Anuari Mèdia.cat

El Grup Barnils presenta la 6a edició dels silencis mediàtics

Els assessors de les diputacions investigats per Antifrau, les escoles elitistes de Barcelona o les dietes dels consells comarcals, a l'Anuari Mèdia.cat

Anuari Mèdia.cat. EIX

Anuari Mèdia.cat. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La contractació de càrrecs de confiança dels partits a les diputacions de Lleida i Barcelona és contrària a la llei. Així ho afirmen dos informes de l’oficina Antifrau als quals ha tingut accés l’Anuari Mèdia.cat. ‘Antifrau qüestiona els assessors de les diputacions’ és un dels dotze reportatges destacats que conformen l’Anuari Mèdia.cat amb els silencis mediàtics de 2015 que el Grup de Periodistes Ramon Barnils ha fet públic aquest dilluns. La reclamació d’Irídia a la Generalitat pel suïcidi d’una interna en règim d’aïllament a la presó de Brians, les deu escoles privades i concertades de Barcelona per on han passat les famílies més significades de la política i l’economia catalanes i la història de Lyssa, la tercera víctima mortal per violència transfòbica als Països Catalans també s'inclouen en l'Anuari.

La contractació de càrrecs de confiança dels partits a les diputacions de Lleida i Barcelona és contrària a la llei. Així ho afirmen dos informes de l’oficina contra la corrupció del setembre del 2015 als quals ha tingut accés l’Anuari Mèdia.cat i que assenyalen que la contractació a dit dels partits incompleix l’article 12 de la llei de l’Estatut Bàsic del treballador públic del 2007. "Es contracta personal no per l'administració pública sinó per un partit polític", ha especificat Elisenda Rovira, coordinadora del projecte. Tot i així, segons es recull a l'Anuari Mèdia.cat, la Diputació de Barcelona manté 45 assessors de confiança en aquest règim i la de Lleida els ha reduït a quatre.

La sisena edició de l’Anuari Mèdia.cat d’aquest any també se centra en la reclamació d’Irídia a la Generalitat pel suïcidi d’una interna en règim d’aïllament a la presó de Brians que ha provocat una revisió del protocol, així com en altres casos de denúncies de maltractaments per part de presos, segons els impulsors, un dels més "silenciats"; i la història de Lyssa, la tercera víctima mortal per violència transfòbica als Països Catalans en un moment en què només el 15% d’aquest col·lectiu denuncia les situacions d’assetjament que viu.

Un dels reportatges que la coordinadora de l'Anuari ha destacat és el que fa referència a les deu escoles privades i concertades de Barcelona per on han passat les famílies més significades de la política i l’economia catalanes. A banda de la llista de personalitats que hi han cursat els estudis, aborda el paper de l'escola com a "reproducció d'estatus social". "Amb la crisi, la possibilitat de canviar classe social ha disminuït", ha especificat Rovira, una circumstància que té una relació directa amb el reportatge.

L’Anuari també incorpora reportatges sobre les dietes dels consells comarcals, en què el 85% dels seus membres no té una dedicació reconeguda en l'organisme, però cobren dietes per assistir a reunions; els casos de jihadisme a Catalunya que han acabat en absolucions o condemnes pendents de revisió –concretament, 652 detencions i només 144 condemnes- o les fortunes del 'lobby' hoteler a les Balears, territori del qual provenen 6 de les companyies hoteleres més importants del món, que ha provocat canvis legislatius a l'Amèrica Llatina i a les illes mateix.

Investigació "a fons"

Segons Rovira, a vegades no és "difícil" cercar, sinó "laboriós". "Busquem el detall de temes que han passat per alt o han passat desapercebuts, apareguts als mitjans com un breu. El que fem és una investigació a fons", ha precisat. En altres casos, assegura, són informacions que provenen d'entitats, fonts o d'altres periodistes.

El projecte també conté un calendari de periodisme crític que recull qüestions silenciades o tractades de manera esbiaixada, incompleta o polèmica i infografies que recuperen grans temes d’actualitat per analitzar què ha passat quan han quedat lluny dels focus.

Els responsables de l'Anuari han constatat que és "més fàcil" que en les anteriors edicions tirar endavant el projecte, perquè ja està "consolidat" i la resposta per trobar finançament és "molt bona". Amb tot, han explicat que actualment és "més difícil" trobar temes silenciats perquè hi ha "més escletxes" perquè aquestes notícies surtin a la llum, ja sigui a través dels mitjans convencionals com en altres tipus de plataformes. "És una bona notícia per al periodisme", ha conclòs Rovira.

L’Anuari ha estat coordinat, per segon any consecutiu, per la periodista Elisenda Rovira i ha comptat amb el suport de la cooperativa Crític en l’edició dels temes.

Els suports de l’Anuari

L’Anuari Mèdia.cat és una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que compta amb el suport de la Fundació Catalunya Fons, l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi de Periodistes i sis facultats de periodisme de les universitats de Vic, Lleida, València, Ramon Llull, Pompeu Fabra i Autònoma de Barcelona, els estudiants de les quals han realitzat sis dels reportatges d’investigació inclosos en l’edició d’enguany.

La nova edició de l’Anuari també ha estat possible gràcies a l’aportació de 390 mecenes que ha cobert el gruix del finançament necessari del projecte. La versió impresa del projecte es distribuirà a llibreries gràcies a l’editorial Pol·len, i també se’n podrà descarregar la versió digital al web del projecte.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local