Òmnibus del CEO

Un 45,5% dels ciutadans fa servir el castellà com a llengua habitual, 18 punts per sobre de l'ús del català

Segons l'Òmnibus del CEO, més del 80% dels enquestats creuen que s'ha de fer un esforç per apropar la llengua catalana als immigrants

Un alumne de 4t d'ESO fent la prova d'avaluació de llengua castellana a l'Institut Lluís Vives de Barcelona. ACN

Un alumne de 4t d'ESO fent la prova d'avaluació de llengua castellana a l'Institut Lluís Vives de Barcelona. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El castellà és la llengua més habitual en la comunicació interpersonal a Catalunya. No és cap sorpresa, però l'enquesta Òmnibus del CEO, publicada aquest divendres, posa números a aquesta afirmació. Un 45,5% dels ciutadans fan servir el castellà com a llengua habitual, molt per sobre del 27,9% que es comunica habitualment en català i el 21,9% que ho fa indiferentment entre les dues llengües. El 4,7% de la població té altres llengües d'ús habitual. Pel que fa a al llengua materna, les dades són molt similars: Per al 29,5% ho és el català, per al 42,3% el castellà i per al 20,5% ho són totes dues. L'enquesta també conclou que més del 80% dels ciutadans creuen que s'hauria de fer un esforç en l'ensenyament del català a les persones immigrades.

La divisió per franges d'edat ofereix, però, certs matisos pel que fa a la llengua d'ús habitual. Entre els adults més joves (només s'ha entrevistat gent entre 22 i 59 anys) l'ús del català s'apropa molt al del castellà. La llengua castellana continua sent la més habitual en la franja entre 18 i 30 anys, amb un 43,7%, però la diferència es redueix vers el català, emprat habitualment pel 37,9% dels enquestats. Un 17,2% fan servir tots dos idiomes regularment. Cal advertir que els enquestats d'aquesta franja d'edat representen només el 7,3% del total, fet pel qual és més difícil encertar en les conclusions.

La franja entre 31 i 45 anys és la que registra una diferència més gran entre l'ús d'un i altre idioma. Un 50,6% d'aquest grup d'edat fa servir habitualment el castellà i els que empren normalment el català se situen en el 27,9%. Un 17,8% fa servir els dos idiomes habitualment.

L'últim grup d'edat al que es pot accedir amb les dades de l'enquesta és el de les persones entre 46 i 60 anys. La diferència es torna a reduir però el castellà sempre passa per davant pel que fa a l'ús habitual de la llengua. Un 39,4% dels enquestats parla regularment en castellà, mentre que el 26,1% ho fa en català. Les persones que afirmen fer servir indiferentment els dos idiomes pugen en aquesta franja d'edat fins el 27,9%.

Pel que fa a les persones que fan servir l'aranès o alguna llengua estrangera de forma habitual, les dades per edats no són significatives, ja que aquest grup de població només representen el 4,7% del total d'enquestats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local