Festival Internacional de Música Pau Casals

I la música i el violoncel tornen al Vendrell

Tot a punt per al 35è Festival Internacional de Música Pau Casals, que enguany reviurà un concert històric amb el violoncel original del músic vendrellenc

El setze concerts programats tindran lloc de l'11 de juliol al 22 d'agost al Vendrell i faran especial atenció a aquest instrument

Presentació del 35è Festival Internacional de Música Pau Casals. Diputació Tarragona

Presentació del 35è Festival Internacional de Música Pau Casals. Diputació Tarragona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El violoncel original del Pau Casals tornarà a sonar. El 35è Festival Internacional Pau Casals (FIMPC) inclou al seu programa l'actuació del violoncel·lista israelià Amit Peled, qui acompanyat al piano per Daniel del Pino reproduirà amb l'instrument de Casals el concert que el mestre vendrellenc va oferir fa cent anys a l'Institut Peabody de Baltimore, als Estats Units. El festival, que se celebrarà a l'Auditori Pau Casals de Sant Salvador entre l’11 de juliol i el 22 d’agost, presenta un total de setze concerts destinats a homenatjar la figura de Pau Casals. És per això que enguany es torna a fer èmfasi en l’atenció al violoncel, al cant coral català, a la música de cobla i a les formacions i intèrprets catalans. Així s'ha posat de manifest en la presentació del festival, aquest divendres al Palau de la Diputació de Tarragona, institució que col·labora econòmicament amb el festival.

Durant aquest acte, el president de la Diputació, Josep Poblet, ha reiterat el suport constant de la institució a la música, les arts i la cultura en general, i ha recordat la dimensió universal de Pau Casals i, al mateix temps, el seu arrelament al territori. En aquest sentit, s'ha referit al mestre vendrellenc com una de les baules del Paisatge dels Genis, itinerari cultural que uneix Casals amb altres figures universals nascudes o fortament vinculades a la demarcació: Gaudí, Miró i Picasso. De la seva part, l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, ha fet èmfasi en el prestigi i qualitat del festival musical, un dels més destacats de Catalunya. Finalment, el gerent de l'Auditori Pau Casals, Juli Grandia, ha repassat els diferents concerts, les entrades per als quals són accessibles per al gran públic, gràcies al suport de les entitats públiques i privades que col·laboren econòmicament amb l'esdeveniment. A l'acte de presentació hi ha assistit, així mateix, el president de la Fundació Privada Mútua Catalana, Joan Josep Marca, a més d'altres representants d'entitats col·laboradores.

Concert inaugural

A banda de la interpretació amb el violoncel original de Casals -l'instrument data de 1733 i el músic el va adquirir el 1913-, l’atenció a la música de violoncel es deixarà veure també en el concert inaugural, a càrrec del japonés Ko Iwasaki (11 de juliol) o amb la presència de Narek Hakhnazaryan, el músic armeni que va guanyar el premi Txaikovski 2011 (20 d’agost). Com ja és habitual, el programa del Festival compta també amb la presència de diverses orquestres de cambra destacades: l'orquestra Camera Musicae (15 de juliol), l'orquestra Camerata XXI (18 de juliol), l'orquestra Da Camera (8 d’agost) i l'orquestra Berg de Praga (22 d’agost).

L’aposta per les formacions catalanes queda reflectida amb l’actuació prevista del Cor Lieder Camera, dirigit per Elisenda Carrasco, que prepara un arriscat programa a capella (23 de juliol); la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona (30 de juliol) i l'Ensemble Méridien, que oferirà, segons paraules de la seva directora musical, Elisabet Bataller, un concert inspirat en la similitud del barroc i del jazz.

Completaran el cartell d'aquesta edició del 2015 el guitarrista Pepe Romero (4 d’agost), el pianista Paul Lewis (11 d’agost) i el duet israelià Bushakevitz Duo, guanyador del concurs Paper de Música l'any 2014 (13 d’agost). El Festival comptarà també aquest estiu amb un concert familiar, com ja és tradicional, que enguany arribarà amb la formació La Botzina i el seu espectacle Cordejant (16 d’agost).

El FIMPC mantindrà també, un any més, la col·laboració amb la Fundació Pau Casals, com a organitzadors del Festival Jove - Música als Jardins (18 i 25 de juliol i 1, 8, 15 i 22 d’agost), i amb els Amics de l'Orgue del Vendrell i l'Associació Musical Pau Casals. En aquest cas, s’oferirà un concert a l’orgue de l’església el dia 18 d’agost, amb els organistes Michel Bouvard i Yasuko Uyama-Bouvard.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local