Cessió familiar

L’Arxiu Comarcal del Garraf ingressa i digitalitza el fons fotogràfic d’Alfons Foradada Coll

Es tracta d’una material fotogràfic molt ben conservat i de gran importància pel valor històric i social del fons que mostra imatges quotidianes de la Vilanova dels 40

Vilanova, 1946. Fons fotogràfic Foradada. Fons fotogràfic Foradada

Vilanova, 1946. Fons fotogràfic Foradada. Fons fotogràfic Foradada

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’arxiu fotogràfic d’Alfons Foradada i Coll va ingressar a l’Arxiu Comarcal del Garraf mitjançant un conveni de cessió en dipòsit entre els hereus del fotògraf, els seus quatre fills, i la Generalitat de Catalunya. Un cop ingressat a l’Arxiu Comarcal s’ha dut a terme la digitalització de totes les més de 10 mil imatges de Vilanova i la Geltrú i altres indrets del país que conformen aquest fons fotogràfic. El gruix de l’arxiu el representa les gairebé 600 plaques de vidre estereoscòpiques i els més nou mil negatius de format 6x6.

Alfons Foradada i Coll (Vilanova 1909-1980) va estudiar als Escolapis i posteriorment fou tècnic de la fàbrica Pirelli a Barcelona i un gran aficionat a la fotografia. El seu inetrès per la fotografia el convertí en un gran impulsor dels col·lectius fotogràfics de Vilanova i la Geltrú.

Malgrat que el 1956 va traslladar la seva residència a Barcelona va continuar estiuejant a la seva casa de Vilanova del Passeig del Carme número 1, la del balcó verd que va donar títol a la novel·la de la seva filla Mercè.

De molt jove s’introduí en el camp de la fotografia d’una manera autodidacta. Destaquen principalment els reportatges centrats a la seva vila natal de Vilanova i la Geltrú, molt especialment tot el relacionat amb els pescadors, la platja i les feines de la mar. També s’hi pot contemplar molts paisatges de muntanya, localitzats principalment a la Vall d’Anso, al Pirineu d’Osca, indret que visitava assíduament cap als anys 1940. Finalment trobem una col·lecció de retrats de la família i de personatges vilanovins..

Es tracta d’una material fotogràfic molt ben conservat per la família i d’una qualitat tècnica molt notable, especialment pel que fa a la resolució de les imatges. Però sobretot té importància el valor històric i social del fons que ens mostra imatges quotidianes de la Vilanova a partir dels anys 1940. Unes imatges d’un temps que ja és història.

El conveni amb què s’ha formalitzat  aquest ingrés contempla que la família Foradada i Morillo cedeix en dipòsit aquest fons fotogràfic per tal de tenir cura de la seva correcta conservació i dur a terme la digitalització de totes les imatges. Un cop realitzat aquest tractament arxivístic, l’Arxiu Comarcal té previst fer-ne difusió a la seva ciutat.

En aquest sentit, l’Arxiu Comarcal del Garraf té programat per a l’any vinent la publicació, dins la col·lecció “Els nostres fotògrafs”, d’un recull de les millors imatges d’aquest fons documental, en el que seria el cinquè volum de la col·lecció, després dels dedicats als autors Horro, Mas, Bellmunt i Artigues.

La gestió i les negociacions d’aquest ingrés han estat llargues però finalment fructíferes pels interessos culturals de Vilanova i la Geltrú.  És d’agrair, en aquest sentit, l’interès perquè sigui així d’una de les seves filles, l’escriptora i persona molt arrelada a la nostra ciutat, Mercè Foradada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local