Trespuntzero

Els Pets: “Celebrem que fem 30 anys i encara no fem angúnia”

Lluís Gavaldà diu que ‘Trespuntzero’ és un bon autoretrat actual: “Estem granadets però encara fem goig”

Primer pla de Lluís Gavalda, cantant i compositor d'Els Pets. ACN

Primer pla de Lluís Gavalda, cantant i compositor d'Els Pets. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Pets publicaran al desembre ‘Trespuntzero’, el disc amb les cançons de la gira homònima que el grup està duent a terme enguany per commemorar tres dècades de vida. L’incombustible Lluís Gavaldà destaca que aquesta gravació, amb les “cares B” de les cançons del repertori que més els agraden ara mateix, és un retrat fidel de la banda 30 anys després. “A aquestes alçades del campionat estem granadets però encara fem goig”, “no fem angúnia”, defensa el músic amb la ironia habitual. Pels tarragonins, l’actiu més important del grup és poder tocar les cançons noves amb la satisfacció que la gent continua anant a veure’ls, sense haver caigut en la “paròdia” ni esdevenint “un succedani” del que van ser.

‘Trespuntzero’ és, de fet, només el reflex d’una de les dues cares de la celebració dels 30 d’Els Pets. I és que els de Constantí van començar amb una gira estival, amb un repertori més festiu i que recollia les cançons més conegudes i celebrades pel seu públic, i una altra de tardor/hivern, de perfil molt diferent. Aquesta segona part de la gira, caracteritzada per una revisió de les cançons i un nou vestit de corda i vents (amb el quartet La Gran Orquestra Petita), és també una reivindicació del present de la banda: Les peces seleccionades (12) són gairebé totes dels últims quatre discs d’Els Pets, sense velles glòries.

“És com un regal que ens hem fet a nosaltres mateixos”, diu Gavaldà abans de considerar que “qualsevol grup, si pogués tenir una secció de corda i vent que embolcallés les seves cançons ho faria, si no fos perquè és molt car”. En aquest moment no volien “posar-se nostàlgics”, explica Gavaldà a l’ACN. Al contrari, l’aposta va ser per les cançons que més els agraden i amb què més còmodes se senten en aquest moment. Com un “‘selfie’ bastant acurat” del què és la pròpia banda ara mateix.

"La gent segueix venint"

Aquesta elecció connecta amb la convicció del grup que si han sobreviscut 30 anys ininterromputs en el món de la música en català ha estat gràcies a “no caure en la paròdia” ni esdevenir un succedani del que eren, “havent de fer les cançons de fa 20 anys perquè la gent ens vingui a veure”. L’expectativa és no caure en això, reitera Gavaldà, i poder tocar les cançons noves “amb la satisfacció que la gent continua venint a veure’ns”.

En aquesta línia, Gavaldà constata que si un grup arriba a fer 30 anys és perquè “ha aconseguit connectar amb diferents generacions al llarg del temps, incorporant públic nou, conservant el públic antic, fent realitat aquest miracle que és viure de la música en català”. A banda, el cantant d’Els Pets, considera que hi ha hagut un component extra musical en la seva longevitat. Un factor que al principi no notava “perquè era arrogant i insolent” i pensava que era només perquè “eren molt bons”. “Hi ha com una connexió generacional amb el públic, tornen al pavelló o la plaça del seu poble cada dos o tres anys, i quan ens veuen reconeixen la seva joventut o la seva maduresa”, raona.

El factor ‘Bon dia’

Lluís Gavaldà confessa que el disc ‘Bon dia’ (1997) ha estat clau en la seva trajectòria. “Vam tenir molta sort”, assegura. Aquell disc, publicat “just després que el moviment del rock en català estigués mort i enterrat, sobretot per la premsa”, va “multiplicar per deu la rebuda i la repercussió de l’època del Palau Sant Jordi”, recorda Gavaldà.

Aquell disc, afegeix, “ens va donar un impuls molt fort per tornar a planejar, i sobretot, a partir d’allà se’ns va escoltar i considerar més enllà d’aquell moviment i d’aquest nom tan desafortunat que ens vam posar, i que no ens ha ajudat gens a nivell de credibilitat”, assumeix el músic.

El disc ‘Trespuntzero’ és un regal per al propi grup, com explicava Gavaldà. Però ho serà també per la seus fans. I és que l’àlbum sortirà al mercat el 18 de desembre amb un pack especial d’edició limitada (1.000 exemplars) i numerada, que conté el CD amb les dotze cançons, el llibret amb les lletres, un cartell apaïsat, una xapa, pues, adhesius i una acreditació numerada.

Qui no hagi vist el grup al llarg de la gira dels 30 anys en el seu format “de tardor” encara tindrà ocasions per fer-ho d’aquí a final d’any i la primavera vinent. La propera cita destacada és el 16 de desembre a Barcelona, a la Sala Barts.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local