Clamor popular a Vilanova i a Geltrú a favor de la cultura i de la música en directe. EIX
ACN/ Júlia Pérez |
Vilanova i la Geltrú
16-04-2016 23:48
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Amb el lema 'No Fem Soroll, Fem Cultura', més de 2.000 persones, segons fonts municipals, s'han concentrat aquest dissabte a la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú per denunciar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha invalidat la llicència del Nowa Reggae i que podria posar en perill altres festivals de música. La sentència és fruit de la denuncia d'un matrimoni que viu prop de l'espai Molí de Mar i que assegura que els concerts impedeixen el descans dels veïns. La protesta ha estat convocada per la Coordinadora d'Entitats Juvenils i Culturals del municipi, la qual troba "intolerable" que una decisió judicial serveixi de coacció al consistori perquè impedeixi en el futur la celebració d'esdeveniments culturals. En la concentració s'ha llegit un manifest, s'ha cantat el 'She loves you' dels Beatles però amb la lletra adaptada per a l'ocasió en un clar to satíric i les colles dels Bordegassos de Vilanova i els Falcons han aixecats pilars.
El president de la Coordinadora d'Entitats Juvenils i Culturals del municipi, Miquel Alcaraz, ha assenyalat que l'acció vol demostrar que hi ha "unitat" al poble pel que fa a la defensa del teixit associatiu de la vila integrat per més de 300 entitats en un municipi de poc més de 67.000 habitants. "Som una ciutat on ens agrada que passin coses", ha afegit Alcaraz, destacant que la sentència posa "pals a les rodes" a tota la programació cultural del poble.
"Respectar el dret al descans dels veïns de tota la vila no és incompatible amb una activitat musical a l'aire lliure en els mesos de bonança climàtica", diu el manifest impulsat per la Coordinadora, que recalca que la sentència és "un atac directe contra l'activitat cultural vilanovina". Els promotors de l'acció de protesta volen mitjans i solucions. "A la llarga, hem de lluitar per canviar la legislació, a tots els nivells, per poder permetre aquests esdeveniments", afirmen. "Però a curt termini no ens podem permetre el luxe de perdre cap dels nostres festivals", indiquen, citant com a exemples el Vida Festival, el Manani Rock, el Faraday o l'esmentat Nowa Reggae.
Amb l'escrit, la Coordinadora ha volgut posar de manifest 'el cas vilanoví' com a fet singular en l'organització d'esdeveniment culturals. "Entenem el teixit associatiu com una de les riqueses més importants de la nostra vila", assenyalen. Per això, temen que la ciutat deixi de ser "viva i dinàmica". "Que cap sentència no es faci acotar el cap!" Perquè no volem ser, ni serem, una ciutat dormitori!", conclou el manifest.
El Nowa Reggae se celebrarà
En declaracions els mitjans, el cap de premsa del Nowa Reggae, Jordi Conejero, ha comentat que l'organització del certamen va rebre amb "sorpresa" la notícia de la sentència, que derivava d'una denúncia que es va interposar l'any 2011. "Creiem que és ridícula i que no s'adapta a la realitat. Estem molt indignats", ha assegurat. La decisió judicial va arribar en el pitjor moment: amb el cartell tancat i ultimant els darrers detalls. "Va haver-hi una aturada en sec", ha reconegut. Tot i així, Conejero ha anunciat que aquest estiu hi haurà Nowa Reggae, tot i que en una altra ubicació.
Suport d'arreu a favor de Vilanova i dels festivals
En saber-se la sentència del TSJC van sorgir immediatament reaccions en contra d'aquesta decisió des de diferents institucions i col·lectius. El mateix Ajuntament de Vilanova, un dels involuntaris protagonistes de la polèmica, es comprometia divendres a través d'un manifest a "continuar assegurant i donant suport a la realització de festivals musicals". En el document s'adscrivien 24 de 25 regidors: tots els de CiU, PSC, CUP, ERC, SOM VNG, PP i la regidora adscrita, Carmen Reina, qui anteriorment pertanyia a C's. Precisament, l'únic representant que no subscrivia l'escrit era el regidor Francis Álvarez de Ciutadans (C's) qui, en declaracions a l'ACN, considerava que calia "acatar la sentència i treballar a nivell parlamentari per modificar la llei que regular aquests esdeveniments".
