Cau Ferrat. Museus de Sitges
Redacció |
Sitges
24-02-2016 14:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Museu del Cau Ferrat és un dels casos que s’exposaran al congrés Museus d’ahir. Museografies històriques a Europa, que se celebra aquest dijous, 25 de febrer, al Museu Cerralbo de Madrid. El Cau Ferrat ha estat convidat a participar-hi al costat d’altres museus internacionals, com el Sir John Soane’s de Londres, el Museo Stibbert de Florència o el Museu Escola de Artes Decorativas Portuguesas, de Lisboa.
El congrés Museus d’ahir. Museografies històriques a Europa se centra en les cases-museus com a centres que “ofereixen interiors originals, valuoses col·leccions i el testimoni de la personalitat dels seus fundadors, a més de custodiar un testimoni museogràfic fossilitzat en el temps”, segons la presentació de l’organització. El congrés, en aquest sentit, pretén exposar els casos de diferents cases-museus d’Europa, com la del Cau Ferrat. També es presenten el Cerralbo i el Lázaro Galdiano (tots dos de Madrid), el Sir John Soane’s (Londres), l’Stibbert (Florència) i d’Artes Decorativas Portuguesas (Lisboa). Els sis museus seleccionats estan considerats de “gran representativitat” per l’organització i abracen diferents períodes, que va de començament del segle XIX a mitjans del XX.
La directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, presentarà durant el congrés la ponència El Cau Ferrat: de casa d’artista a museu públic. La museïtzació del Modernisme, en la qual exposarà el paper que va tenir el Cau ferrat com Temple del Modernisme i la seva condició actual després de la reforma, que va permetre adaptar el museu a les necessitats actuals, tot mantenint l’essència original i restaurant l’edifici i una llarga llista de peces integrades.
La trobada pretén posar l’accent en “el naixement i evolució de la museografia moderna de la mà d’insignes col·leccionistes, que no es van limitar a acumular, sinó que també van dur a terme un decidit i personal disseny d’espais i formes d’exposar les seves valuoses peces”.
La participació en aquest congrés enllaça amb l’aposta de Museus de Sitges per posicionar el Cau Ferrat i la figura de Santiago Rusiñol. L’any passat, el Cau Ferrat va ser un dels organismes fundadors de la xarxa Cases icòniques de Catalunya, junt amb la Vil·la Casals, al Vendrell; la Casa Milà (la Pedrera) i la Casa Amatller a Barcelona, la Casa Masó a Girona; la casa de Ramon Casas a Món Sant Benet (al Bages).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!