Es posa al descobert l’originalitat de l’església del Pla dels Albats dins del romànic català. Ajuntament d'Olèrdola
Redacció |
Olèrdola
22-07-2016 20:21
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les excavacions arqueològiques fetes aquest mes de juliol a l’església de Santa Maria, situada a la zona del Pla dels Albats del Conjunt Monumental d’Olèrdola, han permès confirmar que el temple té una major complexitat i singularitat del que inicialment es preveia. Els treballs han inclòs la delimitació del perímetre original d’aquesta església, construïda al segle X, i han comportat determinar que la seva planta és de dues naus, amb un campanar de torre a l’interior. Elements com la diferenciació d’espais dins del temple, probablement destinats a separar el poble dels preveres, afegeixen més originalitat i rellevància a l’església a l’hora de conèixer la pràctica religiosa en època medieval. Xavi Esteve, coodirector de la campanya d’excavacions, subratlla que han quedat agradablement “sorpresos de l’estructura complexa del temple” i indicava que “no és una església romànica més”. Per Esteve, el monument és de “de 1a categoria per conèixer el romànic al Penedès i a Catalunya”.
En començar la campanya d’excavacions, no es disposava d’una idea clara de la morfologia del temple. Les excavacions van permetre descobrir que l’església era semisoterrada, amb unes escales d’accés que fins ara no eren visibles. Aquesta circumstància fe que les restes de l’església estiguessin en millor estat de conservació del que s’intuïa. Xavi Esteve apunta que ara caldrà una primera intervenció per consolidar les restes i evitar el seu deteriorament, per després passar a treballar un projecte de museïtzació.
La campanya ha comptat amb el treball d’una vintena de persones, incloent estudiants de grau d’arqueologia i arqueòlegs. Abraham Giraldés és un dels membres de l’equip que repetia experiència a Olèrdola per segon any consecutiu. Ell mateix explicava que estaven molt satisfets pels resultats de la campanya, després d’un dur treball.
L’excavació s’inclou dins del projecte ECLOC, que agrupa Sant Quirze de Colera, Sidillà i Olèrdola. El propòsit és el d’estudiar el període que va dels segles IV al X, transició del món clàssic al medieval, centrant-se en el paisatge urbà i rural configurats a partir de l’església, l’hàbitat i el cementiri. En el cas d’Olèrdola, el projecte permet aportar dades i fonamentar la important ocupació medieval d’Olèrdola fora muralles.
El projecte agrupa la Universitat de Barcelona,l’Agència Catalana de Patrimoni i ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament d’Olèrdola.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!