‘Miss MacFlower’ recupera color. L’oli de Santiago Rusiñol ha estat objecte d’una actuació de millora integral. Museus de Sitges
Redacció |
Sitges
22-03-2016 12:13
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’oli Miss MacFlower, de Santiago Rusiñol, ha passat pel laboratori de Museus de Sitges per sotmetre’s a un procés d’intervencions de caràcter superficial que li han permès millorar la seva integritat després d’haver-se exposat a Palma de Mallorca i Saragossa durant l’exposició El Greco: la mirada de Rusiñol, organitzada conjuntament per Museus de Sitges i la Fundació Godia. Miss MacFlower s’exposa al Cau Ferrat.
L’obra no patia desperfectes considerables ni tampoc un estat de conservació deficient, però la seva itinerància en aquestes dues exposicions –així com Barcelona a finals del 2014– va aconsellar realitzar una actuació de consolidació. L’oli, això sí, presentava una oxidació del vernís final que l’hi proporcionava un to més groguenc que l’original, així com una lleu ondulació a causa d’una manca de tensat i una petita ratllada a la zona de cabell de la protagonista. El marc també mostrava brutícia i pèrdues de policromia.
La intervenció ha consistit en la reparació d’aquests punts, a més d’una neteja de la capa pictòrica en la qual s’hi han retirat petites taques, la reintegració pictòrica de micropèrdues de policromia, la neteja de l’anvers i el revers del marc, així com la seva desinfecció i la reintegració del suport.
Miss MacFlower va ser pintat per Santiago Rusiñol l’any 1894. La protagonista de l’obra és la compositora Matilde Escalas, tal com la va identificar fa tres anys el musicòleg –i descendent de la protagonista– Romà Escalas després d’un exhaustiu estudi. Nascuda a Mallorca el 1870, Matilde Escalas va ser una dona moderna i creativa. Intèrpret i compositora es va avançar al seu temps i va fugir amb un sidecar el dia del seu casament. Rusiñol la va retratar en aquest oli bonica, dolça i elegant, i probablement –segons els estudis de Romà Escalas– va protagonitzar altres pintures del Senyor del Cau de la mateixa època.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!