Any de les Biblioteques

La biblioteca del Vendrell celebra els seus 10 anys amb un mes farcit de propostes

L'equipament també celebra a l'octubre l’Any de les Biblioteques i el Centenari de les Biblioteques Populars

El Club de Lectura de la Biblioteca Pública Terra Baixa. Ajuntament del Vendrell

El Club de Lectura de la Biblioteca Pública Terra Baixa. Ajuntament del Vendrell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Enguany és any de celebracions tant per a la Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell com per a la resta de biblioteques populars catalanes. I és que, d’una banda, la biblioteca del Vendrell celebra els 10 anys d’obertura i funcionament, una efemèride que coincideix amb la celebració de l’Any de les Biblioteques a la resta de Catalunya, amb el qual es commemora el Centenari de les Biblioteques Populars.

En aquest context, i dins del programa d’activitats del mes d’octubre, des de la biblioteca Pública Terra Baixa s’han programat diversos actes vinculats a aquestes celebracions, donant continuïtat als que ja es van desenvolupar durant el mes de juny. La primera d’aquestes propostes tindrà lloc el dijous 8 d’octubre a les 19.30 hores, i consistirà en la conferència “Les biblioteques del Penedès i la Mancomunitat de Catalunya”, a càrrec de Montserrat Comas. L’acte, que compta amb la col•laboració de l’Institut d’Estudis Penedesencs, estarà presentat per l’historiador Ramon Arnabat.

Uns dies després, el dissabte 24 a les 18.00 hores, es farà l’acte de presentació de la recerca inèdita de Gisela Alcón Vidal, que porta per títol “Fomentant la lectura, fomentant la il•lusió. Homenatge a les bibliotecàries de la Biblioteca Popular del Vendrell”. La sessió estarà acompanyada de música en directe i de la lectura de diferents fragments dels dietaris que durant molts anys van ser escrits per les bibliotecàries de la biblioteca del Vendrell. Els actes es completaran amb una exposició sobre els inicis de la biblioteca.

A més d’aquestes propostes vinculades amb aquestes celebracions, des de la biblioteca s’han programat altres activitats tant pel públic adult com pels infants. Així, des del dia 1 i fins el 26 d’octubre es pot veure l’exposició “El domini màgic de Vinyoli”, una mostra que s’emmarca dins dels actes de celebració de l’Any Vinyoli. Formada per 6 plafons, aquesta exposició serveix per apropar la personalitat i l’obra d’un dels poetes més importants del segle XX.

El dimecres dia 30 es va celebrar l’acte de presentació del nou curs del Club de Lectura de la Biblioteca Pública Terra Baixa, i el dimecres 21, a les 19.30 hores, celebrarà la seva primera trobada d’aquest semestre, on es procedirà al comentari de l’antologia poètica de Joan Vinyoli. Una setmana després, el dimecres 28 a les 19.30 h., els membres del club es tornaran a reunir per parlar de l’obra de William Shakespeare “Molt soroll per no res”, inclosa dins la campanya “Llegir el teatre” engegada des de la Direcció General de Biblioteques.

Pel que fa als infants també tenen el seu espai en aquest programa d’activitats, ja que el dimarts dia 20, a les 18.00 hores, se celebrarà una Hora del Conte-Taller. Es tracta de “El conte de la carbasseta”, a càrrec de Griselda Dalmau, i està destinat a nens i nenes de 3 a 8 anys. L’activitat s’inclou dins dels actes de “La vil•la del Vendrell viu Pau Casals” i per participar-hi cal fer inscripció prèvia a la biblioteca 15 dies abans del dia de l’activitat.

Nova programació del Club de Lectura

El Club de Lectura de la Biblioteca Pública Terra Baixa va reprendre dimecres la seva activitat després de l’aturada per les vacances d’estiu amb l’acte de presentació de la programació per a la temporada 2015-2016. Amb el d’enguany, seran ja 13 anys de lectures compartides i comentades, sent el primer que es va posar en funcionament en el conjunt de la xarxa de biblioteques de les comarques tarragonines.

Els objectius principals del Club es mantenen intactes, especialment pel que fa a contribuir al foment de la lectura entre el públic adult i a l’enriquiment de les persones a través de la lectura, a més d’oferir una activitat cultural i de lleure al municipi. Uns plantejaments que degut al seu èxit han vist com s’ampliaven també al públic infantil amb la posada en marxa, ara fa cinc anys i durant els estius, de les Colles de la Lectura Infantil i Juvenil.

La dinàmica de funcionament del Club de Lectura es basa en la trobada mensual dels seus participants (prop d’una cinquantena de manera habitual) amb la finalitat d’intercanviar comentaris sobre un llibre prèviament determinat. A més de l’aprofundiment en les lectures seleccionades, el Club ha incorporat també, des dels seus inicis, activitats paral•leles, com ara trobades amb autors o sortides literàries.

Des que es va estrenar, la seva coordinació ha anat a càrrec de la professora Neus Oliveras, qui actua també com a moderadora de les sessions i seleccions de les lectures a treballar. La Biblioteca, a més de col•laborar en la confecció de la programació de cada any, actua elaborant les guies de lectura dels diferents autors proposats, proporciona els llibres als membres del Club i s’encarrega de totes les tasques organitzatives.

Com en cadascuna de les edicions, en la selecció de lectures es busca que hi hagi varietat de temàtiques i tipologies sota paràmetres de qualitat. En aquest sentit, tot i que el gènere predominant és el de la novel•la, també s’inclouen obres poètiques o teatrals, a més de fomentar la relació de la literatura amb altres àmbits, com el de l’art, el cinema o altres.

Pel que fa a la programació per al primer tram d’aquest any (fins el gener), les lectures a comentar seran una “Antologia poètica” de Joan Vinyoli, en línia amb la celebració enguany de l’Any Vinyoli, “Molt soroll per no res” de William Shakespeare (dins del programa “Llegir el Teatre” del Servei de Biblioteques i el Teatre Nacional de Catalunya), “La col•laboradora”, d’Empar Moliner, “Estimada vida” d’Alice Munro, i “Alícia en el país de les meravelles” de Lewis Carroll en una sessió especial que comptarà amb la col•laboració de Jordi Quintana.

Totes les sessions són a les 19.30 hores, celebrant-se la propera trobada el 21 d’octubre, per comentar el primer dels llibres esmentats.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local