Premi El lector de l’Odissea. EIX
Redacció |
Vilafranca del Penedès
06-11-2015 01:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’escriptora Laura Tejada és la guanyadora del dissetè Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea, que s’ha lliurat aquest dijous al vespre a l’Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès. L’autora ha rebut els 10.000 euros amb que està dotat el certamen literari i veurà publicada la seva obra a l’editorial RBA La Magrana al mes de febrer de 2015.
La novel·la es va presentar al certamen amb el títol provisional Un cop morta. A cavall del thriller i el drama familiar, gira al voltant d’una jove farmacèutica, bonica i sense parella, que durant un temps ha de tenir cura de la seva mare anciana, que acaba de quedar vídua. La mare és una dona freda, dura i implacable que es complau a fer la vida impossible als qui té al voltant. O potser només és així en aparença? Pas a pas, sense treva per al lector i només matisada per pinzellades d’esperpent, va quallant una brutal relació entre mare i filla.
El jurat ha valorat la capacitat de dotar-se d’una veu pròpia de l’autora, l’atreviment moral, els flaixos d’humor negre i el ritme narratiu sostingut fins a un clímax final sorprenent, tot en el marc d’un problema social de màxima actualitat, com és el tracte de la gent gran en la nostra societat.
Laura Tejada
Laura Tejada va néixer a Barcelona l'any 1969. Viu entre Sabadell i l'Alta Garrotxa i va estudiar a la Facultat de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, tot i que la seva vida professional mai ha estat lligada a aquests estudis. La passió per la lectura va fer que iniciés, el 2012, els cursos de Narrativa i Novel·la a l'Escola d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès. D'aquí neix la idea i l'escriptura d'Un cop morta, la seva primera novel·la.
El 17è premi
Un cop morta s’ha imposat als altres 19 originals que s’havien presentat al premi enguany. Durant l’estiu aquestes obres s’han sotmès a dues fases de lectura i selecció per part dels integrants del Consell de 100+ Lectors. A la final hi van arribar quatre obres, de les que el jurat n’ha seleccionat la guanyadora.
El jurat final ha estat integrat pels lectors i membres del Consell de 100+ Lectors Rosa Maria Prat i Miquel Villalba, per Raquel Ricart, guanyadora de l’edició anterior del Premi, Jordi Rourera, editor de RBA La Magrana, i els escriptors i traductors literaris , Jaume C. Pons Alorda, Tina Vallès i Ferran Ràfols.
Tret d’una edició que va quedar deserta, el Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea ha premiat fins ara quinze obres literàries, entre les que destaquen El temps de cada cosa, de Raquel Ricart La ciutat dels àngels, d’Albert Mas-Griera, L’alè del búfal a l’hivern, de Neus Canyelles, que també va ser finalista del Premi Llibreter, Disseccions de Jordi de Manuel, Olives picants d’Anna Monreal o El cos deshabitat, d’Esperança Camps. I durant els quinze anys s’ha fet seguint la mateixa pauta: amb la participació de cent persones que llegeixen i seleccionen les obres, destacant així pel seu caràcter participatiu, democràtic i associatiu.
Els lectors, els protagonistes del premi
El premi de narrativa El lector de l’Odissea és un premi que trenca motlles dins el panorama literari català perquè atorga un paper actiu i decisiu als lectors, ja que són ells mateixos els responsables de seleccionar les obres finalistes, després de sotmetre els originals a un ampli i transparent procés de lectura i debat.
Però encara hi ha un altre aspecte que reforça el caràcter innovador i democràtic del certamen, que és l’aportació econòmica que fan els lectors, els quals participen en 3.000 dels 10.000 euros que s’atorguen a l’autor de l’obra guanyadora. La quantitat restant de la dotació és aportada per RBA La Magrana i l’Ajuntament de Vilafranca. El certamen també rep la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.
El Lector de L’Odissea a RBA La Magrana
Amb la setzena edició, RBA La Magrana va assumir publicació de la novel·la guanyadora a la col·lecció Les ales esteses i part de la dotació del premi. Per primer cop, el disseny de la coberta va ser triat entre les propostes dels alumnes de l’Escola Municipal d’Art Arsenal. El temps de cada cosa, de Raquel Ricart, guanyadora de la setzena edició, va sortir publicada al juny passat i ha rebut nombrosos elogis de la crítica.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!