L’Arqueocasal permet que una desena de joves facin d’arqueòlegs al Pla dels Albats. Ajuntament d'Olèrdola
Redacció |
Olèrdola
05-07-2015 09:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Fer d’arqueòlegs en un dels jaciments de referència del país. Gràcies al primer ”Arqueocasal”, això és el que poden fer una desena de joves des d’aquest dilluns a la zona del Pla dels Albats del Conjunt Monumental d’Olèrdola. L’activitat es realitza durant dues setmanes i l’han començat una desena de joves, d’edats compreses entre els onze i els 16 anys. La setmana que ve, aquests joves interessats per l’arqueologia tindran nous incentius per a fer l’activitat. I és que es preveu que comparteixin tasques amb els arqueòlegs professionals i estudiants universitaris que assumiran la campanya d’excavacions planificada fins el 30 de juliol a l’església de Santa Maria del Pla dels Albats.
Xavier Esteve, codirector de l’excavació i de l’Arqueocasal, indicava que els joves havien començat l’activitat amb molt d’entusiasme. Estaven delimitant la zona del cementiri del voltant de l’església de Santa Maria, coneguda arreu del món en el camp de l’arqueologia per les tombes antropomorfes excavades a la roca. Els joves fan visibles noves tombes i aprenen tècniques dels arqueòlegs. El propòsit és que s’ho passin bé i que valorin aquest patrimoni, tal i com resumia Xavier Esteve.
Tenint en compte que es tracta d’un casal molt específic i que aquest any era la primera experiència, els objectius de participació s’han assolit.
Vuit dels 10 joves de l’Arqueocasal són d’Olèrdola, mentre que els altres dos són de Ribes i de les Roquetes. Del municipi n’hi ha joves de Sant Pere Molanta, Daltmar, Can Trabal i Moja. Gerard Filter, un dels joves participants, explica que va voler apuntar-se perquè li agrada l’arqueologia i la natura.
Aquest dijous, a l’Arqueocasal es viurà una activitat ben especial. Els participants passaran tot el dia al castell i dormiran en tendes de campanya a l’interior del recinte emmurallat. Guillem Codorniu, monitor de l’Arqueocasal, explicava el funcionament d’aquesta activitat.
L’horari del Casal és de 8 del matí a la una del migdia. Per viure la segona setmana de l’Arequeocasal, del 6 al 10 de juliol, encara s’hi està a temps. Només cal adreçar un correu electrònic a info@triadecultural.com o bé trucar al telèfon 93 817 28 68.
L’Arqueocasal s’integra dins de la campanya d’excavacions d’aquest juliol. Un dels propòsits principals de l’actuació és el de desenrunar l’església romànica de Santa Maria( dels segles X-XII)per poder fer-la visitable. Un altre dels objectes de la campanya és el d’excavar la possible església preromànica per tal de confirmar la seva funcionalitat. També es persegueix descobrir noves tombes intactes, per poder seleccionar algunes que seran excavades per tal de permetre conèixer les característiques físiques, de salut i alimentació dels penedesencs medievals.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!