Festival de Cinema de Sitges

Sitges 2015 presenta el millor de les firmes més reconegudes del fantàstic i dels territoris emergents

El Festival estrena una sala i esdevé punt de trobada de la indústria i el talent amb noves iniciatives

El director del Festival de Sitges, Ángel Sala, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, a l'Arts Santa Mònica.

El director del Festival de Sitges, Ángel Sala, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, a l'Arts Santa Mònica.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A una setmana de l’inici de la 48a. edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, aquest matí el director del Festival, Àngel Sala, acompanyat per Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat, i per Miquel Forns, alcalde de Sitges, ha presentat en roda de premsa, en el Claustre de l’Arts Santa Mònica de Barcelona, les novetats de l’edició d’enguany. El Festival, que se celebra del 9 al 18 d’octubre, presenta una completa i plural mostra de les diferents propostes i tendències del cinema de gènere d’arreu del planeta. Sitges 2015 reuneix un mosaic format per firmes reconegudes i de llarga trajectòria en el gènere amb talents emergents. El Festival –que aquesta edició suma una nova sala i amplia el nombre de pantalles– esdevé també enguany un focus de confluència de la indústria cinematogràfica catalana i d’oportunitats per a les propostes de produccions plantejades per joves realitzadors.

La programació de Sitges 2015 recull el terror més genuí d’arreu del món, representat per les darreres produccions nord-americanes i l’emergent fantàstic de països que es consoliden com a veritables potències del gènere; presenta propostes estimulants i transgressores; mostra les darreres tendències asiàtiques del fantàstic i la nova sèrie B nord-americana, a més de la completa collita catalana del gènere. El caràcter multidisciplinar del Festival es completa amb un ampli ventall de seccions que recullen una acurada selecció de documentals i les millors sèries de televisió del moment.

En motiu del seu 20è aniversari, Sitges 2015 ret homenatge a la pel·lícula Seven, protagonista del cartell d'aquesta 48a. edició, el psicothriller de David Fincher que va crear escola combinant magistralment el gènere policíac amb el terror i que va confirmar el talent del seu director. Amb aquest motiu, el Festival ha editat el llibre Seven. Los pecados de David Fincher, amb l’aportació de diversos autors i que aborda la influència que ha exercit aquest film en el terror i el thriller dels darrers anys.

Les 169 pel·lícules que integren les seccions del Festival contenen firmes de sòlida garantia en el cinema de gènere i de les propostes més interessants del cinema actual. És el cas d’Alex van Warmerdam, Takashi Miike, S. Craig Zahler, Can Evrenol, Kiyoshi Kurosawa, Marcin Wrona, Andrzej Zulawski, André Turpin, Robert Carlyle, Patricia Rozema, Cédric Anger, Ryoo Seung-wan, Terry Jones, Paolo Sorrentino, Charlie Kaufman, Takeshi Kitano, Rick Alverson, Joe Begos, Sebastian Schipper o Jaco Van Dormael, entre d’altres. Les pantalles del Festival projectaran films plens de rostres coneguts com Michael Fassbender, Marion Cotillard, Nicole Kidman, Kurt Russell, Michael Caine, Harvey Keitel, Ewan McGregor, Ellen Page, Evan Rachel Wood, Kevin Bacon, Keanu Reeves, Arnold Schwarzenneger, Taissa Farmiga, Sam Rockwell, Robert Carlyle, Emma Thompson, Simon Pegg, Kate Beckinsale, Elijah Wood, Robert Pattinson, Vincent Cassel, Joseph Fiennes, Isabelle Huppert, Gérard Depardieu, Ron Perlman, Mads Mikkelsen, Winona Ryder i Eva Green, entre molts altres.

L’oferta cinematogràfica del Festival es completarà amb un ampli ventall d’activitats culturals i esdeveniments, nous espais i l’estrena d’una nova sala de projecció: la Sala Tramuntana. Aquest espai se sumarà a les altres tres sales de cinema habituals: l’Auditori, el Retiro i el Prado. L’espai ­–que fins ara acollia presentacions i activitats paral·leles– ha estat condicionat com a sala de cinema i acollirà un bon nombre de sessions, a més d’algunes classes magistrals rellevants. A més d’aquestes quatre sales de cinema, el Festival disposa d’altres espais per a projeccions i esdeveniments: l’Escorxador (que acull, un cop més, la secció Brigadoon, que presenta 46 llargmetratges i 40 curts), l’Hotel Avenida Sofía (que exhibeix dues sessions de Serial Sitges, patrocinades per FNAC) el Palau de Maricel (que presenta un especial de Juego de tronos),  l’Espai Movistar + (espai gratuït a la Fragata amb diferents sessions el primer cap de setmana del Festival) i l’Hort de Can Falç (que, per tercer any consecutiu, projecta sessions obertes els dos caps de setmana).

Una porta oberta a la indústria i les universitats

Sitges estrena enguany quatre iniciatives orientades a projectar el seu paper com a punt de trobada de la indústria i el talent català. D’una banda, el Sitges Pitchbox neix com una eina del Festival i la plataforma Filmarket Hub, que ofereix oportunitats a possibles produccions de llargmetratge de gènere i en el qual s’hi han inscrit 170 projectes. Per una altra, l’Industry Meeting Point –instal·lat a l’Hotel Melià– posarà en comú actuacions i iniciatives de professionals i industrials catalans. Paral·lelament, la Blood Window Red Carpet també neix aquest any com un panell d’actors i actrius amb projecció internacional, seleccionats per un jurat integrat per l’Acadèmia del Cinema Català, l’Associació Catalana d’Actors i Directors Professionals de Catalunya i professionals del sector. Per últim, el Festival estrena en aquesta edició el  Sitges Campus 2015, un fòrum sobre el thriller realitzat amb la col·laboració de les universitats i les escoles de cinema catalanes.

Per tercer any consecutiu, Sitges acollirà l’ESCAC Week, un programa d’activitats i projeccions on participen centenars d’alumnes de l’escola dins el marc del Festival. Aquests experiència com acreditats de Sitges els permet viure des de dins aquesta cita artística i de la indústria, entendre la cinematografia internacional de gènere fantàstic i participar en la xarxa professional del país.

I com cada any, el Festival també acollirà la sessió SGAE Nova Autoria, una selecció de curtmetratges dels alumnes d’escoles de cinema i audiovisuals catalanes que opten als Premis SGAE Nova Autoria al millor guió, millor direcció i millor música.

Produccions catalanes

La 48a. edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya aposta un cop més per les produccions catalanes i constitueix una passarel·la dels darrers treballs nacionals de gènere. Sis produccions catalanes inclouen la programació de Sitges 2015: El cadàver de Ana Fritz, Vulcania, Segon Origen, Summer Camp, La novia i Sacramento.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local