Festa Major 2016

La diada castellera de Sant Fèlix implantarà un nou sistema de rondes amb posicions alternes

També entrarà en funcionament per primer cop la figura del cap de plaça

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La diada castellera de Sant Fèlix implantarà aquest any un nou sistema de rondes amb posicions alternes que farà que mai no coincidiran dues colles ubicades en la mateixa meitat de la plaça, segons han explicat aquest dilluns els administradors de la Festa Major de Vilafranca del Penedès. La diada tindrà lloc el 30 d'agost i comptarà amb la participació dels Castellers de Vilafranca, la Jove de Valls, els Minyons de Terrassa i la Vella de Valls. Aquest nou sistema permetrà que la colla que ha de preparar el castell següent compti amb més espai físic del que tindria en cas que hagués d'actuar immediatament després de la ubicada en la seva meitat de la plaça. A més, es reduirà el temps entre actuacions. D'altra banda, també es posarà en marxa per primer cop la figura del cap de plaça, qui ha celebrat reunions prèvies amb les quatre colles per tal de prepara la diada.

Una altra de les novetats d'enguany és que en el sorteig per determinar l'ordre d'actuació només s'escollirà la colla que tria la posició en que actua. Així, col·locats quatre números en una bossa, la colla que tregui el número 1 és la que triarà l'ordre en què actua i a partir d'aquesta tria s'aplicarà un dels quatre ordres configurats a partir de l'alternança de posicions i que contemplen totes les combinatòries. La Jove de Valls té atorgada la lletra A, posició que correspon a l'esquerra mirant l'ajuntament, els Minyons la B, els Castellers de Vilafranca la C i la Vella de Valls la D. El sorteig se celebrarà el 16 d'agost.

Els administradors i l'Ajuntament de Vilafranca han explicat que han recollit el neguit ciutadà sobre el model d'actuació de la diada i han establert algunes novetats amb l'objectiu de millorar l'accés de les quatre colles a la plaça de la Vila, la puntualitat en l'inici de l'actuació a la més castellera i la disminució dels intervals morts entre construccions.

Pel que fa a les mesures prèvies, els administradors han apostat per un major treball amb les colles participants setmanes abans de la diada. Així, s'ha decidit que enguany siguin tres menys els pilars caminant que s'efectuaven davant l'ajuntament, prescindint dels Falcons, Xicots i Colla Jove. D'altra banda, s'avançarà l'horari del pilar del Monuments als Castellers i el pas dels balls per davant de l'ajuntament a la plaça de la Vila s'iniciarà a les 11.15 hores. A diferència de l'any passat, els Xicots de Vilafranca i la Jove de Vilafranca no participaran en aquesta passada dels balls.

L'actuació constarà de cinc rondes i una de pilars superiors al cinc, prescindint dels pilars de comiat, excepte en el cas que no s'hagi intentat un de mèrit superior. Un cop completats tres castells per colla, la ronda següent que li correspondrà ser la dels pilars.

Ampliació del cordó de seguretat

El cordó de seguretat estrenat l'any passat i integrat per Protecció Civil i per voluntaris col·laboradors per facilitar l'entrada als balls i de les colles participants s'ampliarà. Així, hi haurà més espai entre la façana del consistori i els espectadors, i alhora s'allargarà pel carrer de la Cort en direcció a la font dels Alls fins al carrer d'en Coll. Els administradors han recordat que aquest va ser un "punt negre" el 2015 ja que els Minyons de Terrassa i especialment la Colla Joves Xiquets de Valls "van tenir serioses dificultats per accedir a la plaça".

Un altre canvi és que l'espai ubicat al peu de la façana de l'ajuntament quedarà reservat per als castellers, per tal de facilitar tant el treball de les colles com el de les assistències sanitàries. Aquest espai estarà sota la responsabilitat de la policia local i protecció civil, que s'encarregaran de vetllar perquè només hi accedeixin castellers. Els espectadors també tindran més espai ja que per primer cop la plaça estarà lliure d'unitats mòbils dels mitjans de comunicació.

Pel que fa al cap de plaça, cada colla tindrà un delegat de l'organització que l'acompanyarà fins a la plaça. A més, cada colla nomenarà una persona d'enllaç amb aquest delegat de l'organització i, un cop davant l'ajuntament, amb el cap de plaça.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local