La Comissió de Festa Major de Sitges presenta el pregoner, els pendonistes i el cartell de la festa. Ajuntament de Sitges
Redacció |
Sitges
21-06-2016 21:45
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Comissió de Festa Major ha presentat els personatges més destacats de Sant Bartomeu i Santa Tecla, en un acte realitzat aquesta tarda a les terrasses del Palau Maricel. El cuiner sitgetà i promotor del moviment Slow Food, Valentí Mongay, és el pregoner de Festa Major; Joan Yll i Vinyet Ferrer, pendonistes de Sant Bartomeu i Santa Tecla, respectivament, i l’obra presentada per Adrià Berlan és la més votada del primer concurs de cartells de Festa Major.
L’acte ha comptat amb l’actuació sorpresa de la colla de grallers La Sitja, que realitzaran l’ofrena a l’ofici de Santa Tecla per commemorar el seu desè aniversari.
Valentí Mongay, pregoner de la Festa Major
La Comissió ha explicat que quan es va proposar el nom de Valentí Mongay i Castro la decisió va ser unànime per la seva vinculació i participació en la Festa Major. La Comissió l’ha escollit perquè doni una nova perspectiva de la celebració, per la seva important tasca de recuperació de Balls Populars a l’ABPS i la seva vinculació i amor incondicional a la Festa Major. Com ha explicat el president de la Comissió, Cisco Arbonés, “és un reconeixement a la feina que fan els professionals de l’hostaleria, molts dels quals compaginen la seva professió amb la Festa Major”. La regidora de cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, ha destacat “que després d’haver-li demanat en tres ocasions anteriors comissions, aquest any, tindrem la gran sort de sentir a Valen Mongay com a pregoner”.
Valentí Mongay ha confessat que “des que m’ho van comunicar no paro de rumiar què diré, però potser no serà el pregó que la gent espera”. Timbaler amb els Ricky’s, casteller, tant amb la Jove com amb els Falcons, i Pastoret. Mongay és soci de l’Agrupació de Balls Populars (ABPS), des de la seva fundació, i amb 18 anys el van proclamar president el 1979. Ho és fins que marxa al servei militar i a la seva tornada torna a presidir l’entitat el 1984. Acabada la seva presidència es manté a la junta fins el 1992 i viu la creació de la Colla Jove de Castellers de Sitges, i la recuperació de peces de vestuari perdudes i de la Moixiganga. “Varem treballar molt per fer una associació viva durant tot l’any i l’ABPS va començar a participar al Carnaval amb una colla pròpia i a celebrar actes nadalencs que es mantenen a dia d’avui”, explica el pregoner. A més de la seva vinculació a la Festa Major, Mongay també va crear la revista La Palla d’El Retiro i va ser un dels fundadors del Carrussel del Casino Prado Suburense. Mongay assegura que la seva professió en el sector de la restauració l’ha fet viure la festa de lluny i espera poder combinar els dos aspectes per gaudir al màxim de la propera Festa Major. Mongay ja té experiència prèvia com a pregoner, el 2012 ho va ser del Corpus, i el col·lectiu de periodistes locals el va premiar amb el Trinitat Catasús el 2013.
Joan Yll i Vinyet Ferrer, pendonistes de Sant Bartomeu i Santa Tecla, respectivament
Ebenista de professió, el sitgetà Joan Yll i Martínez serà el pendonista de Sant Bartomeu. Entre les seves grans passions, a part de la seva família, són la música i les lletres. Col·laborador de l’Eco de Sitges i Ploma d’Or de l’Ajuntament de Sitges, és també músic de la Cobla Sitgetana, des de fa més de 40 anys. Yll ha estat pregoner del Clavell, de la Festa Major, del centenari dels gegants i dels cent anys de l’edifici de l’Hospital. Vinculat a la Parròquia de Sant Bartomeu i Sant Tecla forma part també del Consell del Patrimoni Festiu de Festa Major.
El passat dijous, la Comissió de Festa Major en bloc el va visitar a casa seva per proposar-li la responsabilitat de ser el pendonista de Sant Bartomeu. La seva resposta afirmativa va ser immediata perquè, com afirma entre rialles, “quan et vas fent gran et poden passar aquestes coses, tot i que et facin pendonista és la més suportable i agradable”. Per a ell va ser “tota una sorpresa i una gran satisfacció” que de seguida va compartir amb la seva família. Els seus fills Joan i Carme l’acompanyaran com a cordonistes.
Vinyet Ferrer i Pañella, per la seva part, serà la pendonista de Santa Tecla. Persona propera a l’església i col·laboradora de la Parròquia, com ella mateixa afirma “ara em dedico a ser mestressa de casa i a cuidar als néts”. Amb anterioritat era propietària d’un establiment local d’alimentació.
També el passat dijous, membres de la Comissió de Festa Major acompanyats per la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, i coordinats amb els fills de la Vinyet, es van presentar per sorpresa a casa seva. Quan li van comunicar va acceptar de seguida però assegura que “com no m’ho esperava, em vaig quedar tan parada que gairebé va ser un “val” com a resposta”. Tal com explica “sempre deia que a mi m’agradaria ser pendonista de Santa Tecla, perquè la meva mare també va ser-ho i sempre que puc acompanyo a la Santa. Portar el penó és un honor”. Els seus fills Vinyet i Joan l’acompanyaran com a cordonistes.
Adrià Berlan i el cartell de Festa Major
De les 21 obres presentades al concurs de cartell de Festa Major, la composició d’Adrià Berlan i Micó és la més votada. Segons explica l’autor “el cartell és un esclat d’emocions i alegria barrejat amb els colors de la festa”. Berlan detalla la seva creació i destaca “la imatge de les tres gegantes com un petit reconeixement a les mares, dones, germanes i al grup de cosidores que tenen sempre a punt el vestuari de la festa”. En el cartell s’identifiquen els rostres de persones que participen als balls de la Festa Major, en un reconeixement a la seva família. El cartell està fet amb tècnica digital que reprodueix l’aquarel·la i la pintura sota un enfoc modern, actual i carregat de color.
Adrià Berlàn té 24 anys i ha estudiat el grau superior de Disseny Gràfic Publicitari. Es confessa persona vinculada a les tradicions locals, actualment, com a participant de la colla Vella de Bastons. Ha contribuït en diversos actes dissenyant la imatge gràfica de l’Espetegafoc, el correfoc de les Cases Noves, la trobada de gegants de la Vall, el Dansaplaça i en els disseny del vestuari del nou capgròs de l’ABPS, el Miru, presentat l’any passat. Actualment és membre actiu de La Saca Sitgetana de Cultura i Animació.
Sobre el concurs, la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, ha destacat “l’excel·lent iniciativa de la Comissió que demostra per l’elevada participació que la cultura popular sitgetana és molt viva”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!