Alexandre de Cabanyes. CC Garraf
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
26-04-2016 09:10
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes organitza un nou cicle de visites temàtiques, seguint la seva tradició de les darreres quatre primaveres. Les visites temàtiques compten amb la participació d’investigadors i investigadores i de persones coneixedores del valor cultural i artístic de la “casa-museu”, que ha acollit durant 200 anys la família Cabanyes i la seva creativitat.
El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes planteja les visites temàtiques amb el convenciment que les investigacions que es desprenen de les persones convidades –Mireia Rosich, Rafel Mestres, Oriol Pi de Cabanyes i Francesc Miralpeix– ens mostraran un espai museístic viu i amb vocació social, que ens permetrà conèixer el nostre passat cultural.
Dissabte 30 d’abril, a les 12 del migdia, s’inicia el cicle amb la presentació del llibre “La Masia d’en Cabanyes. Arquitectura i col·leccions singulars” i amb la descoberta del llegat artístic d’Alexandre de Cabanyes a Vilanova i la Geltrú, a càrrec de Mireia Rosich.
El llibre “La Masia d’en Cabanyes. Arquitectura i col·leccions singulars” recull les aportacions que van fer en el seu dia diferents investigadors. Concretament, s’hi podrà llegir “El Romanticisme a la Masia d’en Cabanyes i altres consideracions” de Francesc Fontbona, “El paisatgisme Romàntic de Joaquim de Cabanyes” d’Estel Adell, “Redescobrim les col·leccions de la Masia d’en Cabanyes. Noves aportacions a la documentació” de Blanca Giribet, “Orígens i originalitat dels mobles de la Masia d’en Cabanyes” de Carmen Lara i “L’esfera armil·lar d’en Manuel de Cabanyes”, de Carles Schnabel.
En la publicació hi queda palès de nou que l'art, la cultura i el col·leccionisme estan estretament lligats a la família Cabanyes. Així mateix, s’hi posa de relleu que la Masia d'en Cabanyes pot ser mostrada com la memòria i la història de la vida privada d'una família, que va iniciar-se quan Llorenç de Cabanyes va decidir construir la seva casa d’estiueig a les afores de Vilanova i la Geltrú l’any 1798. Un episodi de l’esdevenir d’aquesta família atrapat en el temps. No obstant, a més de memòria privada és evident que s’hi expressa memòria col·lectiva i que la singularitat n’és protagonista. Singular és l’edifici neoclàssic, proper al model de vil·la pal·ladiana que hem d’imaginar envoltat de vinyes en el moment de la seva construcció, ja que els Cabanyes van ser emprenedors en el negoci del vi i l’aiguardent. Singular és que la Masia hagi acollit generacions de Cabanyes emprenedors, viatgers, col·leccionistes, poetes i pintors, que permeten explicar el moviment cultural que fou el Romanticisme als inicis del segle XIX i mostrar-ho a través del que fou casa seva durant 200 anys.
La primera de les visites, a càrrec de Mireia Rosich, llicenciada en història de l’art i directora del Museu Victor Balaguer, s’apropa a Alexandre de Cabanyes, darrer membre de la família que visqué a la Masia on hi tenia l’estudi. Alexandre de Cabanyes es definia a sí mateix com "el darrer modernista". Efectivament, va viure molts anys, va anar presenciant l'evolució de molts moviments artístics, però es va mantenir sempre fidel al seu estil. En la saga familiar dels Cabanyes ja hi havia pintors, la casa era plena d'art. Va viatjar, va formar-se, va conviure amb artistes de diferents cercles i procedències, però, tant en tema com en execució, no va apartar-se mai del seu camí. A través d’aquesta visita temàtica es vol revisar la seva dilatada trajectòria, amb el context que l'envoltava, fent un joc de miralls.
“Fotografies d’Alexandre de Cabanyes. Moments capturats de l’artista i el seu entorn”, és el nom de la visita temàtica del dissabte 7 de maig. Una activitat vinculada a la recerca realitzada per part del Consell Comarcal del Garraf i el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes aquest darrer any, en relació al fons fotogràfic de la Masia d’en Cabanyes, del qual s’hi conserven 723 fotografies que pertanyien a Alexandre de Cabanyes.
La digitalització per part de l’Arxiu Comarcal del Garraf i el seu inventari ha suggerit aquesta visita temàtica a través del material fotogràfic. És una proposta a quatre mans entre Rafel Mestres, llicenciat en història contemporània i director de l’Arxiu Comarcal, i Oriol Pi de Cabanyes, nét del pintor Alexandre de Cabanyes, llicenciat en filologia hispànica i escriptor, per a descobrir les imatges, moments de la vida del pintor i del seu entorn.
En el marc de la recuperació de la vida quotidiana, artística i cultural del darrer Cabanyes que va viure a la Masia també es presentarà la pel·lícula inèdita “Homenaje a Alejandro de Cabanyes”, gravada l’any 1967 pel fotògraf vilanoví Jordi Mas.
Francesc Miralpeix, doctor en història de l’art per la Universitat de Girona, professor titular d’història de l’art modern de la UdG i membre de l'Institut de Recerca Històrica de la mateixa universitat, centrarà la seva visita del 18 de juny en la pintura i el gust col·leccionista de Josep Antoni de Cabanyes i farà una anàlisi sobre la col·lecció pictòrica de la Masia d’en Cabanyes. A través de la figura del comerciant i escriptor Josep Anton de Cabanyes (1797-1852), home de món, poliglota, prototip del viatger il·lustrat tocat per la sensibilitat romàntica, reflexionarà sobre l’origen i les vicissituds de la seva exquisida pinacoteca, en bona part conservada a la Masia. La visita vol ser una passejada per aquelles obres més singulars de la col·lecció, a través de les quals es pot copsar la cultura i el gust de les elits burgeses dels primers decennis del segle XIX.
Visites temàtiques a la Masia d’en Cabanyes - 2016
30 d’abril a les 12h.
Presentació del llibre La Masia d’en Cabanyes. Arquitectura i col·leccions singulars. Tot seguit, Visita temàtica “El llegat artístic d’Alexandre de Cabanyes a Vilanova i la Geltrú”, a càrrec de Mireia Rosich.
7 de maig a les 12h.
Fotografies d’Alexandre de Cabanyes. Moments Capturats de l’artista i els seu entorn, a càrrec de Rafel Mestres i Oriol Pi de Cabanyes.
18 de juny a les 12h.
Pintura i gust col·leccionista de Josep Antoni de Cabanyes, a càrrec de Francesc Miralpeix.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!