ELECCIONS 27-S

La victòria de l'independentisme, a les portades de la premsa internacional

El vot cap a la secessió atrau una multitud, destaca el 'The Wall Street Journal', La victòria dels separatistes, titula 'La Repubblica'

Les portades de la premsa internacional amb els resultats del 27-S. ACN

Les portades de la premsa internacional amb els resultats del 27-S. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Pràcticament totes les portades de la premsa internacional destaquen aquest dilluns la majoria absoluta independentista d'aquest 27-S. "La victòria dels separatistes", destaca com a primera notícia l'italià 'La Repubblica'. "El vot cap a la secessió atrau una multitud", informa també amb la fotografia principal de la seva primera pàgina el 'The Wall Street Journal'. "Catalunya: els independentistes guanyen les eleccions regionals", titula també el francès 'Le Figaro'. "Els independentistes guanyen la majoria absoluta del Parlament", es pot llegir a la portada del portuguès 'Publico'.

'La Libre Belgique' dedica gairebé tota la seva portada a Catalunya i titula "Els separatistes obtenen el mandat dels catalans". El també belga francòfon 'Le Soir" destaca com a primera notícia "Un pas cap a la independència". El 'Corriere della serà" també obre la seva portada amb Catalunya i titula que "els separatistes guanyen però només a mitges". El 'International New York Times' també publica en portada una fotografia d'aquest 27-S amb el titular "El futur dels catalans". El 'Financial Times' destaca un article amb cinc punts sobre els resultats de diumenge, assegurant que el suport independentista "creix, però a un ritme menor" i s'està "estancant". "Encara no ha demostrat que tingui la meitat de l'electorat al darrere", diu el corresponsal Tobias Buck. El 'Financial Times' també adverteix, però, que el 27-S és un "clar avís cap a Madrid" que "ha passat anys burlant-se de la campanya independentista dient que era un soufflé". "Tots dos bàndols, sembla, hauran d'entrar en una batalla llarga i difícil",assegura.

El 'Wall Street Journal' assegura en l'article firmat per Matt Moffett que "el proper pas" a Catalunya seran unes "complexes negociacions" entre Junts pel Sí i la CUP. El rotatiu diu que Artur Mas té "un repte" si vol assolir un acord amb la formació de Baños perquè a alguns membres de la formació "no els agrada la idea d'un altre mandat de Mas, un centrista favorable als negocis que ha seguit la línia d'austeritat marcada per Brussel·les i Berlín".

'La Libre' de Bèlgica diu que durant la campanya el PP de Mariano Rajoy "no va deixar de parlar de l'apocalipsi que patiria Catalunya en cas de secessió". "Però ha estat finalment el somni de la llibertat que venia Junts pel Sí que ha conquistat Catalunya", remarca. També el francòfon 'Le Soir' descriu els resultats del 27-S com a "sens dubte històrics", però avisa que el procés serà "llarg i ple d'obstacles perquè els vots pels partits independentistes no representen el 50% de la població total de Catalunya".

El francès 'Le Figaro' dedica una pàgina sencera a analitzar la situació a Catalunya, amb una crònica de la jornada electoral, un anàlisi sobre la creació de 'Junts pel Sí' i un article sobre les xifres econòmiques de la independència. El rotatiu diu que els catalans van votar diumenge per encaminar-se cap a la separació d'Espanya, amb "una majoria còmode al parlament autonòmic". "Sense sorpreses, i a falta d'una majoria alternativa, Artur Mas haurà de liderar un govern integrat per independentistes de dretes i d'esquerres", diu el rotatiu.

A Itàlia, 'la Reppubblica' dedica la portada al 27-S i també un espai de dues pàgines a l'interior. "Els nacionalistes conquisten la majoria absoluta al parlament local, però no arriben a l'objectiu del 50%, diu el rotatiu. El diari italià assegura que la jornada electoral va ser "històrica". 'La Reppubblica' també entrevista Josep Borrell, expresident de l'Eurocambra, i el filòsof Fernando Savater, que critiquen el projecte independentista i adverteixen dels perills d'una independència.

El 'Corriere della Sera' també dedica portada i les dues primeres pàgines del diari a Catalunya. El rotatiu diu que els independentistes han assolit la majoria independentista, però no el 50% dels sufragis, "condició per a la proclamació d'una declaració unilateral d'independència". Segons el 'Corriere della Sera', la participació va ser rècord, "una xifra mai vista".


La premsa de la bombolla europea

'Politico' titula en la seva edició europea que "els catalans voten 'adiós' a Madrid". Jan Marot informa des de Barcelona que "se sent la remor d'un canvi tectònic" que pot "posar en efervescència una UE" que ja té prou problemes. El setmanari més influent de Washington, que des de l'abril passat es publica també a la capital comunitària, no dubta que "aquest és un vot per la secessió d'Espanya" i destaca que la participació és "rècord en la democràcia espanyola post-Franco". Marot assegura que "és també una victòria estratègica enorme per al President Mas" i alerta que "un nou estatus autonòmic dins d'Espanya no serà suficient". 'Politico' adverteix que "eufòria a banda, com que Barcelona i Madrid no tenen cap denominador comú, cal una mediació" internacional". El diari recorda que "diputats suïssos han proposat que la neutral Suïssa faci d'intermediària" i demana que Brussel·les i els governs europeus "hauran de posar la independència de Catalunya a l'agenda". "És una derrota decisiva i amarga per a Madrid", reconeix 'Politico' i en culpa "la fracassada estratègia d'estendre la por de les conseqüències de la secessió entre els ciutadans catalans". "Madrid s'està quedant sense opcions i ara ha de permetre un referèndum formal a Catalunya ", reclama. Precisament sobre les amenaces d'expulsió de la UE, 'Politico' defensa que "mirant la fortalesa econòmica de Catalunya, així com la seva societat democràtica, enormement pro europea, és probable que ni Brussel·les ni molts estats membres vulguin castigar una República catalana". "Hi haurà pressió vigorosa per al compromís i solucions creatives".

També el 'EU Observer' obre la seva portada (i la 'newsletter' que cada matí reben al seu correu milers d'euròcrates) amb el titular "Els partits pro independència guanyen la majoria en el Parlament català". El diari assegura que els catalans han donat als partits independentistes "el mandat per intentar separar-se de Madrid".

El canal de televisió 'Euronews', en canvi, titula que "els partits unionistes treuen importància al vot separatista". En la seva edició en anglès, destaca que "entre els partits que s'oposen a la independència de Catalunya, Ciutadans ha emergit com l'únic guanyador". El seu enviat especial, Carlos Marlasca, admet que "l'estratègia de la intransigència del govern espanyol no ha impedit al moviment independentista aconseguir la majoria absoluta al Parlament català" i preveu que a Rajoy "se li farà molt llarg els mesos que queden fins les eleccions generals".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local