L'Espai Far recupera l'essència marinera de Vilanova. Míriam de Lamo
Míriam de Lamo |
Vilanova i la Geltrú
14-07-2016
| Actualitzat 10-08-2016 20:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les històries de vida que amaguen petits vaixells de fusta, brúixoles, xarxes o sorra provinent d'arreu del món són els autèntics protagonistes de l'Espai Far, el nou museu dedicat a les arrels marineres de Vilanova que s'inaugurarà aquest dissabte a les 19 hores. L'equipament es divideix en dos espais: el Museu del mar, instal·lat a l'antiga casa del faroner, i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués. El bot de salvament Víctor Rojas, situat entre els dos museus, és un altre dels grans atractius de l'Espai Far, que podrà visitar-se gratuïtament fins al 31 de juliol.
El nou equipament es troba a les instal·lacions del far de Sant Cristòfol, al que no es podrà accedir per qüestions de seguretat, tenint en compte que encara està en funcionament. Encès per primer cop l'1 de maig de 1905, la “Farola”, com es coneix popularment, només va deixar de funcionar durant la Guerra Civil. La casa del faroner ha estat remodelada per poder encabir el Museu del Mar, que estableix un recorregut per la Vilanova de Baix-a-mar explicant els canvis en la façana marítima i el port o l'evolució del comerç en vaixell, i desxifrant part de la topografia submarina de Vilanova a través dels caladors, on els pescadors llencen les xarxes de pesca, i on s'amaguen muntanyes de fins a 48 metres d'alçada.
Recuperació de la memòria oral
El museu també recorda l'any dels Negats, un dels capítols negres en la història marinera de la ciutat, produït el 9 de novembre de 1886 en morir 22 pescadors arran d'un fort temporal que també va produir destrosses en una desena d'embarcacions. Així mateix, l'equipament recupera la memòria oral a través de l'espai “Un objecte, una història”, en el que, a través d'una pantalla tàctil, es reprodueixen els testimonis de ciutadans de Vilanova que expliquen aspectes quotidians de la vida marinera. Els objectes i fotografies que es poden veure a l'antiga casa del faroner formen part de la col·lecció de l'Associació del Museu del Mar, i també de l'Arxiu Comarcal del Garraf i la Biblioteca Museu Balaguer, entre d'altres equipaments.
Record a la carpa Juanita
Unes altres dependències del recinte del far que havien funcionat com a magatzem acullen ara el nou Museu Roig Toqués. L'equipament compta amb un espai de projecció que reprodueix l'estany del que ha estat, sense dubte, el peix més famós de la ciutat, la carpa Juanita. El record a la carpa que bevia en porró és només una de les temàtiques que exposa el museu, que també mostra algunes de les peces que col·leccionava Roig Toqués, com peixos, crancs o tortugues dissecats, maquetes de vaixells, o petits pots de sorra procedent de Kènia, el mar Carib, Canadà, o l'Illa Maurici, entre molts altres indrets. El museu també projecta tres curtmetratges de Roig Toqués, i part de l'audiovisual “Paciencia embotellada”, on explica el procés de construcció d'un vaixell dins d'una ampolla.
El bot de salvament Víctor Rojas
Entre el Museu del Mar i el Museu Roig Toqués, sota un porxo, es troba el bot de salvament Víctor Rojas, que va servir per rescatar els nàufrags abans de la creació de la Creu Roja de mar. El bot va construir-se l'any 1916 i va arribar a Vilanova per contribuir al salvament de pescadors, una tasca que va realitzar fins l'any 1957. L'embarcació, que ha estat restaurada amb motiu de la seva exhibició, és un dels tres únics bots de salvament que es conserven a Catalunya.
Visita prèvia a la inauguració
Aquest dimecres al vespre, l'Ajuntament va organitzar una visita prèvia a la inauguració que va comptar amb l'alcaldessa, Neus Lloveras, la regidora de Cultura, Teresa Llorens, membres de la família Roig Toqués i representants de l'Associació del Museu del Mar. La tècnica municipal responsable de l'Espai Far, Mar Sánchez, va oferir una visita guiada per les noves instal·lacions, que també funcionaran com a centre d'acollida per als visitants i punt d'informació turística, a més de ser l'inici d'itineraris autoguiats i d'activitats relacionades amb el mar a la ciutat.
L'Espai Far serà “un nou pol d'atracció cultural i turístic”, segons la regidora de Cultura. “Estem en un moment en què segurament s'obren pocs museus al país”, va apuntar la regidora, que també va destacar la importància de la “vinculació amb el mar” de Vilanova. Llorens va agrair la col·laboració de l'Associació del Museu del Mar i del Museu Roig Toqués per “posar en valor el patrimoni” de la ciutat i conservar les seves col·leccions. Per a l'alcaldessa, l'Espai Far “és un projecte museístic molt important però alhora és un punt d'atracció turística” que es vincula a “tota l'oferta cultural de la ciutat”. Lloveras també va posar de relleu el compromís de Vilanova per “mantenir la memòria històrica”, un dels objectius del nou equipament.
Un any de retard
L'Espai Far ha rebut aportacions econòmiques tant de l'Ajuntament com dels fons Feder i PUOSC i la Diputació de Barcelona. En total, l'equipament ha costat uns 600.000 euros, un 10% dels quals han anat a càrrec de l'administració local. Si bé inicialment es contemplava oferir un servei de bar a les instal·lacions, de moment s'ajornarà a l'espera de poder-lo oferir “més endavant”, segons Llorens. L'apertura de l'Espai Far estava prevista per a l'estiu de 2015. L'endarreriment a l'hora de “tancar les aportacions econòmiques per acabar la part museística” ha produït l'ajornament de l'apertura, segons la regidora de Cultura, que va destacar que “s'ha treballat a contrarrellotge” per posar en marxa l'equipament.
Dissabte, jornada d'activitats
Dissabte, amb motiu de la inauguració, l'Ajuntament organitza un programa d'activitats que comencen a les 11 hores amb l'itinerari cultural “La Vilanova de Baix a Mar” (per assistir-hi cal realitzar reserva prèvia trucant al telèfon 669 28 82 20). A les 19 hores començarà l'acte d'inauguració, i a partir de les 19:30 hores es realitzaran tallers infantils. La jornada es clourà amb un concert a càrrec del Colectivo, integrat per Elisabet Raspall, Jordi Mestres i Ramiro Leandro Rosa, a les 21 hores.
Fins al 30 de setembre, l'Espai Far estarà obert de dimarts a diumenge, de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores. A l'hivern, el museu podrà visitar-se de dimecres a diumenge, de 10 a 14 hores, i divendres i dissabte, de 16 a 18 hores. Mentre l'Espai Far estigui obert, els jardins que l'envolten seran d'accés gratuït per a tothom.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!