Arqueologia

El jaciment Font de la Canya insta als cellers de la DO Penedès a fer de "micromecenes" de les excavacions

Els investigadors volen finançament per aprofundir en la recerca entorn l'origen de la vinya, sobretot per documentar com eren els primers viticultors

Exemple de la petita vitrina amb llavors del segle III aC que obtindran els cellers que patrocinin les excavacions de Font de la Canya. ACN

Exemple de la petita vitrina amb llavors del segle III aC que obtindran els cellers que patrocinin les excavacions de Font de la Canya. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els responsables del jaciment arqueològic Font de la Canya, d'Avinyonet del Penedès, busquen el suport dels cellers de la DO Penedès per tirar endavant noves investigacions. Per fer-ho, aquest dimecres han presentat un projecte de micromecenatge, instant les empreses del territori a finançar la recerca sobre l'origen de la vinya, sobretot en tot allò referent als primers viticultors. El projecte planteja un acord de cinc anys, on els cellers poden fer de col·laboradors o bé de patrocinadors, depenent del gruix de l'aportació econòmica anual, que pot ser de 150 o 1.000 euros. En tots els casos, rebran a canvi rèpliques o exemplars de les llavors del segle III a.C que constaten l'origen de la vinya.

Des de la DO Penedès, confien el projecte serà un al·licient per impulsar la història de la zona i l'enoturisme de les empreses.
Amb la primera opció de micromecenatge, els cellers actuen com a col·laboradors, fent una aportació anual de 150 euros i reben a canvi una rèplica de les llavors del segle III aC. En canvi, si opten pel patrocini, hi aporten 1.000 euros cada any i reben tres llavors ancestrals autèntiques, exposades en una petita vitrina.

Amb el suport econòmic que el projecte de Font de la Canya aconsegueixi des d'ara i fins el 2020, la intenció és excavar el celler del segle III aC, on s'ha constatat que s'emmagatzemava el vi, i s'han localitzat elements de fusta i llavors sense carbonitzar que poden ajudar a determinar com eren les primeres vinyes del territori. En paral·lel, es vol aprofundir a la zona d'hàbitat, datada del segle VII aC, i on recentment ja s'han localitzat esquelets de viticultors.

Dani López, codirector del jaciment, ha assegurat que si s'obtenen diners per aprofundir en aquests espais, es podria determinar "un abans i un després" en la recerca entorn la vinya, ja que les llavors sense carbonitzar localitzades a la zona són un "material ideal" per recuperar informació genètica, la qual no s'ha pogut obtenir fins ara.

Per fer les excavacions, la direcció del jaciment comptarà amb suport de la Universitat de Barcelona, amb joves de programes de formació de la Generalitat i amb adolescents del CRAE de Vilafranca del Penedès.

Empenta per al turisme

Els impulsors del projecte –Font de la Canya, DO Penedès i Vinseum- confien que hi haurà una trentena de cellers de la DO Penedès que decidiran fer de micromecenes. Això representaria una tercera part de les empreses vitivinícoles que fan activitats d'enoturisme, les quals el director de la DO, Francesc Olivella, creu que són les que en poden sortir més beneficiades.

En aquest sentit, Olivella ha destacat que els enoturistes desitgen "que els expliquin històries sobre el lloc on són, els cellers i les famílies de productors". Així, ha subratllat la "importància" que tindrà pels cellers el fet de poder exposar com a punt de partida de les seves visites les llavors del segle III aC, les quals marquen l'origen de la vinya.

D'aquesta manera, Olivella ha assegurat que els cellers podran enriquir les seves propostes turístiques, alhora que podran recomanar als visitants que s'apropin al jaciment de Font de la Canya. Una prescripció que la DO Penedès augura que també es produirà a la inversa amb aquells visitants que aterrin al territori començant per la vessant arqueològica i que després vulguin visitar alguns cellers en concret.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local