Festa Major 2016

La vilafranquina Dolors Sans estrena el nou Gall de Foc de Palau-solità i Plegamans

És per un sol portador i disposa de 14 punts de foc, connectats per ser encesos elèctricament

Estrena del Gall de Foc de Palau-solità i Plegamans dissenyat i construït per Dolors Sans. Dolors Sans

Estrena del Gall de Foc de Palau-solità i Plegamans dissenyat i construït per Dolors Sans. Dolors Sans

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En el marc de la Festa major de Palau-solità i Plegamans es va presentar el Gall de Foc de Can Cortés, dissenyat i construït per l’artista vilafranquina Dolors Sans.

El projecte  del gall de Foc és una iniciativa de la colla de diables Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga de Palau. El gall té relació amb la llegenda de la Pedra del Diable del pont de Martorell. D’acord amb la llegenda, recollida per Joan Amades, a Martorell hi havia un hostal que no tenia aigua. La serventa de l’hostal havia de travessar el riu cada vegada per anar a buscar aigua a l’altra banda, a una font. Un dia va dir que més valdria vendre’s l’ànima al diable que fer tants viatges. El diable, disfressat de cavaller, li va dir que en una sola nit li faria un pont a canvi de la seva ànima. Quan ja era la matinada, al diable ja només li quedava una pedra per acabar el pont. Al passar el diable per la masia de Can Cortès de Palau-solità, el gall de la casa va cantar i el diable va perdre la juguesca. Enfadat, el diable va deixar caure la darrera pedra que és un Menhir que hi ha  la població.

A partir d’aquesta llegenda s’ha dissenyat el Gall que havia cantat, que, segons la colla que ha impulsat el projecte,  és de foc perquè el diable el va castigar i  convertir en un animal agressiu de l’infern. El Gall de Can Cortès és  un gall  en actitud altiva, agressiu, amb les potes amenaçadores i les ales obertes, perpendiculars al gall. Tot ell té una actitud d’atac, de lluita i això el fa ser un gall de foc. El gall es de l’espècie dels “galls negres” pel color del seu plomatge. Té una cua estilitzada molt gran que li dóna un aspecte de bèstia de foc. És per un sol portador i disposa de 14 punts de foc, connectats per ser encesos elèctricament. És de grans proporcions i mesura 2,40 mts d’alçada i 2,50 mts de llargada a terra i augmenta fins a 3,40 mts d’alçada quan està en moviment amb el portador.

L’estrena es va realitzar dins d’un espectacle anomenat “Guirigall” en el qual es representa la llegenda de al pedra del Diable i que es va estrenar per aquesta ocasió. Hi van participar el Gall, els gegants de Palau, que són la serventa i el diable, acompanyats de l’Esbart dansaire, el ball de gitanes i el grup sardanístic i el grup el Ramat de música popular que va tocar al llarg de l’espectacle una música composada especialment pel Guirigall. Dues actrius al balcó de l’ajuntament anaven  narrant la història. Tant l’espectacle com el Gall de Foc dissenyat per Dolors Sans van tenir molt bona acollida pel nombrós públic assistent a l’acte.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local