Imatge de la reunió inicial del projecte InVID celebrada a Tesalònica (Grècia). Jochen Spangenberg
ACN |
Lleida
17-02-2016 05:42
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) participen en el projecte europeu InVID (In Video Veritas), liderat pel Centre de recerca i tecnologia Hellas (Grècia) i que té com a objectiu construir una plataforma web per detectar, autentificar i comprovar la veracitat dels vídeos d'interès periodístic difosos a les xarxes socials i gestionar-ne els drets de propietat intel·lectual. Un cop completat el procés de verificació, la plataforma de serveis InVID informarà sobre qüestions legals relatives a d'utilització del material audiovisual, com ara la identitat i contacte de l'autor, la regulació contractual dels drets associats o la remuneració, si s'escau, pel creador. També farà un seguiment dels acords que es derivin de la reutilització dels materials per contribuir a aclarir potencials litigis futurs, segons expliquen des de la UdL.
La plataforma InVID pretén estalviar temps i esforços a periodistes i mitjans de comunicació, tot automatitzant bona part dels passos que se segueixen per descobrir si un vídeo és fals o ha estat manipulat per l'usuari. El projecte està liderat pel Centre de recerca i tecnologia Hellas (Grècia) i compta amb la participació d'investigadors dels grups de recerca Interacció persona ordinador i integració de dades (GRIHO) i Dret civil català i Dret privat europeu de la Universitat de Lleida.
És precisament de la gestió dels drets d'autor que s'encarrega l'equip d'experts de la UdL. Els investigadors de la universitat llediatana hauran d'integrar a la plataforma InVID la gestió automatitzada del processament d'aquests drets, un cop hagin analitzat el marc legal europeu sobre privacitat, protecció de dades i drets d'autor, segons informa la UdL.
Amb un pressupost global de 3,1 milions d'euros -314.000 dels quals els gestiona la UdL- participen en el projecte les empreses austríaques MODUL Technology GmbH, webLyzard technology GmbH, APA-IT Informations Technologie GmbH, la francesa Exo Makina, l'alemanya Condat AG, l'agència de notícies Agence France Press (AFP), i la divisió internacional de la Radiotelevisió pública alemanya Deutsche Welle.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!