Casa Barral. EIX
ACN |
Calafell
01-05-2016 09:43
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Calafell està estudiant com mantenir l'atenció al públic, aquest estiu, a la Casa Barral, l'edifici on actualment s'ubica el Museu del Mar juntament amb un repàs del llegat literari de Carlos Barral, editor, escriptor, polític i figura polifacètica molt arrelada al municipi del Baix Penedès des de la seva infància. Amb l'obertura, el 29 de juny, del Centre d'Interpretació a l'antic edifici de la Confraria de Pescadors, el consistori tindrà coberta la difusió de la vessant marinera municipal i ho vol aprofitar per replantejar el contingut museístic de la Casa Barral i centrar-lo en la figura de l'editor perquè s'incrementi l'interès i les visites a la casa museu. Mentrestant, es decidirà si la persona que ara atén la Casa Barral ho compagina amb l'atenció del nou centre d'interpretació o si es reubica algun altre treballador del personal del consistori per fer aquesta funció i tenir atesos els dos centres.
Com ha explicat l'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, el consistori ha plantejat aprofitar el nou centre d'interpretació mariner per desvincular el Museu del Mar de la Casa Barral, establerta a l'antiga botiga de pescadors que el consistori va adquirir el 1999, i enaltir a la casa museu la figura de l'editor Carlos Barral. Ferré ha assegurat que estan en contacte amb la família de l'escriptor i han decidit convocar una reunió amb Joan Santacana, historiador, catedràtic i director del grup de recerca de Didàctica del Patrimoni de la Universitat de Barcelona, i el director i la guionista, Jordi Nin i Helena Rotés, del documental "Carlos Barral, el temps de les paraules", que recull alguns dels testimonis que van col·laborar amb el poeta com Mario Vargas Llosa, Joan Marsé, Xavi Ayén, Xavier Sabater, entre altres.
Amb ells es vol iniciar un projecte per "donar la volta" a la museïtzació de l'actual Casa Barral. "Ara és un museu amb poc atractiu perquè la figura de Barral queda gairebé en segon pla. Volem que sigui un pol d'atracció i que segui un centre amb el món literari de protagonista, que ens serveixi pe relacionar-nos de manera internacional", ha defensat l'alcalde de Calafell. "Valoràvem que estigués un temps tancat per fer-ho però tampoc és necessari, sinó que serà important el projecte del Barral en si, buscar allò que ens relaciona amb la literatura sud-americana i amb la resta del món", ha afegit Ferré.
En aquest impàs, el consistori ha de decidir si la persona que atén el públic actualment a la Casa Barral ho compagina amb l'atenció al públic al nou centre d'interpretació de la Confraria de Pescadors, el que suposaria obrir només la casa museu en ocasions justificades. L'alcalde Ramon Ferré ha assegurat que l'opció més probable és que es destini un altre treballador de la plantilla del consistori per mantenir l'horari actual de la Casa Barral.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!