposició temporal pretén mostrar, pràcticament, la totalitat de la col·lecció d’orfebreria que forma part del fons del Museu Deu. L’acte de presentació anirà a càrrec d’Ernest Benito, comissari de la mostra.

No és la primera vegada que el Museu exposa part d’aquesta col·lecció d’una manera monogràfica; així, es va fer una exposició sobre els reliquiaris o altres mostres que han utilitzat diverses de les peces d’argent del fons, però aquest és el primer cop en què es mostrarà als visitants tot el conjunt de la col·lecció.

En aquesta ocasió, s’han agrupat 110 peces d’orfebreria segons la seva funcionalitat. Es poden contemplar trenta-un reliquiaris de penjar, vint-i-dues navetes, sis copons, quatre píxides, dos plats petitoris, cinc canadelles, dos reliquiaris de peu, tres veracreus, tres portapaus, tres piquetes d’aigua beneita, dues creus processionals i dos faristols de missal, un salpasser i un sitra, una corona de marededéu, una petxina de batejar, una custòdia o petit sagrari de plata i també una gerra, una palangana i un tastavins.

Un percentatge molt alt d’aquestes peces són instruments per a la litúrgia catòlica, però el pas del temps i la secularització de la societat han fet que es vagi perdent el coneixement de la seva antiga utilitat. És per això que aquest catàleg de presentació de l’exposició, a més de les característiques de cada peça, també inclou una petita explicació de la seva funció. El catàleg presenta igualment uns elements importants com són els “punxons” i les “marques d’argenter”, que permeten identificar l’època, l’autor i el lloc d’elaboració de la peça.

Com a esdeveniment vinculat amb l’exposició, el proper diumenge dia 5, a la una del migdia, tindrà lloc a la Sala de les Catifes del Museu Deu l’acte titulat “La síntesi del ritual i la meditació”, a càrrec de Sri Prem Prayojan Prabhu, professor de renom internacional en la tradició de bhakti ioga, camí o pràctica espiritual de l’hinduisme, amb més de vint-i-cinc anys d’experiència en els estudis de les escriptures vèdiques. Sri Prem Prayojan Prabhu relacionarà l’orfebreria religiosa de l’exposició temporal amb els utensilis utilitzats en les cerimònies arati, com ara l’encens, els llums de ghee i chamara (un ventall fet tradicionalment amb pèls de cua de iac), entre d’altres. L’acte també comptarà amb la presència de la ballarina Ananga Mohini Devi Dasi, que realitzarà una dansa cerimonial. Originàriament, les ballarines o maharis realitzaven les seves danses entre els plats d’or i plata preparats per a les ofrenes.

L’acte és gratuït per a tothom.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local