El Vendrell organitza el I Seminari Guimerà amb l’objectiu de reivindicar "el Shakespeare català". Ajuntament del Vendrell
Redacció |
El Vendrell
02-06-2016 17:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Vendrell fa un pas endavant en la reivindicació d’Àngel Guimerà com a gran dramaturg contemporani organitzant, el proper 11 de juny, el I Seminari Guimerà. Aquesta trobada centrada en l’obra de Guimerà neix sota l’auspici de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra, la Societat Verdaguer, el Teatre Nacional de Catalunya i la Generalitat de Cataluny, i amb una clara voluntat que tingui continuïtat en el futur. De fet, es pretén que el seminari es converteixi en una trobada anyal de referència tant per als estudiosos de Guimerà i el teatre vuitcentista, com també per als directors, intèrprets, escenògrafs, entre altres, que puguin representar l’obra de Guimerà en l’àmbit professional o amateur. Tot plegat, comptant amb la participació activa de la ciutadania del Vendrell.
Enguany, aprofitant l’últim muntatge de Maria Rosa al Teatre Nacional de Catalunya, aquesta primera edició del Seminari Guimerà se centrarà en l’estudi d’aquesta obra, que va iniciar una fructífera i sòlida relació personal i professional del dramaturg amb l’actriu Maria Guerrero. Aquesta circumstància concreta va ser el punt de partida de la posterior i progressiva projecció internacional de la figura i el teatre de Guimerà.
El programa del I Seminari serà el següent:
10.00 h Obertura del I Seminari per part de les autoritats
10.30 h. Ramon Bacardit: "Maria Rosa, una obra moderna"
11.00 h Antoni Carbonell: “Maria Rosa a l'aula”
11.30 h Sharon G. Feldman: "Maria Rosa, adaptada al cinema per Cecil B. de Mille"
12.00 h Pausa- copa de vi
12.30 h Presentació del llibre Guimerà: home símbol de Xavier Albertí i Albert Arribas, Edicions 62.
13.00 h Taula rodona: amb actors i directors de teatre que han treballat l’obra de Guimerà (Xavier Albertí, director artístic del Teatre Nacional de Catalunya; Pau Miró, autor i director d’escena; Lluís Soler, actor; Carlota Subirós, directora d’escena i Josep Viñas, director del Grup de Teatre Inestable del Vendrell.
Tots aquests actes es duran a terme a la Sala Polivalent de l’EMMPAC i l’entrada és lliure i gratuïta.
Ja a la tarda, el Seminari inclourà dues visites teatralitzades al Museu Àngel Guimerà, basades en l’obra Maria Rosa, a càrrec del Grup de Teatre Inestable del Vendrell. Les sessions seran a les 19h i a les 20h. Les visites tenen places limitades i cal fer reserva prèvia al telèfon 977 66 10 06/ 977 18 13 88 o al correu visitesmuseus@elvendrell.net. El preu de l’entrada és de 5 €.
Per la regidora de Cultura, Eva M. Serramià, aquest primer Seminari “és un pas més i molt rellevant en la tasca de difusió que es fa d’Àngel Guimerà des del Vendrell. A banda de l’entrada en funcionament del Museu, de les activitats pedagògiques que s’hi organitzen i d’altres propostes com les rutes literàries, ara calia donar relleu a l’autor, reivindicar Guimerà sense complexos”.
Cal recordar que el setembre de 1995 es va celebrar al Vendrell el I Congrés sobre «Àngel Guimerà i el teatre català al segle XIX» en el marc de les activitats del Segle Romàntic que es van organitzar aquell any. D’aleshores ençà, la difusió sobre la personalitat, l’activitat intel·lectual i l’obra literària de Guimerà ha assolit un sentit i ampli reconeixement en tots el àmbits possibles. En l’àmbit teatral, la seva presència escènica s’ha regularitzat en el teatre públic i privat, paral·lelament al fet que avui Guimerà continua sent un dramaturg indiscutible de repertori dels grups de teatre d’aficionats del nostre país.
En l’àmbit de l’ensenyament i de la recerca, en els últims vint anys s’han realitzat edicions diverses d’alguns del seus textos dramàtics més significatius, s’ha reeditat la seva obra poètica, i s’han realitzat treballs de recerca i doctorat, la majoria publicats, que han contribuït a donar a conèixer i comprendre amb mirades noves i plantejaments renovats la riquesa del conjunt de la seva obra literària.
Les ponències del Seminari Guimerà s’afegiran a aquest corpus documental sobre l’autor, ja que un cop finalitzi el Seminari seran publicades en un volum d’una nova col·lecció local.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!