Teatro del Barrio

Luis Bermejo, Alberto San Juan i Willy Toledo es pregunten per a què serveix la monarquia a Espanya a 'El rey'

L'obra del Teatro del Barrio es representarà a l'Espai Lliure del Teatre Lliure des d'aquest divendres fins el 20 de març

El director d''El rey', Alberto San Juan, en roda de premsa al Teatre Lliure. ACN

El director d''El rey', Alberto San Juan, en roda de premsa al Teatre Lliure. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'obra 'El rey' de la companyia Teatro del Barrio se centra en la figura del rei Joan Carles I, però com ha explicat el seu director Alberto San Juan "aquí el què importa en realitat i la pregunta fonamental és per a què ha servit la monarquia a Espanya els últims 40 anys i per a què es pretén que segueixi servint. Per què es necessita una monarquia?", ha preguntat. San Juan també actua en aquest muntatge que es representarà a l'Espai Lliure del Teatre Lliure de Montjuïc des d'aquest divendres fins el 20 de març. També hi actuen Luis Bermejo, en el paper protagonista, i Willy Toledo. Teatro del Barrio torna al Lliure després del seu 'Ruz-Bárcenas', que es va interpretar la temporada 2014 / 2015.

'El rey' és la cinquena producció del Teatro del Barrio. San Juan ha explicat que aquesta companyia vol contribuir "a la construcció d'una societat nova i millor" i participa en el terreny de la cultura, les idees i la informació. Les dues potes de la companyia, ha explicat, són: "un espai de reflexió que és la Universitat del Barri que ofereix un curs d'història d'Espanya i d'economia alternativa" i les produccions teatrals pròpies.

San Juan ha declarat que totes les obres que han fet s'han caracteritzat per tenir un element informatiu fort sobre la realitat actual espanyola durant un període ampli que va des de la Segona República fins ara, tot i que s'han centrat més de finals del franquisme fins l'actualitat. "Aquesta obra tracta sobre el període en el que regna Joan Carles I, des que arriba el 1948 amb 10 anys a Espanya per primera vegada", ha apuntat. En aquest context, ha indicat que "té una primera part cronològica i que s'atura en el període de la transició, que és un període molt dens i es posen els ciments de la societat actual".

Ha manifestat que van escollir la figura del Rei perquè els semblava "obligat tractar el tema de la monarquia per entendre la realitat política. És la màxima autoritat de l'Estat i màxima autoritat militar". En aquest context, ha apuntat que quan va succeir el 15-M va sorgir la pregunta de quin és el sistema que governa els espanyols i si n'hi podria haver un de millor. "Es qüestiona el sistema que hem viscut des de la mort de Franco, un model que havia estat inqüestionable". San Juan ha recalcat que segons el relat dominant de la transició fins el 15-M, "el Rei va portar la democràcia a Espanya i la va salvar el 23-F i ha estat la major garantia d'estabilitat democràtica". "Aquesta obra qüestiona aquestes afirmacions, no volem oferir una veritat alternativa per ser tragada com una pastilla; la nostra aspiració és encertar amb les preguntes". Ha lamentat que actualment es viu "en un estat opac que prohibeix l'accés a informació imprescindible per conèixer la realitat".

San Juan ha declarat que és evident que les institucions principals que "regulen la vida del país estan afectades per la corrupció i la cúpula és la monarquia i s'ha de donar alguna explicació". "Vivim en un estat opac", ha insistit, "sense accés a la informació i ens veiem amb l'obligació d'especular a partir dels indicis abundants que troben els que investiguen aquests forats negres com el 23-F, el GAL o la corrupció al país".

En roda de premsa al Teatre Lliure, San Juan ha assenyalat que a l'obra 'El rey' hi apareixen una dotzena de personatges. Bermejo només fa el paper de Joan Carles I i la resta els interpreten Willy Toledo i el mateix San Juan. Més enllà de Joan Carles I, els personatges d'aquest relat completament lliure són Joan de Borbó, Francisco Franco, Chicho Sánchez Ferlosio, Henry Kissinger, Adolfo Suárez o Felipe González. Com ha apuntat el director de l'obra, són persones "importants a la vida de Joan Carles que se li apareixen com a ombres en un malson". En aquest sentit, ha dit que l'obra sense entrar a la vida privada de Joan Carles, "intenta explicar alguna cosa de la vida d'un home i d'una comunitat humana".

"Ni imitació ni caricatura"

San Juan ha destacat que la seva intenció és que el que passi sobre l'escenari "estigui viu i resulti verdader". Ha volgut deixar clar que "no es fa una imitació de ningú. No hem volgut fer una caricatura, ni parodia, ni farsa, però potser algú en pot veure".

El director teatral i actor ha admès que no han tingut cap problema de posar-ho en escena. El mateix San Juan abans d'estrenar-la la va entregar a un advocat i li va suggerir canviar un parell de coses del text. "No hem tingut cap problema, però si el tinguéssim generaríem un problema major i donaria més difusió a l'obra", ha remarcat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local