La mujer Ochoa: Modernismo y modernidad

Museus de Sitges contribueix a una exposició d’Enrique Ochoa amb deu obres

La mostra s’exhibeix al Cerralbo de Madrid i està protagonitzada per retrats de començament del segle XX

Museus de Sitges contribueix a una exposició d’Enrique Ochoa amb deu obres. Museus de Sitges

Museus de Sitges contribueix a una exposició d’Enrique Ochoa amb deu obres. Museus de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Museus de Sitges contribueix de manera significativa a l’exposició La mujer Ochoa: Modernismo y modernidad, que va inaugurar la setmana passada el Museu Cerralbo de Madrid per homenatjar el pintor Enrique Ochoa (1891-1978) amb motiu del 125è aniversari del seu naixement. Museus de Sitges hi ha cedit deu olis dels seus fons, que no estaven exposats a cap sala.

La mujer Ochoa: Modernismo y modernidad és un recorregut pel món femení del primer quart del segle XX i, especialment, per les dones que van ser muses d’artistes. L’entorn cosmopolita i aristocràtic del període entreguerres apareix reflectit en una pintura de retrats, que també mostra l’emergent modernitat que acompanya la vida i la pintura d’Ochoa. L’estètica modernista es reflecteix en bona part de les pintures exposades, a través del vestuari, el maquillatge o les postures de les dones retratades.

Les deu pintures cedides per Museus de Sitges formen part de la Col·lecció Pérez-Rosales del Museu de Maricel, però actualment no formen part de l’exposició permanent. Abans de traslladar-les a Madrid, el departament de Restauració de Museus ha intervingut en diversos olis, especialment en la neteja de vernissos i la millora dels marcs. En tots els casos, es tracta de figures femenines, en diferents entorns.

Des dels seus inicis, el polifacètic i humanista Enrique Ochoa es va caracteritzar com un retratista excepcional en el context del primer quart de segle. Va destacar també per la seva magistral tècnica del dibuix com a il·lustrador de llibres (entre els quals, cal subratllar les obres completes de Rubén Darío) o a les principals revistes de l’època, com Blanco y Negro, La Esfera o Mundo Latino. Va arribar a publicar més de 2.000 il·lustracions en revistes i llibres.

L’exposició –comissariada per José Estévez– està organitzada pel Ministeri de Cultura i la Fundació Pintor Enrique Ochoa, i es pot veure fins el 26 d’abril al Museu Cerralbo, un palauet de finals del segle XIX de Madrid, que recull una completa col·lecció artística.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local