El manifest del consistori titlla "d'inacceptable" la decisió judicial perquè suposa una sacsejada a l'escenari cultural i dels festivals musicals i limita "un model de ciutat culturalment dinàmic" i "un teixit associatiu molt potent". Per això, els signants refermen el compromís de "continuar assegurant i donant suport a la realització de festivals musicals", i a "treballar perquè el Molí de Mar continuï acollint activitats culturals". L'escrit s'adreçarà a totes les entitats de Vilanova, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Diputació de Barcelona, i a la Generalitat de Catalunya.
L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha estat present en la concentració i ha assegurat que des del consistori es buscaran "tots els mitjans possibles" per garantir una convivència entre els festivals de música i el descans dels veïns. Entre aquestes, treballar per tal de definir una Llei d'Espectacles que contemplin aquestes situacions. Lloveras ha comentat també que no ha parlat amb els denunciants un cop s'ha donat a conèixer la sentència. "L'any 2011 vaig començar com a alcaldessa i vaig estar en contacte personal amb ells", afirma. "Llavors es va fer un procés de mediació important, es van aplicar un bon grapat de mesures per minimitzar molèsties i, tot i així, es va interposar la denúncia", ha explicat. "A partir de llavors, ja no teníem res més a parlar", ha sentenciat Lloveras, qui ha anunciat que la pròxima setmana hi haurà una trobada entre el consistori i el Govern per abordar aquesta qüestió.
Precisament, el conseller de Cultura, Santi Vila, assegurava dimecres que "el Govern defensarà el paper transcendental dels festivals de música a l'ecosistema cultural català" i anunciava que en els pròxims dies convocaria als afectats per la sentència de Vilanova i la Geltrú i també responsables d'altres festivals per abordar una estratègia conjunta. "Els festivals de música a Catalunya són estratègics i entre tots analitzarem l'estratègia que ens ha de servir per protegir aquests esdeveniments", indicava Vila recordant que en l'actualitat es fan més de 360 festivals al país, que sumen un milió i mig d'espectadors i que tenen un pressupost global que supera els 60 milions d'euros, amb un impacte econòmic molt important al territori. "No perdem de vista aquesta perspectiva perquè podríem lesionar uns esdeveniments que són uns aparadors que projecten creativitat i talent", afegia.
Per la seva banda, agrupacions del sector com l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) mostrava en un comunicat la seva "preocupació" per la resolució ja que "posa en estat d'alerta a tots els ajuntaments de Catalunya" per tal de no excedir el volums de soroll marcats i de vigilar els actes organitzats fora de la programació de festes tradicionals com la Festa Major. "Una de les reivindicacions endèmiques de l'associació és el reconeixement de la música com una activitat cultural i no com un entreteniment", deia l'escrit.
Més informació
- L'Ajuntament de Vilanova es compromet a garantir la continuïtat dels festivals de música a través d'un manifest públic
- La Coordinadora d'Entitats exigeix '"solucions puntuals immediates" per salvar els festivals de Vilanova
- Santi Vila: "El govern defensarà el paper transcendental dels festivals de música a l'ecosistema cultural català"
- L'ADEPG dóna suport als festivals i i es mostra contrària a la sentència contra el Nowa Reggae
- Preocupació a l'associació catalana de promotors i managers per la sentència contra el Nowa Reggae
- L'Ajuntament de Vilanova posa en dubte la celebració del Nowa Reggae i el Vida d'aquest estiu
- El Tribunal Superior anul·la la llicència al festival Nowa Reggae per molèsties provocades als veïns
- El TSJC suspèn cautelarment la modificació de l'ordenança de sorolls amb què Vilanova blindava els festivals de música
- Condemnen l'Ajuntament de Vilanova a pagar de nou 3.000 euros a uns veïns que van denunciar molèsties del Nowa Reggae
- Nou conflicte "musical" a Vilanova amb l'amenaça de suspensió del Vermut Elèctric de dissabte
- El Tingladu no es farà si els obliguen a canviar d'ubicació
- El Nowa Reggae ampliarà la programació i l'aforament amb el trasllat a Ribes Roges
- El festival Nowa Reggae se celebrarà al parc de Ribes Roges el 15 i 16 de juliol
- El Síndic recomana limitar l'horari de festes i festivals i és favorable a la sentència del Nowa Reggae
- Manu Chao i el Tingladu reuniran 10.000 persones a Vilanova després de la sentència del TSJC
- La Generalitat es compromet a garantir abans de l'estiu un marc legal per blindar els festivals de música
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!