Jordi Rovira i Adrián Caballero, representants de Report.cat, han presentat la seva enquesta sobre l'estat d'ànim del periodisme a Catalunya. ACN
ACN/ Immaculada Aparici |
Barcelona
27-10-2015 19:30
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha publicat una enquesta del nou portal Report.cat, realitzada de forma anònima entre 152 periodistes col·legiats, que han suspès la situació de la professió amb una nota mitjana del 3,99 i atorguen un 4,52 a la credibilitat dels mitjans. Un de cada quatre periodistes afirma sentir-se fracassat professionalment, un 54% se sent explotat i un 76% admet no exercir el tipus de periodisme que li agrada. Així mateix, el 36% dels periodistes fan feines alienes a la professió per subsistir. El vicedegà del Col·legi de Periodistes, Marc Vidal, ha matisat que l'enquesta no és "científica", sinó que és una aproximació "orientativa" a l'actual situació del periodisme.
Amb preguntes directes i sense cap tipus d'ambigüitat, l'enquesta sobre l'estat d'ànim del Periodisme a Catalunya "retrata la doble crisi del periodisme" segons Jordi Rovira, un dels dos autors de l'enquesta. L'única franja d'edat que aprova a la professió són els majors de 65 anys, i la credibilitat dels mitjans suspèn en totes les franges excepte els menors de 25 anys i els majors de 65 anys amb xifres per baix del 6. Pel que fa a la satisfacció que aquest treball genera, un 57% dels treballadors exclusius de mitjans estan fent el periodisme que els agrada, mentre que la xifra de satisfacció baixa fins al 16% en cas dels que només treballen a gabinets. En aquest sentit, un 41% dels enquestats admet que no tornaria a estudiar Periodisme si tingués 18 anys.
La falta d'ingressos provoca que un 36% dels periodistes facin feines alienes a la professió per subsistir, i dintre d'aquests, només un 22% viu només gràcies al que guanya com a periodista. A més, un 21% admet treballar total o parcialment en negre. A la fi, els treballadors que més se senten explotats són un 77% dels periodistes de mitjans, un 74% dels que treballen en negre i un 71% de la franja de professionals entre els 25 i 30 anys. De fet, aquesta és la franja d’edat on més periodistes combinen el periodisme amb altres feines (54%) i se senten més fracassats (37%), a més de ser el que més treballen en negre amb xifres que superen el 40%.
Rovira també ha remarcat la manca de consciència sobre la situació actual del mercat periodístic, ja que un 38% dels enquestats és autònom tot i que un 90% d'ells no tenia pensat treballar pel seu compte. A la fi, un 60% dels treballadors autònoms se sent explotat, 28% treballa total o parcialment en negre, un 29% se sent fracassat i un 60% no tornaria a estudiar periodisme.
El gènere també condiciona al periodisme, una "professió feminitzada" i, en conseqüència, "encara més explotada" segons Rovira. Les dades extretes a partir de les respostes de les 75 dones participants són més negatives que en el cas dels homes: un 53% se senten explotades, un 29% se senten fracassades, un 24% treballen total o parcialment en negre i només un 20% fa el periodisme que li agrada.
Report.cat
Report.cat és un diari digital que analitza el món de la comunicació i, més concretament, l'àmbit del periodisme. Aquest fou creat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i estrenat a mitjans de març, donant cabuda a tot tipus de formats: cròniques, reportatges, entrevistes i fotogaleries. La plataforma està dedicada als joves col·legiats o als aturats que vulguin donar visibilitat al seu treball, i compta ja amb una vintena de col·laboradors. Tot i que el treball és gratuït, cada mes els tres millors treballs reben uns beca de la Fundació Ferrer i Eguizábal.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!